Eindhovense Lotte schrijft feelgoodromans: ‘Ik hou er niet van als alles happy en romantisch is’

Eindhovenaar Lotte Petersen
Foto: indebuurt

Hoe is het om nanny van Italiaanse filmsterren te zijn? Daarover schreef Lotte Petersen (29) uit Eindhoven haar debuutroman. Nu is haar tweede boek De rest is confetti uit. Ook voor dit verhaal haalde ze inspiratie uit haar eigen leven. “Comedians hangen de vrolijke clown uit, maar hebben vaak een depressieve kant.”

De rest is confetti gaat over regiojournalist Lola die wil doorbreken met baanbrekende nieuwsverhalen. Succesvolle cabaretier Abel heeft een grote primeur voor haar. Maar in ruil daarvoor moet ze hem helpen om iemand uit het verleden op te sporen. Hoe ver moet Lola gaan voor haar droombaan en de liefde?

Ervaringen als journalist

Een verhaal over een regiojournalist, dat klinkt bekend. Naast auteur is Lotte namelijk journalist, columnist en schrijfdocent. “Ik heb zeker inspiratie gehaald uit mijn journalistieke werk”, vertelt ze. Toch staat het personage in haar boek ver van Lotte af. “Ik heb juist veel liefde voor de regiojournalistiek. Zelf heb ik nooit de ambitie gehad om op de voorpagina van de Volkskrant te staan. Mijn personage Lola wel. En zij heeft vervelende collega’s op de redactie, maar daar kan ik niet over meepraten.”

Research comedians

In eerste instantie ging het boek over een tennisspeler, maar later besloot Lotte een cabaretier in het plot te verwerken. “Ik hou van cabaret en comedy.” Voor haar boek verdiepte Lotte zich in cabaretiers. “Op Netflix heb je een serie, Comedians in Cars Getting Coffee. Daarin gaat Jerry Seinfeld een stukje rijden en koffie halen met collega-comedians.” Tijdens deze ritjes komen gesprekken op gang. “Comedians zijn gevoelige mensen en hebben vaak een depressieve kant. Op het podium hangen ze de vrolijke clown uit, maar maken ze ook grappen ten koste van zichzelf. Die andere kant wilde ik laten zien.”

Tekst loopt door onder het bericht >

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Gillend in de bus

“Ik wilde al schrijven sinds ik kon praten”, zegt Lotte. Na haar studie literatuurwetenschap leek dat een onbereikbaar doel. “Daarom richtte ik me op een baan in de marketing. Desnoods ga ik gebruiksaanwijzingen schrijven, als ik er maar wat mee doe, dacht ik.” Maar dat maakte haar niet gelukkig, dus kwam Lotte terug bij haar schrijversdroom.

De eerste stappen voor dit doel zette Lotte in Eindhoven, waar ze drie jaar geleden naartoe verhuisde voor de liefde. “Ik richtte een schrijfkantoor in en werkte heel gedisciplineerd aan mijn eerste boek. De muur hing vol briefjes met scènes die ik in mijn hoofd had.” Op social media gaf ze een kijkje achter de schermen. Daarnaast plaatste ze een oproep waarin ze hulp vroeg bij het uitgeven van haar debuut. “Ik mocht het opsturen naar degene die nu mijn literair agent is. ‘Hier kunnen we zeker iets mee’, was zijn reactie. Ik stond gillend in de bus toen ik dat hoorde, zo blij was ik.”

Tweede boek

Lotte is nog trotser op haar tweede boek, vertelt ze. Daarvan was laatst de boekpresentatie in LAB-1 met een optreden van de Eindhovense cabaretier Kai Bodewitz en een lachcoach.”De reacties zijn positief. Mijn eerste boek is fragmentarisch geschreven zoals een dagboek. Dit is meer een feelgood.” Daar had Lotte in eerste instantie wel twijfels over. “Feelgoodromans zijn op het eerste gezicht sprookjesachtig en romantisch, vaak met een liefdesrelatie in hoofdrol. Is dat iets voor mij?, vroeg ik me af. Ik heb cynische humor en hou er niet van als alles happy en romantisch is.”

