Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Sietske Aussems zette Strijp-S op de kaart: ‘Ik was er vanaf het begin bij’

Door Chloë van der Smitte 12 november 2019

Je mag haar best een van de creatieve breinen achter Strijp-S noemen. We hebben het over Sietske Aussems (41) die voor een groot deel verantwoordelijk is voor wat nu een van de hipste wijken van Eindhoven genoemd wordt. “Het voelt stiekem als mijn kindje.”

Sietske was er als een van de eersten bij: de herontwikkeling van het Strijp-S gebied. Ze werkte destijds bij woningcorporatie Trudo waar haar vader Thom Aussems directeur was. “Aan Trudo werd gevraagd of we het gebied nieuw leven in wilden blazen. En dat wilden mijn vader en ik wel.”

Verboden Stad

“Ik was erbij toen de hekken rondom de ‘Verboden Stad’ in 2004 werden weggehaald. Daarvoor mocht je er alleen in met een pasje als je Philips-medewerker was. Vanaf dat moment was ik echt bij het project betrokken.”

Transformatie

Vijftien jaar lang zette Sietske zich in om het historische gebied een nieuwe, creatieve invulling te geven. “We transformeerden de gebouwen Anton en Gerard tot een plek om te wonen én werken. Daarnaast zorgde ik voor de komst van de allereerste feesten zoals het EDIT Festival. Ook dacht ik mee over de invulling van locaties zoals het Veemgebouw en de Machinekamer, en de komst van skatepark Area51. Ik ging in gesprek met verschillende ondernemers en tot op de dag van vandaag zitten zij er nog steeds. Dat is zo gaaf om te zien!”

Afscheid

Toch besloot Sietske na vijftien jaar te stoppen bij Trudo. Op 1 april van dit jaar nam ze afscheid. “Ik had het gevoel dat mijn werk erop zat, ik had mijn steentje bijgedragen. Ik was en ben trots op het resultaat, wat wil je nog meer?”

Rondleidingen en workshops

Na een onzekere periode met de nodige ‘wat nu’s?’, wist Sietske een nieuwe invulling aan haar leven te geven: Braintours. “Ik kreeg steeds vaker vragen van mensen en bedrijven om mij heen van wat er nog meer te doen is op Strijp-S. Ik dacht: ‘hier moet ik iets mee’. Ik geef nu op maat gemaakte rondleidingen op zowel Strijp-S als Strijp-T en verzorg ook workshops in samenwerking met de uitbaters.”

Ondernemers

Dat zijn voor een groot deel dezelfde ondernemers als die Sietske naar Strijp-S heeft gehaald in de pioniersfase. “Het is heel leuk om nu op deze manier met ze te werken. Denk aan Eveline Wu van Mood-S, Bjorn Cocu van Intelligentia Ice en Jos Hakkennes van Duurzame Kost. Dat zijn toch wel mensen die het gebied een gezicht geven.”

Mensen van Strijp-S

Wat volgens Sietske Strijp-S nou uniek maakt? “Dat zijn toch echt de mensen zelf. Die maken Strijp-S.” Sietske hoopt vooral dat dat ook zo blijft. “Zolang het geen vinexwijk wordt of een centrum met grote winkelketens, ben ik blij. Die hebben we al genoeg namelijk.”

Het Veemgebouw

Haar favoriete plek op Strijp-S? “Dat is met stip op één het Veemgebouw. Dit is het jongste gebouw van alle Philipsgebouwen op het terrein. Het werd in 1942 gebouwd en fungeerde als magazijn voor Philips. Later, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werden hier zowel de Duitsers als de Joden gedeporteerd. Iets wat niet veel mensen weten en wat het gebouw voor mij ook extra bijzonder maakt.”

Toekomstplannen

Naast de rondleidingen en workshops, heeft Sietske nog meer plannen voor het terrein. “Ik zou het heel leuk vinden om hier nog een brandstore te realiseren, speciaal voor Strijp-S. De eerste plannen staan op papier, nu de rest nog…”

Oproep!

Ben jij ook een Eindhovenaar met een bijzonder verhaal? Wacht dan niet langer en mail ons! Wij zijn altijd op zoek naar leuke, speciale, aparte, unieke en toffe Eindhovenaren!

Lees ook:

Gebouwen in Eindhoven

Zo jammer: deze Eindhovense gebouwen hadden nooit gesloopt mogen worden!

Als je kijkt naar oude plaatjes van Eindhoven dan herken je de stad bijna niet meer. Sloopmachines h...
Oude Stadhuis Eindhoven

Toen in Eindhoven: 11 x foto’s van onze oude stadhuis

We kunnen er niet omheen: ins stadhuis. Groot vierkant gebouw op het Stadhuisplein. De een vindt 'm ...

adv.