Pia gaat Eindhoven toegankelijk maken: ‘Ik wil ook in het reuzenrad’

Pia met haar handbike op het TU/e

Pia Hendriks moet dan wel op wielen door de stad, maar is misschien wel de meest mobiele Eindhovenaar van ons allemaal. Uren fietst ze (met haar handbike) door Eindhoven, op zoek naar leuke Eindhovense zaken, maar ook naar plekken waar de bereikbaarheid voor mensen in een rolstoel, visueel gehandicapten of anderen nog te wensen over laat. En zij gaat daar ver in.

Pia heeft zich aangesloten aan bij Platform Gehandicaptenbeleid Eindhoven, praat met de gemeente, gaat op pad (zo analyseerde ze 300 bushaltes!) en is daarbij online nog zeer actief, bijvoorbeeld voor de site ongehinderd.nl en op een Facebookpagina over toegankelijkheid. Tussendoor werkt ze nog als bibliothecaris op de TU/e én is ze medebeheerder van één van de tofste Eindhovense Facebookpagina’s ‘Je bent een Eindhovenaar als

Je loopt omzet mis als je een gehandicapte weigert

Hoe is het nou om in een stad als Eindhoven in een rolstoel te zitten? Kun je wel vooruit? Pia bewijst dat het zeker kan, als we allemaal een beetje meedenken. “In het verleden, wanneer ik bijvoorbeeld met mijn collega’s op stap ging, dan hielden zij er altijd rekening mee dat ik in een rolstoel zit. Ze zoeken dan een restaurant uit waar ik naar binnen kan en naar het toilet kan. Is dat niet het geval, dan loopt zo’n zaak veel omzet mis.”

En zo heeft Pia nog wel een aantal voorbeelden. In Woensel is een nieuw busstation gebouwd. Prachtig en lekker dichtbij de ingang van Winkelcentrum WoensXL. Maar wie bij het Catharina Ziekenhuis moet zijn, moet nu een stuk verder lopen. In totaal is de afstand een halve kilometer zelfs. “Dat kan niet”, vindt Pia en wil graag dat hier een oplossing voor komt.

Dat parkeerterrein aan de Keizersgracht is onlangs helemaal opgeknapt. Het Fensterrein ligt er piekfijn nu bij. “Ja, met kinderkopjes. Kunnen wij met de rolstoel moeilijk overheen”. Zij hoopt dat er zo snel mogelijk een rolstoelpad vanaf de gehandicaptenparkeerplaatsen naar de straat komt.

Passief naar Park Hilaria

Pia gaat graag naar de kermis. Zo wil ze wel eens in de Rups. Of het reuzenrad. “Er is één reuzenrad in Nederland waar je met een rolstoel in kunt. De exploitant geeft helaas aan dat de opbouw erg lang duurt en daarom een weekje Eindhoven niet interessant is.”

“De attracties op Park Hilaria stonden achter een twaalf centimeter hoge stoeprand en vaak ook nog verder weg van die rand, omdat dat van de brandweer moest. Onmogelijk voor mij. Voor ons rolstoelers zit er dan niet veel anders op dan een drankje doen en rondkijken. Geen echte kermis, ook al wil het personeel ons wel graag helpen.” Platform Gehandicaptenbeleid Eindhoven is gevraagd om volgend jaar mee te denken over de opzet.

Drie reuzen

“Ik heb drie reuzen, zoals ik ze noem: monumenten, groen en design. Eindhoven is een nieuwe stad met weinig monumenten. Maar er zijn wel gebouwen met een trap om binnen te komen. Monumenten zijn gebouwd in een tijd dat gehandicapten binnen bleven. Dat is achterhaald. Een goede toegang is van deze tijd.”

“Soms lijkt in Eindhoven groen belangrijker dan toegankelijkheid”

Design? “Dat zou ingezet kunnen worden voor toegankelijkheid. Zo zou een zitje in de openbare ruimte een rugleuning en armleuningen moeten hebben. Die zitjes zijn er juist voor mensen die ze nodig hebben.”

En groen? “Eindhoven wil groen zijn. Begrijp me niet verkeerd, ik ben ook voor meer groen. Soms lijkt echter belangrijker dan toegankelijkheid. Als je plannen maakt, houd dan ook rekening met gehandicapten.”

Genieten op de vlonders

Uiteraard kunnen we een hele lijst maken met voorbeelden van waar het niet goed gaat. Toch zijn er gelukkig ook nog plekken waar je als minder mobiele Eindhovenaar toch prima uit de voeten kunt (ja, bewuste woordkeuze), “Ik hoorde dat je op de baan van Hezemans Karting in een aangepaste kart kunt racen. Geweldig! En gehandicapte kinderen kunnen terecht in Speeltuin Philipsdorp. Natuur is altijd lastig voor mij, maar bij de Internationale School zijn vlonders aangelegd. Hier kan ik genieten, één van de fijnste natuurervaringen.”