Tekst loopt door onder de afbeelding >

Lotte Petersen
Lotte met cabaretier Kai Bodewitz tijdens haar boekpresentatie in LAB-1. Foto: eigen archief

Troost in humor

Toch bleek het genre goed bij haar te passen. “Het is niet oppervlakkig. Zo las ik feelgoodromans over iemand die een familielid verloor, over liefdesverdriet, over een huwelijk dat kapot ging… Mijn boek gaat over hoe je hoopvol blijft in een moeilijke tijd. Je kunt troost halen uit humor. Op zoek gaan naar lichtpuntjes, dat doen mensen als het minder gaat. Die combinatie van zwaardere thema’s en humor gaat dus hand in hand.”

Imperfecte personages

Op haar website schrijft Lotte: “Ik houd van verhalen met imperfecte personages, herkenbare gevoelens en ongewone romances.” Hoe zit het met haar liefdesleven? “Mijn man is mijn ware liefde, maar vroeger geloofde ik daar minder in. Ik had altijd een hang naar onbeantwoorde liefde, naar liefdesverdriet.

Nu ben ik een zachter persoon en dat zie je ook in mijn nieuwe boek. Het straalt veel liefde uit. Ik ben vrij open minded in hoe het leven eruit kan zien. Zo ben ik met mijn man getrouwd in Las Vegas toen we elkaar een jaar kenden. En we gingen pas samenwonen nadat we getrouwd waren. Iedereen beleeft de liefde op zijn eigen manier.”

Boek lezen?

Ben je benieuwd naar het boek van Lotte? De rest is confetti is verkrijgbaar in verschillende boekhandels, zoals Bruna. Volg Lotte op Instagram om op de hoogte te blijven van haar schrijfavonturen.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Eindhovenaren

Ga naar “Trots! Hotel Piet Hein Eek is de winnaar van een Entree Award”

Trots! Hotel Piet Hein Eek is de winnaar van een Entree Award

Hotel Piet Hein Eek uit Eindhoven wint Entree Award: Best New Hotel
Ga naar “Nieuw seizoen Wie is de Mol start bijna: deze Eindhovenaar doet mee ”

Nieuw seizoen Wie is de Mol start bijna: deze Eindhovenaar doet mee 

Wie is de Mol 2023 Soy Kroon
Ga naar “Vincent en Karin helpen ouderen in Eindhoven: ‘Wij leveren ondersteuning aangepast aan ieders persoonlijke wensen’”

Vincent en Karin helpen ouderen in Eindhoven: ‘Wij leveren ondersteuning aangepast aan ieders persoonlijke wensen’

Aangeboden door Saar aan Huis

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10”

Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Sylvie Meis luxe pyjama € 17,99”

Sylvie Meis luxe pyjama € 17,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Onderwijsassistent per direct”

Onderwijsassistent per direct

 • Matchpartner
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker uitkeringen, UWV”

Administratief medewerker uitkeringen, UWV

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Catering medewerker – Eindhoven – fijn werktijden!”

Catering medewerker – Eindhoven – fijn werktijden!

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Winkelmedewerker”

Winkelmedewerker

 • Actief Werkt! Uitzendbureau
 • Fulltime
Ga naar “Verkoopmedewerker”

Verkoopmedewerker

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “FeelGood Market”

FeelGood Market

 • T/m 18 dec
feelgoodmarketfeelgoodmarket
Ga naar “Kerstmarkt in Eindhoven”

Kerstmarkt in Eindhoven

 • Van 10 dec t/m 18 dec
Kerstmarkt EindhovenKerstmarkt Eindhoven
Ga naar “Urban Trail Eindhoven”

Urban Trail Eindhoven

 • 11 december 2022