Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Martin zit strak in pak op de motor: ‘Tweedjasje erbij, strikkie om en gaan!’

Door Chloë van der Smitte 9 september 2019

Geboren en getogen Eindhovenaar Martin van Dijk (34) doet dit jaar mee aan de Distinguished Gentleman’s Ride (DGR). Dat doet-ie niet alleen omdat hij een motorfanaat is, maar ook om geld in te zamelen voor een goed doel: prostaatkanker. “Ik hoop hiermee mensen meer bewust te maken van dit topic.”

Martin is inmiddels een bekend gezicht van de jaarlijkse Distinguished Gentlemen’s Ride, dit jaar wordt zijn vijfde keer. Hij heeft zelfs het logo getatoeëerd met vijf turven erbij. “Het is vaste prik geworden. Ik doe dit samen met mijn vader en broer. Het is echt onze dag, de enige dag waarvan we zeker weten dat we met elkaar zijn. Dat voelt fijn!”

martin van dijk distinguished gentlemans ride
Martin met zijn vader en broer. Foto: Martin van Dijk

Distinguished Gentlemen’s Ride

Je vraagt je misschien af, ‘wat is de Distinguished Gentleman’s Ride’? De DGR is in het leven geroepen door Mark Hawwa en vond voor het eerst plaats in Sydney, Australië. Het begon allemaal toen Mark een foto van Don Draper uit Mad Men zag, die in zijn mooiste pak op een klassieke motor zat. Mark dacht dat een themarit dé manier zou zijn om de vaak negatieve oordelen van mannen op motors te ontkrachten.

29 September

Het is weer bijna zover! Op zondag 29 september doen tienduizenden mannen in pak in honderden steden over de hele wereld mee, zo ook in Eindhoven. Met een gestreken stropdas, bijgewerkte snor en stijlvol pak, maken de heren zich klaar voor een motortocht op klassieke en vintage motoren.

martin van dijk distinguished gentlemans ride
Foto: Martin van Dijk

Goed doel

Tegelijkertijd wordt er geld ingezameld om bewustzijn te creëren voor de gezondheid van mannen. In het bijzonder voor onderzoek naar prostaatkanker en zelfmoordpreventie. Op de vraag waarom Martin dit zo belangrijk vindt, antwoordt hij: “Als ik even iedereen over een kam mag scheren: de man is niet zo’n held in het uiten van gevoelens of hulp vragen. Door hieraan mee te doen, hoop mensen meer bewust te maken van dit topic. Hopelijk neemt het de drempel weg om over je problemen te praten of toch even die check-up bij de dokter te doen.”

Alan Ferry

Gelukkig heeft Martin niemand in zijn directe omgeving verloren aan de ziekte. “Dat wil ik graag zo houden. Vorig jaar heb ik wel de rit in naam van Alan Ferry gereden, familie van een oud-collega. Ook kwam Alan regelmatig in de winkel waar ik destijds werkte. Hij was een bezeten motorrijder en hij had mij beloofd om mee te rijden. Helaas mocht het niet zo zijn, hij overleed aan de gevolgen van prostaatkanker.”

martin van dijk distinguished gentlemans ride
Het speldje voor de tour van 2019. Foto: Martin van Dijk

Kledingstijl

Degene die al eens bij de DGR zijn geweest, weten dat het geen normale motorrit is. Iedere ‘gentleman’ doet namelijk zijn best om geheel in stijl mee te doen, zo ook Martin. “Ik probeer altijd as dandy as possible te kleden. Snor in de krul, een tweedjasje erbij, strikkie om en gaan! Stel je de Peaky Blinders voor, maar dan op een motor.”

Ritueel

“We hebben eigenlijk ook altijd een ritueel. We gaan dan samen naar de garage waar de motoren staan gestald, we halen ze eruit en checken daarna elkaars kleding of alles wel goed zit”, lacht Martin. “Ik koop ook ieder jaar een nieuw speldje van de DGR voor mijn vader en broer. Mijn manier om ze te bedanken voor hun inzet en dat ze er altijd voor mij zijn. Als ik die opgespeld heb, zijn we er helemaal klaar voor!”

martin van dijk distinguished gentlemans ride
Martin’s stalen ros. Foto: Martin van Dijk

Motor

Niet alleen de kleding is geheel in dandylook, ook de motor moet in stijl zijn. “Ik rijd op een BMW K1100RS, zonder het plastic eromheen. Met kleine veranderingen krijgt-ie al snel een mooi uiterlijk. Ik heb deze motor uitgezocht omdat mijn pa op een soortgelijk model reed. Ik heb daar vroeger veel tijd op doorgebracht, maar dan achterop natuurlijk. Zodra ik op mijn eigen stalen ros zit, krijg ik er een vertrouwd gevoel bij.”

Eerste lessen

Martin vertelt dat zijn eerste motor al in de schuur stond te wachten. “Ik ben ongeveer geboren op zo’n ding, het was een no-brainer dat ook ik mijn rijbewijs moest halen. Zodra ik wat centen bij elkaar had gespaard, was het ‘rijbewijstijd’. Ik had goed opgelet bij mijn pa achterop, de lessen verliepen soepel en snel.”

martin van dijk distinguished gentlemans ride
Martin en zijn vader geheel in stijl. Foto: Martin van Dijk

Hoofd leegmaken

Voor Martin betekent een rit op de motor veel meer dan alleen crossen door de straat. “Motorrijden is je hoofd leegmaken, alles even op een rijtje zetten, ontspannen. Gewoon ergens op een bankje gaan zitten en even niks doen. Samen of alleen, hard of langzaam: het is altijd leuk.”

Geld ophalen

Wil je Martin helpen in zijn missie om meer aandacht voor prostaatkanker te vragen? Doneer! “Ik probeer dus altijd zoveel mogelijk geld uit iedereen zijn zakken te kloppen, alles voor het goede doel! Of het nu vijf euro of vijfhonderd is, alles gaat naar de stichting.”

martin van dijk
De tattoo van Martin, elk jaar komt er een streepje bij. Foto: Martin van Dijk

De route

Kun je niet wachten om Martin en de andere gentleman’s in stijl door de stad te zien rijden, moedig ze dan aan vanaf de zijlijn. De tocht start bij Muto Puro in Nuenen om 12.00 uur. Vervolgens rijden ze naar de Heuvel in Geldrop rond 12.30/12.00 uur, daarna zijn de motorrijders op het Piet Thielplein in Beek en Donk te vinden rond 14.00 uur. De tocht eindigt aan de Kleine Berg in Eindhoven waar ze rond 15.30 uur binnenrijden. “Kom vooral gezellig kletsen en motoren kijken!”

Lees ook:

George Barratt-Jones

Maak kennis met de Eindhovense ontwerper George Barratt-Jones: ‘Mijn projecten moeten mensen blij maken’

'Happiness by design', dat is het motto van de 26-jarige ontwerper George Baratt-Jones. Met een flin...
Nieki van Diepen

Nieki illustreert de tofste Eindhovense iconen: ‘Het is ontstaan uit liefde voor mijn stad’

Van de Lichttoren tot aan het Philips Stadion of de Regent, Nieki van Diepen (27) gaat geen uitdagin...
mitchell van eijk

Mitchell (27) is stadsfotograaf in Eindhoven: ‘Ik ga best ver voor het perfecte plaatje’

Op zijn rood-witte fiets crost hij door de Eindhovense straten, op zoek naar het perfecte plaatje. D...

“”

adv.