Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mevrouw Rijk (95), bewoonster van Archipel: ‘Ik heb fijne herinneringen aan Kerstmis’

Door Chloë van der Smitte 30 november 2020

De Eindhovenaar van de Week is een hele bijzondere: de 95-jarige mevrouw Rijk, bewoonster van verzorgingstehuis Archipel Ekelhof. Wij spraken haar via de mail (met hulp van haar verzorger) over de kersttijd die eraan komt, fijne herinneringen en eenzaamheid onder ouderen. Gelukkig is daar bij mevrouw Rijk geen sprake van. “Wij hebben een heel hecht gezin en zijn altijd samen met Kerstmis.”

“Het kerstgevoel begint al een beetje te komen”, vertelt mevrouw Rijk. “Zeker als ik naar buiten kijk, zie ik het koude kerstweer. Maar ik heb nog geen versieringen in huis.”

Fijne herinneringen

Als we naar haar herinneringen vragen, begint mevrouw Rijk volop te vertellen. “Ik heb hele fijne en warme herinneringen. We zetten altijd de kerstboom op met een kerststal en beeldjes. De kerstboom was versierd met zilveren en gouden ballen. Ook hingen er slingers in de boom. Vroeger hadden mensen ook echte kaarsen in de boom, maar dit deden wij niet in verband met de veiligheid. We deden ook altijd de lampjes uit als we niet thuis waren.”

Naar de kerk

Mevrouw Rijk vertelt dat ze al vier weken voor kerst begon, naar de kerk ging. “Dan begonnen de adventweken. We gingen dan elke zondag naar de kerk waar de kerstpreken centraal stonden. Met Kerstmis gingen we naar de nachtmis.”

Met het hele gezin

De kerstdagen zelf bracht mevrouw Rijk door met het hele gezin. “Met lekker eten en vooral veel warmte en gezelligheid. Door moeder werd heerlijke hazenpeper gemaakt. Ik heb fijne herinneringen aan Kerstmis, van jongs af aan tot nu.”

Tekst loopt door onder de foto

archipel ekelhof kerstkaarten
Foto: Archipel Ekelhof

Witte kerst

Als we vragen wat echt bij Kerstmis hoort, antwoordt mevrouw Rijk stellig: “Dat we extra lief zijn voor elkaar en de saamhorigheid. Ook de kerstbomen en lichtjes en versieringen. Kerstmis heeft ook een bijzondere geur zoals de brandende kaarsjes en de geur van kerstbomen. Sneeuw hoort natuurlijk ook erbij, maar een witte kerst is zeldzaam.”

Warme dagen

Tot slot zijn we benieuwd of mevrouw Rijk zich ooit eenzaam heeft gevoeld tijdens kerst. “Nee, absoluut niet. Wij hebben een heel hecht gezin en zijn altijd samen met Kerstmis. Ik heb me nooit eenzaam of alleen gevoeld, ik ervaar Kerstmis juist als gezellige en warme dagen.”

Doe mee aan de kerstkaartenactie

Gun jij mevrouw Rijk en andere ouderen in Eindhoven een warme kerst? Doe dan vóór woensdag 18 december mee aan de kerstkaartenactie van indebuurt Eindhoven! Wij verzamelen kerstkaarten voor Archipel, Vitalis en het Sint Annaklooster. Voor jou een kleine moeite, voor hen een groot gebaar. Je leest er hieronder alles over!

Gratis kaartje van Kaartje2go

Hoe lief is dit: in samenwerking met Kaartje2go.nl kan je dit jaar een gratis kaartje versturen! Wacht niet te lang als je gebruik wilt maken van deze actie, want er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

kerstkaartenactie indebuurt-1

Doe mee aan de indebuurt kerstkaartenactie voor ouderen in Eindhoven

Stel je eens voor dat je de feestdagen alleen doorbrengt. Voor veel ouderen is dit de realiteit. De ...

adv.