Advertentie wordt geladen…

Pia gaat Eindhoven toegankelijk maken: ‘Ik wil ook in het reuzenrad’

Pia met haar handbike op het TU/e

Pia Hendriks moet dan wel op wielen door de stad, maar is misschien wel de meest mobiele Eindhovenaar van ons allemaal. Uren fietst ze (met haar handbike) door Eindhoven, op zoek naar leuke Eindhovense zaken, maar ook naar plekken waar de bereikbaarheid voor mensen in een rolstoel, visueel gehandicapten of anderen nog te wensen over laat. En zij gaat daar ver in.

Advertentie wordt geladen…

Pia heeft zich aangesloten aan bij Platform Gehandicaptenbeleid Eindhoven, praat met de gemeente, gaat op pad (zo analyseerde ze 300 bushaltes!) en is daarbij online nog zeer actief, bijvoorbeeld voor de site ongehinderd.nl en op een Facebookpagina over toegankelijkheid. Tussendoor werkt ze nog als bibliothecaris op de TU/e én is ze medebeheerder van één van de tofste Eindhovense Facebookpagina’s ‘Je bent een Eindhovenaar als

Je loopt omzet mis als je een gehandicapte weigert

Hoe is het nou om in een stad als Eindhoven in een rolstoel te zitten? Kun je wel vooruit? Pia bewijst dat het zeker kan, als we allemaal een beetje meedenken. “In het verleden, wanneer ik bijvoorbeeld met mijn collega’s op stap ging, dan hielden zij er altijd rekening mee dat ik in een rolstoel zit. Ze zoeken dan een restaurant uit waar ik naar binnen kan en naar het toilet kan. Is dat niet het geval, dan loopt zo’n zaak veel omzet mis.”

En zo heeft Pia nog wel een aantal voorbeelden. In Woensel is een nieuw busstation gebouwd. Prachtig en lekker dichtbij de ingang van Winkelcentrum WoensXL. Maar wie bij het Catharina Ziekenhuis moet zijn, moet nu een stuk verder lopen. In totaal is de afstand een halve kilometer zelfs. “Dat kan niet”, vindt Pia en wil graag dat hier een oplossing voor komt.

Dat parkeerterrein aan de Keizersgracht is onlangs helemaal opgeknapt. Het Fensterrein ligt er piekfijn nu bij. “Ja, met kinderkopjes. Kunnen wij met de rolstoel moeilijk overheen”. Zij hoopt dat er zo snel mogelijk een rolstoelpad vanaf de gehandicaptenparkeerplaatsen naar de straat komt.

Passief naar Park Hilaria

Pia gaat graag naar de kermis. Zo wil ze wel eens in de Rups. Of het reuzenrad. “Er is één reuzenrad in Nederland waar je met een rolstoel in kunt. De exploitant geeft helaas aan dat de opbouw erg lang duurt en daarom een weekje Eindhoven niet interessant is.”

“De attracties op Park Hilaria stonden achter een twaalf centimeter hoge stoeprand en vaak ook nog verder weg van die rand, omdat dat van de brandweer moest. Onmogelijk voor mij. Voor ons rolstoelers zit er dan niet veel anders op dan een drankje doen en rondkijken. Geen echte kermis, ook al wil het personeel ons wel graag helpen.” Platform Gehandicaptenbeleid Eindhoven is gevraagd om volgend jaar mee te denken over de opzet.

Drie reuzen

“Ik heb drie reuzen, zoals ik ze noem: monumenten, groen en design. Eindhoven is een nieuwe stad met weinig monumenten. Maar er zijn wel gebouwen met een trap om binnen te komen. Monumenten zijn gebouwd in een tijd dat gehandicapten binnen bleven. Dat is achterhaald. Een goede toegang is van deze tijd.”

“Soms lijkt in Eindhoven groen belangrijker dan toegankelijkheid”

Design? “Dat zou ingezet kunnen worden voor toegankelijkheid. Zo zou een zitje in de openbare ruimte een rugleuning en armleuningen moeten hebben. Die zitjes zijn er juist voor mensen die ze nodig hebben.”

En groen? “Eindhoven wil groen zijn. Begrijp me niet verkeerd, ik ben ook voor meer groen. Soms lijkt echter belangrijker dan toegankelijkheid. Als je plannen maakt, houd dan ook rekening met gehandicapten.”