Pia’s inzet wordt nu beloond. Ze is genomineerd voor de Gouden Venus van Milo. Met die prijs wil het DELA goededoelenfonds mensen met een beperking in het zonnetje zetten. Ze kan daarmee 10.000 euro winnen die ze mag inzetten voor haar doel. “Ik ben vereerd. Het is mij vooral te doen om de bewustwording.” En daarom Pia gaat door met overal aan de bel te trekken heel Eindhoven toegankelijk maken. “Dan moet ik wel wat assertiever worden. Het maakt toch indruk als je in een overleg tegenover iemand van de brandweer of politie zit.”

Dus, beste (letterlijk) hogere overlegmeneren, laat Pia Hendriks aanschuiven als jullie de stad inrichten. Dat geldt ook voor de Eindhovense ondernemers….

 

Indebuurt interviewt iedere week een Eindhovenaar die iets moois bereikt heeft, een goed verhaal heeft of wat wil laten zien. Ken jij iemand waar we echt véél meer van zouden moeten weten en waar Eindhoven trots op zou moeten zijn? Tip ons, via de social media of mail naar eindhoven[at]indebuurt.nl.

Meer in deze categorie

Eindhovenaar van de Week

Ga naar “Eindhovense Claudia is Wijnvrouw van het Jaar: ‘Een kroon op mijn werk’”

Eindhovense Claudia is Wijnvrouw van het Jaar: ‘Een kroon op mijn werk’

Claudia van Dongen
Ga naar “Alissa May over muziek als uitlaatklep: ‘In mijn nummers kan ik alles kwijt zonder schaamte’”

Alissa May over muziek als uitlaatklep: ‘In mijn nummers kan ik alles kwijt zonder schaamte’

Alissa May
Ga naar “Kunstenaar Hemaseh over haar gemixte roots: ‘Mijn kunst is traditioneel in een modern jasje’”

Kunstenaar Hemaseh over haar gemixte roots: ‘Mijn kunst is traditioneel in een modern jasje’

Hemaseh Manawi Rad

In onze gids

Ga naar “Subway Aalsterweg”

Subway Aalsterweg

 • Aalsterweg 18A
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Thuisbezorgd Eindhoven

Nu gesloten

Ga naar “Uitgekookt.nl”

Uitgekookt.nl

 • Restaurants en horeca
Uitgekookt
Ga naar “Spaans Centrum Eindhoven”

Spaans Centrum Eindhoven

 • Hugo de Grootplein 47A
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Zet de eerste stap in jouw ideale gewicht!”

Zet de eerste stap in jouw ideale gewicht!

 • NewFysic Eindhoven
 • Geldig t/m 31 oktober 2021
Ga naar “Vloerlamp Hout/metaal 3-poot € 27,95”

Vloerlamp Hout/metaal 3-poot € 27,95

 • Action
 • Geldig t/m 19 oktober 2021
Ga naar “PHILIPS stofzuiger XB2122/09 van € 109,99 voor € 79,99”

PHILIPS stofzuiger XB2122/09 van € 109,99 voor € 79,99

 • Blokker
 • Geldig t/m 24 oktober 2021
Ga naar “Tv-ledstrip € 4,44”

Tv-ledstrip € 4,44

 • Action
 • Geldig t/m 19 oktober 2021
Ga naar “Gusta Into Japan servies vanaf € 2,49”

Gusta Into Japan servies vanaf € 2,49

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 24 oktober 2021

Vacatures

Ga naar “Schadebehandelaar”

Schadebehandelaar

 • Perrée & Partners B.V.
 • Fulltime
Perrée & Partners
Ga naar “Receptioniste m/v Philips Eindhoven”

Receptioniste m/v Philips Eindhoven

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker technisch bebouwbeheer & onderhoud bij de Effenaar”

Medewerker technisch bebouwbeheer & onderhoud bij de Effenaar

 • Effenaar
 • Fulltime
De Effenaar
Ga naar “Accountmanager gezocht voor het leukste bedrijf van Eindhoven”

Accountmanager gezocht voor het leukste bedrijf van Eindhoven

 • Continu Professionals
 • Fulltime
Ga naar “Algemeen winkelmedewerker bij Amazing Oriental Eindhoven”

Algemeen winkelmedewerker bij Amazing Oriental Eindhoven

 • Amazing Oriental
 • Fulltime/Parttime
Amazing Oriental

Agenda

Ga naar “GLOW 2021”

GLOW 2021

 • 6 november 2021
GLOW 2018
Ga naar “Dutch Design Week 2021”

Dutch Design Week 2021

 • 16 oktober 2021
DDW
Ga naar “Spelletjesmiddag bij Calypso”

Spelletjesmiddag bij Calypso

 • Bar Bistro Calypso
 • 17 oktober 2021
Bar Bistro Calypso