Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Muzikale allrounder Woody Veneman: ‘Muziek is toch bedoeld om met de billen te schudden’

Door Anna van den Berg 17 maart 2020

Eén band of project is voor Woody (37) duidelijk niet genoeg om zijn creativiteit kwijt te kunnen. Je kunt hem daarom kennen van bands zoals S.T. Cordell, Woody & Paul, en Polly & Bruce. Of van de livemuziek bij theatervoorstellingen van Afslag Eindhoven. Of van designhits zoals de Singing Chair of The Human Jukebox. Hij is een muzikant zonder vaste ‘scene’. “Sommige mensen zijn duidelijk een folkzanger, een techno-dj of hardrocker. Ik hoor nergens bij, dus ik moet m’n eigen scene creëren.” 

Hoe zou deze alleskunner zijn bezigheden zelf beschrijven? “Ik zing en schrijf muziek, en mijn werk is vaak een mix van muziek, design, literatuur en performance.” Dat doet hij al zo lang hij zich kan herinneren. “Laatst zag ik een foto waarop ik luidkeels stond te zingen op tafel voor familie en vrienden. Die foto was van mijn tweede verjaardag. Blijkbaar vond ik het al op jonge leeftijd kicken om te zingen voor publiek.”

Tekst loopt door onder de foto

Woody Veneman
Foto: Cleo Goossens

Super powers

En wat nou als hij zou moeten kiezen tussen nooit meer een instrument bespelen, of nooit meer zingen? “Nooit meer een instrument. Zingen kan namelijk altijd en overal, het is een soort geheime super power.” Waar ligt in zijn ogen de kracht van muziek in het algemeen? “De sound en het verhaal zijn belangrijk, maar uiteindelijk is muziek bedoelt om met de billen te schudden. Je lijf reageert op het ritme, de beat. Ik ben in een stuk muziek altijd op zoek naar die groove, de swing.”

Magie creëren

Drie dagen in de week geeft hij les, daarnaast is alles mogelijk. De ene week is het veel nieuwe dingen maken, de andere week juist repeteren of optreden. “De enige constante is dat ik veel verschillende ontmoetingen heb en veel nieuwe mensen leer kennen.” Muziek is voor Woody een universele taal. “Je kunt magie creëren met mensen die je niet kent. Ik heb met een piraat aan de Ierse kust gespeeld, met een flamencozanger op een terras in Andalusië en met hillbillies in het Amerikaanse Kentucky.”

Debuutalbum

Zijn meest recente muzikale partner is Sanne Samina Hanssen. Samen zijn ze het dark country duo Polly & Bruce. De presentatie van hun debuutalbum staat gepland op 10 april bij de Effenaar (houd de website in de gaten voor wijzigingen). “Onze eerste single Body Builder is net uit, met bijbehorende no-budget video (door Abel Bos en Anouk Fortunier). De elf songs vertellen over de grote catastrofe van mijn liefdesleven.”

Tekst loopt door onder de video

Op het podium

Als je ooit een optreden van hem hebt gezien, weet je dat Woody een rasechte performer is. “Ik sta heel ontspannen en zelfverzekerd op het podium. Niet omdat ik arrogant ben, zoals mensen soms denken, maar omdat ik elke dag zing en speel. I’ll know my song well before I start singing. Het komt me niet aanwaaien, het is keihard werken. Ik heb m’n publiek hard nodig om het uiterste uit mezelf te halen, en ik wil ze graag verhalen vertellen. Het is dan ook een groot compliment als mensen een plaat kopen, of tickets voor een show.”

Tekst loopt door onder de foto

Woody Veneman
Foto: Cleo Goossens

Bob Dylan

Toen hij zestien was, had hij zijn eerste solo-optreden met nummers van zijn grote voorbeeld, Bob Dylan. “Hij is onvoorspelbaar en onverstoorbaar, niet bezig met wat zijn omgeving van hem vindt. In zijn woorden: er zijn te veel mensen en die zijn allemaal te moeilijk tevreden te stellen.” Door niet in één genre te werken, heeft Woody natuurlijk zelf veel vrijheid. Maar wat is dan belangrijker, inspiratie of discipline? “Ik denk dat die gelijk opgaan. Je moet veel zien, horen en ruiken om geïnspireerd te blijven. Maar zonder discipline, zweet en noeste arbeid word je niet beter.”

Alles volgen?

Elk seizoen heeft hij een vaste avond, Woody Sings, in De Rozenknop. Er komt dit jaar ook een Nederlandstalig triphop-album uit van Blitskikker, een samenwerking met zijn goede vriend Twan van Bragt. “En ik ga een galerie openen voor nieuw, onbekend talent in het centrum van Eindhoven.” Wil je alles van Woody volgen? De belangrijkste events zet hij op zijn website.

Roerige tijden

Het zijn roerige tijden voor iedereen: het is de komende periode niet zeker of geplande shows kunnen doorgaan. De eerdergenoemde albumrelease kan verschoven worden, net zoals Woody’s andere optredens en events. Maar creatieve geesten vinden uiteindelijk ook creatieve manieren om het publiek te bereiken. Wordt vervolgd, zouden we zeggen!

Lees ook:

Hond uitlaten Eindhoven

Mooi initiatief: deze Eindhovenaren bieden coronahulp aan

Via de Facebookpagina Coronahulp Eindhoven bieden mensen extra hulp aan in deze crisistijd. Van de h...
Zeynep Dag

Schoenenontwerper Zeynep Dag is niet te stoppen: ‘Ik ben precies wie ik wil zijn’

Ze verovert de wereld met haar exclusieve schoenenmerk Alzúarr. Sterren als Rihanna, Beyonce en Jenn...
local diederik van den brandt

Leuk volgens local Diederik: ‘Als muzikant is het Rozenknopje echt mijn tweede thuis geworden’

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont én leeft, kent vaak de allerleukste ...

 

adv.