Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Randy van Merwijk is de grootste HEMA-fan van Nederland: ‘Mijn verzameling is nooit compleet’

Door Anna van den Berg 17 februari 2020

Je kunt hem kennen van de klantenservice bij HEMA Rechtestraat. Randy van Merwijk (22) werkt bij HEMA, verzamelt HEMA en heeft nu in de etalage van zijn filiaal zelfs een mini-expo ingericht met een kleine greep uit zijn collectie. De winkel gaat binnenkort verhuizen naar het 18 Septemberplein. Randy: “Ik wilde een waardig afscheid maken van het oude pand. Dat is gelukt, ik krijg alleen maar lovende reacties.” Goed om te weten: Randy verhuist natuurlijk gewoon mee naar de nieuwe locatie!

De grote vraag is hoe je als 22-jarige opeens met zo’n gigantische HEMA verzameling zit? Waar komt die liefde vandaan? Randy: “Mijn oma, een oud-medewerkster, ging verhuizen en toen kwamen er zoveel leuke spulletjes tevoorschijn dat ik besloot ze te bewaren. Toen was het zaadje geplant. Daarna ging ik kringlopen af en zocht ik op Marktplaats. Van lieverlee ben ik ook filialen gaan doorzoeken. En ja, dan vind je nogal wat.”

Tekst loopt door onder de foto

Randy van Merwijk
Foto: indebuurt eindhoven

Nooit klaar

Mensen vragen Randy wel eens wanneer hij klaar is met z’n verzameling. “Nou, nooit dus. 93 jaar aan artikelen, personeelskleding, winkelmaterialen, dat krijg ik nooit allemaal bij elkaar.” Zijn collectie is dan ook ontzettend divers, alles is welkom. “Alle items zijn even speciaal. In de afgelopen jaren is er gelukkig nog nooit iets gesneuveld. Ik heb ook niets weggedaan, ik kan er gewoon geen afscheid van nemen.”

Echt HEMA

We kennen natuurlijk allemaal de slogan ‘Echt HEMA’, maar wat betekent dat volgens Randy? “Als ik zo naar die spullen kijk, kan ik wel zeggen dat alles eigenlijk heel kleurrijk en functioneel is. Het mooiste vind ik het ‘kladbloc’ uit 1926/1927. Ouder dan dat kan bijna niet! En het servies uit het allereerste HEMA restaurant, de ‘Wip in’. Ik had nooit gedacht dat ik het zou vinden, maar ze werden gewoon gebruikt in de kantine van een kringloop. Niemand had door dat ze van hele bijzondere borden zaten te lunchen!”

Tekst loopt door onder de foto

View this post on Instagram

Kladblok •1927• #hema #oud #hemamuseum

A post shared by HEMA Museum (@hema_museum) on

Het rijk alleen

Randy vertelt dat hij zijn zinnen heeft gezet op een gaskachel die halverwege de jaren 60 werd verkocht. Er zijn er nog maar een paar van. “Dat is ook het leuke van verzamelen, natuurlijk, die bijna onmogelijke doelen. Maar het is zo lekker als je dat dan toch vindt.” Gelukkig zijn er geen andere kapers op de kust en heeft hij het rijk alleen. “Voor zover ik weet ben ik de enige HEMA-verzamelaar. Ik werk wel samen met andere verzamelaars. Zo kijkt een V&D-verzamelaar voor mij rond en ik voor hem. Samen zie je meer.”

Een van de eerste filialen

Eindhoven heeft al heel lang een HEMA. “Het filiaalnummer is namelijk ‘9’. Dat betekent dat dit het negende filiaal is dat werd geopend. Net na Den Bosch en Haarlem.” Het is best een stap, na negentig jaar een filiaal verhuizen. “Dat pand waar al die historie achter zit, zal na ons vertrek zo goed als gesloopt worden. We merkten dat het best iets deed in Eindhoven.”

Tekst loopt door onder de foto

Feest der herkenning

De mini-expo is een feest der herkenning voor veel mensen. Maar ook jongeren staan enthousiast door de etalage te gluren. “Ze vergelijken alles met de versies van nu. Camera’s met ‘maar liefst vijf megapixels, terwijl telefoons nu het tiendubbele hebben.”

Nieuw begin

Randy weet het zeker: HEMA zal er nog wel even zijn. “Na bijna honderd jaar geschiedenis, zal er ook over tweehonderd jaar nog steeds een Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam zijn!”

Mini-expo

Tot 7 maart kun je de mini-expo in de etalage bewonderen. De grote opening van de nieuwe winkel aan het 18 Septemberplein is op 12 maart. Wil je in de tussentijd genieten van meer historisch HEMA, volg Randy’s Hema museum dan op Instagram!

Lees ook:

eindhoven binnenstad centrum winkelen

Mis het niet: 7 x Eindhovense hotspots die binnenkort openen

Eindhoven is zoals altijd in beweging. Soms gaat het zo snel, dat je het bijna niet meer kunt bijhou...
nh hotel

Ken je deze al? 5 x verborgen food hotspots in Eindhoven

Je kent het vast wel: je wilt buiten de deur te eten, maar komt altijd uit op dezelfde plekken in de...
Emoves Eindhoven

Mysterie opgelost: daarom heeft Eindhovens grootste poppodium de naam Effenaar

Hoe vaak heb jij al een optreden bij de Effenaar bezocht, of je vrienden enthousiast vertelt over ee...

adv.