René Paré is de man achter Eindhoven Maker Faire: ‘Als je het kunt dromen, kun je het maken’

René Paré
Foto: indebuurt Eindhoven

Goed nieuws! De Eindhoven Maker Faire gaat door dit jaar! Op 26 en 27 september is het leukste maakfestijn van Nederland weer te vinden in het Klokgebouw. Hoog tijd om eens te praten met René Paré, de initiatiefnemer en directeur van dit evenement. Dit jaar organiseert hij de zevende editie. “Sinds de eerste versie is het evenement gegroeid naar vijftienduizend bezoekers in 2019. Voor dit jaar hebben we natuurlijk een aangepaste versie bedacht, maar met nog net zoveel leuks.”

René is geen nieuwkomer in de stad. Hij belandde in 1973 in Eindhoven en studeerde aan de Design Academy. Toen had hij al interesse in kunst en cultuur in combinatie met industrie en techniek. “Ik was de eerste die met een computerproject afstudeerde aan de academie, onder andere met een animatie voor de Rabobank. Ik was geboeid door pioniers die experimenteerden met computers, video en elektronica. Wat later zag ik als freelance vormgever bij Philips de multimedia ontstaan en de grote mogelijkheden voor de cultuur en maatschappij. In 1995 richtten we daarom de Stichting MAD op om met kunst en wetenschap te experimenteren. In 2014 ontstond het idee rond om in Eindhoven een Maker Faire te organiseren.”

Tekst loopt door onder de foto

René Paré
Foto: Max Kneefel

Passie en verbinding

Met de zevende editie op komst, kunnen we wel zeggen dat zijn idee gelukt is. Maar wat is nou eigenlijk zo’n Maker Faire? “Ik geloof dat iedereen pas kan begrijpen wat de Maker Faire werkelijk is als je er geweest bent. Uitleggen of omschrijven raakt altijd maar een fractie van wat je ervaart als je er bent. Van kweekkas met LED-licht en 3D-printers die protheses maken tot doe-het-zelfrobotjes en kleding van PET-flessen. Makers zijn heel divers: van uitvinders, nerds en ingenieurs tot kunstenaars, hobbyisten en docenten. De rode draad die je op de Maker Faire ziet is dat iedereen met zijn of haar passie bezig is, en daarmee energie, inspiratie en verbinding krijgt. Jong en oud, ambachtelijk en wetenschappelijk, iedereen praat met elkaar en heeft plezier. ” 

Voor iedereen

Maker Faires vind je over de hele wereld en ze vloeien voort uit de Maker Movement. Die is niet alleen leuk en wonderlijk, maar ook belangrijk. “De Maker Movement is de ontwikkeling van betaalbare en bruikbare techniek, materialen en kennis voor iedereen. Die principes zie je steeds meer terug in het (maak-)onderwijs, maar ook in buurthuizen, maker spaces en thuis. Met de coronacrisis zijn veel mensen zich bewust geworden van de kracht van burenhulp, lokale producenten van voedsel en kleding, reparatie-diensten en doe-het-zelf mogelijkheden. Binnen de Maker Movement zag je ook direct initiatieven om allerlei ontbrekende hulpmiddelen te produceren, van mondkapjes, gezichtsmaskers, deuropeners tot zelfs beademingsapparatuur.”

Tekst loopt door onder de foto

Verrassingen

Zo’n festival zet hij niet zomaar even in elkaar, daar komt een hoop bij kijken. “Mijn werkweek heeft helaas maar zeven dagen, en dat is eigenlijk nog niet genoeg. De kracht van de Maker Faire is de diversiteit en het bereiken van al die verschillende soorten mensen is enorm veel werk. Maar de meeste voldoening krijg ik als een nerd op een zolderkamer, die je niet bereikt met Facebook of posters, toch besluit deel te nemen met een zelfbedachte mooie of rare knutselconstructie. Ik blijf maar verrassingen tegenkomen: slimme, gekke, handige, leuke en interessante uitvindingen, knutsels en apparaten die mij blij maken, en de enthousiaste en dynamische mensen erachter.”

Tekst loopt door onder de foto

René Paré
Foto: René Paré

Lekker compact

Van vijftuinduizend bezoekers vorig jaar, naar een compacte editie dit jaar. Dat vraagt vast wat aanpassingsvermogen van René en zijn organisatie. “Bezoekers moeten nu inderdaad online een ticket kopen voor een bepaald tijdslot. Ook de exposerende makers hebben meer afstand en ruimte. Daarom zijn er minder stands, maar wel meer mogelijkheden om met elkaar op gepaste afstand te praten. Ook blijven we dit jaar binnen in het Klokgebouw om het beter in de hand te kunnen houden.”

