Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kunstenaar Joran van Soest: ‘Als je vraagt waar mijn werk over gaat, heb ik veel antwoorden’

Door Anna van den Berg 4 november 2019

Joran ontvangt ons in zijn splinternieuwe atelier in de wijk Hemelrijken. Het gebouw is al heel oud, maar hij zit er pas anderhalve week. Tussen de verf, penselen, stiften en een heleboel grote en kleine werken, vertelt deze jonge Eindhovense kunstenaar over zijn werk, zeppelins én zijn nominatie voor de Piket Kunstprijs. 

Zijn atelier bestaat uit twee indrukwekkende klaslokalen in een oude school. Joran: “Eerst zat ik op Sectie-C in een loods. Dat was ook fijn, maar hier heb ik bergen daglicht.” De 25-jarige kunstenaar is lekker bezig. Hij is nog maar net afgestudeerd aan de AKV St. Joost en nu al genomineerd voor de Haagse Piket Kunstprijs. Joran: “Ik was wel verrast en vereert. De andere genomineerden vind ik namelijk heel goed. Ik had daar vorig jaar wel een belangrijke tentoonstelling maar ik woon natuurlijk niet in Den Haag.”

Tekst loopt door onder de foto

Joran van Soest
Foto: indebuurt

Een dag uit de kunst

Joran: “Ik ben heel blij met hoe het gaat en doe nu nog bewust alles zelf. Behalve met kunst, zijn mijn dagen ook gevuld met de praktische kant: van mijn website bijhouden tot de administratie en e-mails sturen. Gelukkig werk ik steeds gestructureerder en gaat het goed. Ik heb inmiddels fijne contacten met galeries en verzamelaars.”

Tekst loopt door onder de foto

Joran van Soest
Foto: indebuurt

Betekenis gezocht

Wat kunnen we verwachten van zijn werk? Bijna niemand zal een manager of een loodgieter vragen wat hun werk betekent. Als kunstenaar ben je echter constant met betekenis bezig. Die wil je ook nog eens goed overbrengen, je wilt iets laten zien of vertellen, geeft Joran aan. “Dat gebeurt ook in het dagelijks leven. Maar de persoon met wie je communiceert heeft ook een eigen verhaal, perspectief en een wereldbeeld. Wat er dan ontstaat, die relatie tussen mensen, dat voorstellingsvermogen van verschillende mensen in een gedeeld moment, dáár maak ik werk over.”

Tekst loopt door onder de foto

Joran van Soest
Foto: Joran van Soest. Building a Zeppelin, 2018, mixed media

Her en der een zeppelin

Hoe zit het dan met al die zeppelins? Joran: “Ik wilde ook eens aan de slag met een verhaal dat groter is dan mezelf, iets dat iedereen kent of herkent. Ik bladerde bij mijn opa in een boek over de Tweede Wereldoorlog en kwam een zeppelin tegen. Die zijn heel herkenbaar en hadden enorm veel invloed op onze wereld. Toch kent niemand precies het verhaal. Perfect onderwerp om te kijken wat er gebeurt als je spreekt over een gedeeld wereldbeeld vanuit verschillende menselijke perspectieven: je kunt nooit precies zien hoe een ander ‘de zeppelin’, of dus eigenlijk de wereld, ziet.”

Tekst loopt door onder de foto

Joran van Soest
Foto: indebuurt

Veel verhalen

Joran: “Als je vraagt naar één lijn in mijn werk, krijg je niet één, maar acht antwoorden, hoor.” Je zou bijna kunnen verdwalen in al die kwetsbare gevoelens en vele betekenissen. Gelukkig trekken Jorans werken, soms kleurrijk, soms ruimtelijk wit, ook gewoon de aandacht van je ogen. Dan wordt je uitgenodigd om op je gemakje wat tijd door te brengen in één van de vele laagjes van al die verhalen.

Zelf zien?

Wil je dit werk wel eens in het echt bewonderen? In januari opent een expositie met zijn werk in het Noord-Brabants Museum. In februari kun je bij Sectie-C terecht bij Galerie KRL voor meer nieuw werk. De Piket Kunstprijs wordt op 25 november uitgereikt. Wij gaan duimen!

Lees ook:

Naoorlogse kunst Eindhoven

11 x genieten van: naoorlogse kunst op gebouwen in Eindhoven

In de jaren vijftig en zestig zijn er veel panden bijgekomen in onze stad. Soms prachtige exemplaren...
Munne RaRaRadio

Radiomaker en neonkunstenaar Munne: een opvallende verschijning in Eindhoven

Misschien heb je Munne al wel eens gespot in Eindhoven. Met zijn blonde krullen, grote bril en altij...

adv.