Genieten op de vlonders

Uiteraard kunnen we een hele lijst maken met voorbeelden van waar het niet goed gaat. Toch zijn er gelukkig ook nog plekken waar je als minder mobiele Eindhovenaar toch prima uit de voeten kunt (ja, bewuste woordkeuze), “Ik hoorde dat je op de baan van Hezemans Karting in een aangepaste kart kunt racen. Geweldig! En gehandicapte kinderen kunnen terecht in Speeltuin Philipsdorp. Natuur is altijd lastig voor mij, maar bij de Internationale School zijn vlonders aangelegd. Hier kan ik genieten, één van de fijnste natuurervaringen.”

Pia’s inzet wordt nu beloond. Ze is genomineerd voor de Gouden Venus van Milo. Met die prijs wil het DELA goededoelenfonds mensen met een beperking in het zonnetje zetten. Ze kan daarmee 10.000 euro winnen die ze mag inzetten voor haar doel. “Ik ben vereerd. Het is mij vooral te doen om de bewustwording.” En daarom Pia gaat door met overal aan de bel te trekken heel Eindhoven toegankelijk maken. “Dan moet ik wel wat assertiever worden. Het maakt toch indruk als je in een overleg tegenover iemand van de brandweer of politie zit.”

Dus, beste (letterlijk) hogere overlegmeneren, laat Pia Hendriks aanschuiven als jullie de stad inrichten. Dat geldt ook voor de Eindhovense ondernemers….

 

Indebuurt interviewt iedere week een Eindhovenaar die iets moois bereikt heeft, een goed verhaal heeft of wat wil laten zien. Ken jij iemand waar we echt véél meer van zouden moeten weten en waar Eindhoven trots op zou moeten zijn? Tip ons, via de social media of mail naar eindhoven[at]indebuurt.nl.

Meer in deze categorie

Eindhovenaar van de Week

Ga naar “Babke zingt stoepserenades: ‘Muziek maken en goede doelen steunen: win-win!’”

Babke zingt stoepserenades: ‘Muziek maken en goede doelen steunen: win-win!’

Babke Lexmond
Ga naar “Eindhovense Niels was correspondent in India: ‘Het was een achtbaan’”

Eindhovense Niels was correspondent in India: ‘Het was een achtbaan’

Niels Guns
Ga naar “Radiomaker Katja deelt liefde, lust en ellende: ‘Ik ben heel eerlijk, ook op de radio’”

Radiomaker Katja deelt liefde, lust en ellende: ‘Ik ben heel eerlijk, ook op de radio’

Katja Huismans

In onze gids

Ga naar “ZeroForty”

ZeroForty

 • Winkelen
ZeroForty

Nu geopend

Ga naar “Tropical Bites”

Tropical Bites

 • Sint Bonifaciuslaan 300a
 • Restaurants en horeca
 • 16:00 - 21:00
Tropical Bites

Nu geopend

Ga naar “Hermann’s Schnitzel”

Hermann’s Schnitzel

 • Bredalaan 27
 • Restaurants en horeca
 • 12:00 - 20:00
Hermann's Schnitzel

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “10% extra korting op alle proefpakketten”

10% extra korting op alle proefpakketten

 • Aware Pet Products
 • Geldig t/m 17 juli 2021

Topper

Ga naar “Sneakersokken € 0,98”

Sneakersokken € 0,98

 • Action
 • Geldig t/m 22 juni 2021
Ga naar “Dekbedovertrekset € 12,99”

Dekbedovertrekset € 12,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 27 juni 2021
Ga naar “Pet Dreamteam dierenkussen € 6,99”

Pet Dreamteam dierenkussen € 6,99

 • Action
 • Geldig t/m 22 juni 2021
Ga naar “Grolsch, Amstel of Warsteiner pils krat van € 17,29 voor € 8,99”

Grolsch, Amstel of Warsteiner pils krat van € 17,29 voor € 8,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 juni 2021

Vacatures

Ga naar “Zelfstandig werkend kok bij Natlab”

Zelfstandig werkend kok bij Natlab

 • Natlab
 • Fulltime/Parttime
eindhoven natlab bioscoop
Ga naar “Verkoopmedewerker bij Hunkemöller”

Verkoopmedewerker bij Hunkemöller

 • Hunkemöller Rechtestraat
 • Parttime
Hunkemöller
Ga naar “Lunchroommedewerker bij Sissy Boy”

Lunchroommedewerker bij Sissy Boy

 • Sissy-Boy
 • Parttime
Koffie met Kinderen in Eindhoven
Ga naar “Weekendhulp hij H&M”

Weekendhulp hij H&M

 • H&M Piazza
 • Parttime
Ga naar “Medewerker (en barista) bij Dunkin’ Donuts”

Medewerker (en barista) bij Dunkin’ Donuts

 • Dunkin’ Donuts
 • Parttime
Dunkin Donuts Eindhoven