Nieuwe manieren om te ontmoeten

Volgens René doet het missen van grote festivals en markten wel even zeer, maar hij ziet ook silver linings. “Er ontstaan intussen aangepaste vormen van cultuur, vermaak en ontmoeting. De mens is gelukkig wel zo creatief en gedreven door gevoel dat er nieuwe wegen worden gevonden om elkaar te ontmoeten, aan te raken en te verbinden. Wie weet zien we op de Maker Faire hiervoor al nieuwe ontwikkelingen. Wat ik bijzonder vind, is dat de Maker Movement op meerdere gebieden wereldverbeteraars de kans geeft te laten zien waar ze mee bezig zijn en zo medestanders te krijgen.” 

Nieuwsgierig?

Wil je wel eens weten hoe zo’n Maker Faire eruit ziet? Wij namen vorig jaar een kijkje. Kun jij niet wachten tot eind september om te zien wat René nu weer allemaal bij elkaar heeft verzameld? Volg dan René en de Maker Faire op de website.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Eindhovenaar van de Week

Ga naar “Hang Chow Crow rapt een ode aan het zonnige Zuiden: ‘Beter kom naar Eindhoven’”

Hang Chow Crow rapt een ode aan het zonnige Zuiden: ‘Beter kom naar Eindhoven’

Hang Chow Crow
Ga naar “Mirjam over 40 jaar POPEI: ‘Alle muzikanten in Eindhoven zijn weleens met ons in aanraking geweest’”

Mirjam over 40 jaar POPEI: ‘Alle muzikanten in Eindhoven zijn weleens met ons in aanraking geweest’

Ga naar “Niki heeft een missie: ‘We trekken aan de rem van fast fashion’”

Niki heeft een missie: ‘We trekken aan de rem van fast fashion’

Niki van der Ploeg

In onze gids

Ga naar “MARQUEZA bijoux”

MARQUEZA bijoux

 • Echternachlaan 360
 • Winkelen

Nu geopend

Ga naar “MARQUEZA bijoux”

MARQUEZA bijoux

 • Echternachlaan 360
 • Winkelen
MARQUEZA bijoux

Nu geopend

Ga naar “Jimmy Green”

Jimmy Green

 • Keizersgracht 12
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
jimmy green

Aanbiedingen

Ga naar “Jura ENA4, met twee kilo koffie naar keuze gratis!”

Jura ENA4, met twee kilo koffie naar keuze gratis!

 • BonneBella Shop Eindhoven
 • Geldig t/m 30 april 2021
Bonnebella Shop

Topper

Ga naar “Alle CêlaVita van € 2,78 voor € 1,39”

Alle CêlaVita van € 2,78 voor € 1,39

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 18 april 2021
Ga naar “ultimate comfort slip € 11,00”

ultimate comfort slip € 11,00

 • HEMA
 • Geldig t/m 25 april 2021
Ga naar “Sauber steelstofzuiger € 149,00”

Sauber steelstofzuiger € 149,00

 • Blokker
 • Geldig t/m 18 april 2021
Ga naar “AH Vetplant, monstera of sansevieria in pot van € 5,99 voor € 3,49”

AH Vetplant, monstera of sansevieria in pot van € 5,99 voor € 3,49

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 18 april 2021

Vacatures

Ga naar “Enthousiaste wijkverpleegkundige wijkteam Acht bij Sint Annaklooster”

Enthousiaste wijkverpleegkundige wijkteam Acht bij Sint Annaklooster

 • Sint Annaklooster
 • Fulltime/Parttime
Logo: Sint Annaklooster

Topper

Ga naar “Medewerker Versmarkt Bij Liek”

Medewerker Versmarkt Bij Liek

 • Liek
 • Parttime
Liek
Ga naar “CKE zoekt een coördinator vrijwilligers”

CKE zoekt een coördinator vrijwilligers

 • CKE
 • Parttime
CKE

Topper

Ga naar “Medewerker Patiëntenvervoer in ziekenhuis”

Medewerker Patiëntenvervoer in ziekenhuis

 • Recruit a Student
 • Parttime
Ga naar “Enthousiaste verzorgenden IG bij Sint Annaklooster”

Enthousiaste verzorgenden IG bij Sint Annaklooster

 • Sint Annaklooster
 • Fulltime/Parttime
Sint Annaklooster

Topper