Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nieuwe fietsburgemeester Sarge Meulman: ‘Ik wil van Eindhoven een echte fietsstad maken’

Door Anna van den Berg 2 maart 2020

Jazeker! Sinds februari heeft Eindhoven een heuse fietsburgemeester. Je zult Sarge Meulman (49) niet rond zien fietsen met een dikke burgemeestersketting om z’n nek en hij zetelt ook niet in het Stadhuis. Wat hij wel vol overgave gaat doen, is zich inzetten voor het plezier en de veiligheid van fietsers in de stad. Sarge: “Het gaat niet over mij, het gaat over de Eindhovenaren.”

Deze geboren Eindhovenaar fietste ooit eens in drie dagen naar Groningen, zonder kaart, zonder telefoon en op een gewone fiets zonder versnellingen. “Haast ondenkbaar tegenwoordig. Gewoon opstappen en gaan. Slapen in de duinen en wakker worden met de opkomende zon, dat is echt fantastisch.”

Fietsmomenten

Sarge vertelt ons dat hij geen garage vol bijzondere fietsen heeft, maar wel een boel mooie fietservaringen, zoals hierboven. “Momenten waarbij ik even alles vergeet en de vrijheid van het fietsen ervaar.” Het is duidelijk: onze nieuwe burgemeester is een liefhebber.

Tekst loopt door onder de foto

Sarge Meulman
Foto: Sarge Meulman bij wielercafé Cycklist

Collega burgemeesters

Het internationale ‘Bicycle Mayor Program’ werd in 2015 ontwikkeld door BYCS, een social enterprise gezeteld in Amsterdam. Inmiddels zijn wereldwijd al meer dan honderd fietsburgemeesters die binnen hun stad het fietsen stimuleren. Sarge heeft collega’s op alle continenten en in steden waarbij je misschien niet direct aan fietsen denkt, zoals Mumbai, Kaapstad en Rio de Janeiro. Zelf heeft hij vooral een klik met zijn collega’s uit Dublin, Barriero en Parijs.

Veiligheid verbeteren

Zijn belangrijkste missie? Dat alle kinderen veilig naar school kunnen fietsen. Sarge wil per stadsdeel eens grondig gaan bekijken hoe het ervoor staat. Hij noemt het Fietsrealiteit 2020 en die wil hij duidelijk in kaart brengen. “Waar liggen de verbeterpunten voor fietsers? Het gaat niet om mij maar om de Eindhovenaren. Om slachtoffers van onveilige situaties die voorkomen hadden kunnen worden als er iemand geluisterd had of er even tijd voor had gemaakt.”

Tekst loopt door onder de foto

Sarge Meulman
Foto: Sarge Meulman

Tijd voor verandering

De term fietsburgemeester is nog niet zo bekend, maar mensen reageren goed. Sarge: “Ze zijn verrast en vragen me waar ik toch aan begonnen ben omdat er nog zoveel werk te doen is in deze stad. Maar tegelijkertijd zeggen ze ook dat het hoog tijd werd dat er hier eens iets verandert!” Dat is voor Sarge dan ook zo leuk aan zijn benoeming. “Ik kan echt iets voor anderen betekenen en ik kan het helemaal zelf vormgeven.”

Luisteren, luisteren, luisteren

Hoe gaat hij dat aanpakken, wat komt daar allemaal bij kijken? “Ik ga luisteren, heel goed luisteren. En samenwerkingen opzoeken. Daar zijn zoveel mogelijkheden voor, heb ik al ontdekt. Zoals je op mijn tweewekelijkse blog kunt zien, is mijn werk heel divers: van gesprekken op mijn initiatief waarin ik uitleg wat ik als fietsburgemeester wil doen, tot luisteren naar dingen die er al zijn. Dat doe ik veel in Eindhoven, maar ook bij de Provincie of met collega fietsburgemeesters in Amsterdam en Den Haag.”

Lekkerste fietsstukje in Eindhoven

Dan willen we tot slot natuurlijk weten wat Sarge nou het fijnste fietsstukje in de stad vindt. “Persoonlijk vind ik de Piazza het lekkerst fietsen. Daar is niks geregeld en het voelt goed om zo door de mensenmassa te bewegen op de fiets.” Met de slogan ‘Make Way! De fietser duidelijker op de politieke agenda’ kunnen we de komende twee jaar nog wat van hem verwachten. Wil je weten wat Sarge allemaal onderneemt, volg hem dan op de Bicycle Mayor of Eindhoven Facebookpagina!

Lees ook:

Mag dat: fietsen door Eindhoven met een paraplu in je handen?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
fietsen 18 Septemberplein

Mysterie opgelost: mag je nou wel of niet fietsen op het 18 Septemberplein?

To fiets or not to fiets, dat is de vraag die we deze week oplossen. Want mag je nu eigenlijk wel of...
Markt Eindhoven

7 x hier in de Eindhovense horeca word je écht goed bediend (volgens jullie)

Als we het hebben over restaurants hebben we het vaak over het eten. Wij vonden dat het ook eens tij...

adv.