Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Stadsdichter Jessica Bartels geeft binnenkort het stokje door: ‘Zolang het echt is, is het goed’

Door Anna van den Berg 14 januari 2020

Twee jaar lang droeg Jessica de eretitel van stadsdichter van Eindhoven. Haar gedichten gaven een verrassend, eerlijk en openhartig poëtisch kijkje op de stad en haar inwoners. Bij belangrijke gebeurtenissen of tijdens grote publieksevenementen zoals GLOW maakte ze poëzie op een alledaagse manier toegankelijk. Op 30 januari wordt de nieuwe stadsdichter bekendgemaakt en zal zij het stokje doorgeven.

Het stadsdichterschap is geen fulltime baan, maar taal in al haar vormen speelt wel al lang een grote rol in haar leven. Jessica: “Ik kan me geen tijd herinneren waarin ik niet in elk geval iets aan het schrijven was. Niet per se gedichten, maar ik verzon bijvoorbeeld verhaaltjes voor mijn broertje.” Jessica werkt als freelancer op het gebied van creatief schrijven, voor kinderen en volwassenen, en in het onderwijs. En dan zijn er nog allerlei andere taal-bezigheden. “Ik coach de Poetrycircle Eindhoven, organiseer met mede-enthousiastelingen het kleinkunstpodium Onuitgesproken en het open podium Losse Eindjes, geef Nederlandse les aan anderstaligen en treed zo nu en dan zelf op.”

Tekst loopt door onder de foto

Jessica Bartels op het Boekiebal 2018.Foto door Studio HUID en HAAR

Posted by Onuitgesproken on Monday, 26 March 2018

Podium

Het stadsdichterschap lijkt haar dus op het lijf geschreven. Jessica: “Ik worstelde wel even met het idee van de plichten die je hebt. Ik ben geen goed marketingmeisje en mijn online zichtbaarheid is te verwaarlozen. Je kunt nu eenmaal niet overal bij aanwezig zijn. Het was mijn persoonlijke doel om poëzie het podium te geven dat het verdient. Dat vind ik best goed gelukt.”

Zolang het maar echt is

Als je gekozen wordt tot het gezicht van poëzie in de stad, krijg je vast ook veel reacties. Jessica: “Ik krijg vaak te horen dat mijn teksten makkelijk te begrijpen zijn. Eerst vond ik dat niet echt een reactie waar je als schrijver op zit te wachten. Nu vind ik het een groot compliment dat mensen die normaal gesproken niets met poëzie hebben, mijn teksten wel graag lezen of horen.” Het is ook een les die ze meegeeft aan haar leerlingen. “Zolang het echt is, is het goed. Een tekst hoeft niet per se taalkundig sterk te zijn om toch sterk te zijn.”

Tekst loopt door onder de foto

Jessica Bartels
Foto: Jessica Bartels

Lekker afwisselend

Met al haar verschillende werkzaamheden ziet haar week er elke keer anders uit. Jessica: “Soms geef ik zes dagen achter elkaar les en treed ik daarna in de avonden op. Teksten pluk je niet zomaar van een boompje, dus soms zit ik om drie uur ’s nachts nog een gedicht voor de volgende dag te schrijven. Andere weken kan ik heerlijk thuis werken en schrijven. Juist die balans houdt het voor mij leuk.”

Tekst loopt door onder de foto

Jessica Bartels
Foto: Jessica Bartels

Niet zo van het plannen

Over twee weken zit het stadsdichterschap er voor haar op. Heeft ze al leuke nieuwe projecten? Jessica: “Ik ben eerlijk gezegd niet zo van het plannen. De leukste dingen lijken toch altijd onverwacht uit de grond te schieten. Maar ik ga met heel veel liefde door met alles waar ik de afgelopen tijd mee bezig ben geweest. De rest zie ik dan wel en dat komt vast goed: en zo niet, dan toch.”

Nooit genoeg poëzie

Benieuwd naar de poëzieprojecten waar Jessica aan werkt? Hier vind je meer over Lichterbij, een project voor eenzame ouderen in samenwerking met Vitalis en CKE. Op 31 januari kun je in TAC de nieuwe editie van Onuitgesproken bezoeken. En binnenkort is Jessica’s Ode aan de Eindhovenaar overal te bekijken. Die maakte ze samen met fotografe Nenah Gorissen voor de campagne Eindhoven 1920-2020.

Lees ook: 

Straatpoëzie in Eindhoven

11 x prachtige straatpoëzie in Eindhoven

Als je van A naar B loopt, rent of fietst zijn je ogen meestal strak gericht op de straat of op de e...
Piazza Eindhoven

Toen in Eindhoven: genieten van oude foto’s van het Piazzaplein

Dit bekende winkelcentrum heet al een tijdje gewoon Piazza Center. Hier kun je - onder de overkappin...

Dit zijn de populairste babynamen in Eindhoven van de afgelopen 50 jaar

Naast een jaarwisseling, mogen we dit jaar natuurlijk ook spreken van een decenniumwisseling. En dat...

adv.