Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ontwerper Kiki van Eijk is allergisch voor sleur: ‘Ik kan elke maand met iets anders bezig zijn’

Door Anna van den Berg 10 februari 2020

Een twintigjarig jubileum mag gevierd worden en dit jaar is het zover voor de Eindhovense Kiki van Eijk (41). Ze startte na haar afstuderen in 2000 meteen haar eigen designstudio. Sindsdien bouwt ze met veel succes een enorm divers oeuvre van kleurrijke, verhalende en verrassende creaties. Toen Kiki begon, zat design nog helemaal niet zo in het DNA van Eindhoven. Nu hebben we een mooie en levendige designscene, aldus de ontwerpster. Kiki: “Iedereen werkt er hard voor en gunt elkaar ook dingen.” 

Je moet best wel lef hebben om zomaar meteen voor jezelf te beginnen. Kiki: “Het was toen crisis en ook in de Randstad was nauwelijks werk op dit gebied, dus ik begon maar voor mezelf! Ik woonde anti-kraak en leefde eenvoudig dus ik had ook niet zoveel nodig. Ik deed alleen maar klussen die voor mij een toegevoegde waarde hadden. Ik wilde niets doen waar ik niet achter stond. Dat is tot op de dag van vandaag mijn stelregel. Geld is nooit de drijfveer voor mijn projecten, passie en creativiteit zijn dat wel.”

Verwondering

Haar ontwerpen zijn te zien in musea en galerieën over de hele wereld en natuurlijk bij mensen thuis. Kiki is niet gespecialiseerd in één ding of materiaal, zoals lampen of textiel. Elke keer heeft ze een ander uitgangspunt, maar ze kijkt wel altijd met de verwonderde ogen van een kind naar de wereld om zich heen. “Het maakt niet uit waar ik precies uitkom, als ik maar ergens uitkom.”

Tekst loopt door onder de foto

Kiki van Eijk
Foto: Mariëlle Linders

Ritme

Al die creatieve vrijheid betekent niet dat ze zomaar wat aanrommelt. “Niets is belangrijker dan een vast ritme, zeker als je je bedrijf en projecten goed wilt laten stromen. We werken op vaste dagen in onze studio, met een strakke planning van pauzes en lunches. Andere dagen werk ik thuis, alleen. Dat is ook belangrijk, rust vinden om nieuwe ideeën te creëren.” Buiten werktijden probeert ze zo min mogelijk te doen. “24/7 met je werk bezig zijn is niet bevorderlijk voor de creativiteit. En quality time met familie en vrienden staat hoog in het vaandel!”

Nooit sleur

Haar werkweken zijn natuurlijk ook wel eens anders. Dan staan er bijvoorbeeld exposities of presentaties op het programma, soms ook in het buitenland. Maar er is nog iets afwisselends aan haar werk en dat vindt Kiki meteen ook het leukste. “Je weet nooit wat je in de toekomst gaat doen. Ik kan elke maand weer met iets totaal anders bezig zijn. Er kan opeens een telefoontje komen met een verrassend, nieuw project. Ik vind dat heel prettig, ik ben allergisch voor sleur. Daar word ik doodongelukkig van.”

Tekst loopt door onder de foto

Kiki van Eijk
Foto: Mariëlle Linders

Niet alleen voor de happy few

Het grootste misverstand over design is volgens Kiki dat het alleen voor de happy few zou zijn. “Ik ben het daar niet mee eens. Ik heb dingen ontworpen die iedereen kan betalen, maar ook dingen die ik zelf niet eens kan betalen. Je hoeft niet alles maar op elk moment te kunnen kopen. Mijn designs zijn eerlijk en met de hand gemaakt, in onze eigen werkplaats. En je kunt ook van design genieten in een museum, zonder het zelf te kopen. Of ervoor sparen, dan is het des te leuker als je iets op termijn wel kunt aanschaffen. Sparen is een mooi principe, daarom heb ik ook een spaarvarken ontworpen.”

Terugblik

In het TextielMuseum kun je vanaf mei de tentoonstelling Gedachtespinsels bezoeken. Het wordt een totaalervaring, waar je jezelf kunt onderdompelen in haar werk, van klokken tot wandkleden en nog veel meer. Kiki werkt al twee jaar aan de voorbereiding, samen met de curator en een scenograaf. “Het is veel werk om te kiezen uit twintig jaar werk, en dus ook om een heleboel niet te durven kiezen. Maar het is een heel mooi terugkijkmoment op m’n eigen werk.”

Tekst loopt door onder de foto

Kiki van Eijk
Foto: Mariëlle Linders

Creatieve community

Nu is ze nog druk met het tentoonstellingsproject. Maar ze werkt nu ook aan een hele grote kunstinstallatie voor het Coachella festival. Naast al die projecten is het een droom van Kiki om aan het kanaal een creatieve community te realiseren waar ook collega’s uit het creatieve circuit een vaste plek die kunnen vinden. “Dat is echt belangrijk. Anders vluchten ze de stad weer uit. Ik hoop heel erg dat die positieve sfeer die we in Eindhoven hebben opgebouwd, niet zomaar wegvliegt.”

Brainstormen

In de toekomst zou ze wel eens mee willen werken aan de architectuur van sociale woningbouw. “Waarom kunnen die huizen niet wat gevarieerder, met wat minder ‘duizend in een dozijn’ gevoel?” En ze zou wel eens willen meedenken over hoe we het supermarktsysteem kunnen veranderen. “Minder verpakkingen, het is de enige oplossing. Mag ik daar eens over mee brainstormen? Dat zou ik heel graag willen!”

Wil je wel eens zien wat Kiki allemaal maakt? Neem dan een kijkje op de website. En volgen op Instagram kan natuurlijk ook!

Lees ook:

nh hotel

Ken je deze al? 5 x verborgen food hotspots in Eindhoven

Je kent het vast wel: je wilt buiten de deur te eten, maar komt altijd uit op dezelfde plekken in de...
Piazza Eindhoven

Hier al geweest? Deze zaken openden pas de deuren in Eindhoven

Eindhoven is zoals altijd in beweging. Soms gaat het zo snel, dat je het bijna niet meer kan bijhoud...
funda te koop

9 x de goedkoopste Eindhovense woningen die nét te koop staan op Funda

Op huizenjacht in Eindhoven? Dan moet je er als de kippen bij zijn! Deze woningen onder de vier ton ...

adv.