Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Juultje van den Nieuwenhof schrijft jeugdthrillers: ‘Ineens was ik een auteur, mét een uitgeverij’

Door Anna van den Berg 1 juli 2019

Creepy psychopaten, moordlustige tieners en rampzalige social media-situaties: het hoofd van Juultje lijkt een onuitputtelijke bron van spanning en sensatie. Ze zegt lachend: “ik barst van de gruwelijke verhalen, maar ik werk ook heel graag, én heel braaf, met jongeren”.

“Vroeger, toen ik klein was, wilde ik schrijfster, regisseur of koorddanseres worden. Helaas, reality kicked in en toen ben ik in het onderwijs gaan werken.” Inmiddels werkt ze al 18 jaar als docente Nederlands en drama op de middelbare school. Eén van die dromen kwam al uit: elk jaar schrijft en co-regisseert ze grote theatervoorstellingen met jongeren. “Echt fantastisch wanneer de scènes die ik verzin gaan leven op het toneel.”

Spannend debuut

Met haar debuut ‘Delete’ kwam in 2012 ook haar schrijversdroom uit. Op aanraden van een vriendin deed ze mee aan de Crimezone Young Adult schrijfwedstrijd. “Ik mocht steeds weer door naar de volgende ronde. Dat betekende wel dat ik in twee maanden een heel manuscript moest schrijven. Ik werkte fulltime, dus dat werd ’s nachts doorbikkelen”.

Horror in eigen huis

Ze moest er wel wat slapeloze nachten voor over hebben. “Maar dat was wel een geschikt tijdstip om aan een thriller te werken”, vertelt ze. “Ik zat zó in de horror die ik zelf aan het verzinnen was, dat ik in mijn eigen huis niet eens meer naar de wc durfde.”

Tekst gaat verder onder de foto

Juultje van den Nieuwenhof
Foto: instagram

Pikdonker in de Genneper Parken

Ze won de wedstrijd. “Ineens was ik een auteur, mét een uitgeverij!” In september dit jaar verschijnt alweer haar vierde boek. Dat verhaal heeft een echt Eindhovens tintje. We vroegen haar of ze al iets mocht verklappen. Juultje: “Jazeker! Ik woonde acht maanden als artist-in-residence in het Berkenhuisje in de Genneper Parken, en dat is het decor van mijn nieuwe boek ‘After Dark’. Overdag is het daar best levendig, maar ‘s avonds wordt het daar stil en pikdonker.”

Tekst gaat verder onder de foto

Juultje van den Nieuwenhof
Foto: indebuurt

No spoilers

Kom op, nog één tipje van de sluier? “Vooruit dan”, zegt Juultje. “Het gaat over vijf jongeren die een nacht doorbrengen in het Berkenhuisje. Eerst is het vooral grappig en leuk, maar de sfeer wordt grimmig als ze besluiten hun telefoons midden op tafel leggen en afspreken om álle berichten die binnenkomen hardop voor te lezen. Zo komen er nare geheimen op tafel met grote gevolgen.”

Randje waanzin

Haar grote voorbeeld is Stephen King. “Zijn personages zijn zoals jij en ik, heel realistisch, maar toch balanceren zijn verhalen altijd op het randje van de waanzin. Belachelijk goed.” Zelf hoort ze ook vaak dat de tieners in haar eigen boeken zo geloofwaardig zijn. Juultje legt uit: “Ik begon in het onderwijs toen ik twintig was. Ik ken de scholieren, maar zij kennen mij ook. Ik kwam ze vroeger wel eens tegen toen ik ook nog naar het Stratumseind ging. Niet echt het moment om als docent gespot te worden. Of in de supermarkt, in huispak zonder make-up.”

Ultieme toekomstvisie

Ze schrijft en ze regisseert. Eigenlijk hoeft ze alleen nog maar koorddanseres te worden. Juultje: “Nou, dat wordt ‘m waarschijnlijk niet, haha. Mijn ultieme droom zou zijn om ooit een serie te bedenken en te schrijven. Zoiets als ‘Black Mirror’ of ’13 Reasons Why’, voor de Netflix-kijkers onder ons… Maar daar wil ik dan wel met een heel team aan werken, want boeken schrijven is best een eenzame bezigheid.”

 

Lees ook:

Munne RaRaRadio

Radiomaker en neonkunstenaar Munne: een opvallende verschijning in Eindhoven

Misschien heb je Munne al wel eens gespot in Eindhoven. Met zijn blonde krullen, grote bril en altij...
Emil van der Wijst

Graffiti artiest Emil van der Wijst: ‘De Berenkuil is mijn kerk’

Grote kans dat je al meerdere werken van Emil hebt bewonderd op de muren van Eindhoven. "Graffiti is...

adv.