Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Paul Kuijpers straalt de sterren van de hemel als Cindy van der Loon: ‘Drag is echt topsport’

Door Anna van den Berg 27 juli 2020

Als de naam Paul Kuijpers (25) je niet direct bekend voorkomt, is dat niet zo gek. Deze student International Lifestyle Studies is namelijk beter bekend als Cindy van der Loon. Cindy treedt vaak op in Eindhoven en omgeving of checkt als ‘door bitch’ of je wel op de lijst staat bij feestjes. “Drag is voor mij de perfecte manier om mezelf uit te drukken. Ik kan allemaal verschillende vormen van creativiteit kwijt in één medium.” 

Vanuit Liessel verhuisde Paul naar Amsterdam om uiteindelijk vijf jaar geleden in Eindhoven te belanden. “Cindy van der Loon is hier geboren. Ik verkleedde me toen ik klein was al graag, en liep vaak met gelakte nagels op oude hakken van m’n moeder door het huis. Ik vond dat heel normaal en gelukkig had ik thuis een veilige plek om mezelf te zijn, maar ik ben in mijn puberteit wel veel gepest. Het duurde dus lang om te leren mezelf weer te accepteren.”

Eerste paar hakken

“In Amsterdam kocht ik mijn eerste paar hakken. Ik droeg ze als jongen en vond het echt supereng, maar ook fantastisch. Eenmaal in Eindhoven leerde ik OKLA HUMMA kennen. Door hem durfde ik wat te gaan experimenteren met make-up en voor ik het wist was Cindy geboren.”

Tekst loopt door onder de foto

Cindy van der Loon
Foto: Cindy van der Loon

Topsport

Drag wordt in het Nederlands ook wel travestie genoemd en het betekent dat iemand zich verkleedt als het andere geslacht. En daar komt doorgaans een hoop bij kijken. “Drag is topsport. Het is pruiken stylen, outfits maken, je make-up doen, op hakken dansen en vooral entertainen. Ik besteed gewoonlijk minimaal zes uur aan het stylen van een pruik, die ik dan natuurlijk wel meerdere keren kan dragen. Daarnaast duurt mijn make-up minimaal twee uur. Het is eigenlijk een heel organisch proces. Met mijn optredens wil ik altijd een soort verhaal vertellen. Hier pas ik dan mijn pruik en outfit op aan. Ik maak vaak ook zelf dingen en mix mijn muziek zelf in elkaar.”

Tekst loopt door onder de foto

Cindy van der Loon
Foto: Ralf Jacobs

Glamoureus

Die transformatie van Paul naar zijn drag persona Cindy heeft dus nogal wat voeten in de aarde. “Het voelt altijd wel heel glamoureus, maar in werkelijkheid zit je vaak ergens in een vaag, muf ruikend backstage-hok tussen de schoonmaakspullen. En als je dan vijf uur hebt staan dansen op hakken, met een pruik op en een korset aan, ben je erg blij als dat uit mag. Het is het fijnste gevoel ter wereld om dan die enorme wimpers van de ogen te trekken.”

Niet ‘minder dan’

Drag is ook in Nederland meer mainstream geworden door de Amerikaanse show Rupaul’s Drag Race. “Dat is een geweldig platform waar veel belachelijk goede dragqueens beroemd zijn geworden en het heeft veel mensen geleerd over drag. Voor mij is drag belangrijk omdat ik er al m’n creativiteit in kwijt kan en omdat ik me ermee kan verzetten tegen de maatschappij en vooral mannen die me vertellen dat ik ‘minder ben dan’ vanwege mijn geaardheid of door wie ik ben.”

Tekst loopt door onder de foto

Cindy van der Loon
Foto: Cindy van der Loon

Rekbare begrippen

Een doorsnee misverstand waar Paul vaak mee geconfronteerd wordt, is dat hij graag een vrouw zou willen zijn. “Ik voel me niet minder man als ik hakken aan heb of make-up op heb. Voor mij zijn mannelijkheid en vrouwelijkheid heel rekbare begrippen, maar helaas is dat niet voor iedereen zo. Het leukste vind ik het om visueel bezig te zijn, een fantasie te creëren en mensen daarin mee te nemen. Uiteindelijk ben ik een man met een pruik, maar mijn doel is om te betoveren.”

DayDayGay

Paul heeft zich in Eindhoven onder andere aangesloten bij DayDayGay. “Daarmee organiseer ik events waar ik m’n eigen podium creëer voor mezelf en andere queer-artiesten. Met DayDayGay willen we de zichtbaarheid van de queer-gemeenschap in de stad vergroten. Op 8 augustus bijvoorbeeld is ons volgende event, Piknic bij Plug-in City op Strijp. Iedereen kan dan vanaf 16.00 uur lekker komen genieten van een gezellige picknick en onze dj’s. Ik ben er natuurlijk ook bij.”

Tekst loopt door onder de foto

Meer Cindy?

We kunnen er kort over zijn. “Cindy is fashion, Cindy is fierce. Drag is kunst en Paul is het canvas.” Wil je meer zien van Cindy van der Loon? Volg haar dan op Facebook of Instagram.

Lees ook:

Bar Regenboog Eindhoven

De leukste roze hotspots van Eindhoven: de gezelligste gaybars!

Het is deze week Pride Week in Amsterdam, maar ook in Eindhoven zijn er genoeg leuke roze spots te b...
korianderstraat

9 x binnenkijken in de goedkoopste huizen van Eindhoven die nu te koop staan

Ben jij soms ook zo nieuwsgierig als je door Eindhoven loopt, hoe de huizen er van binnen uit zien? ...

Mysterie opgelost: daarom is Eindhoven niet de hoofdstad van Brabant

Best gek eigenlijk, als je erover nadenkt. Waarom is Den Bosch de hoofdstad van Brabant en niet Eind...

Mag dat: fietsen over Stratumseind?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te breken. Maar soms wete...

adv.