Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Maarten Klinkenbijl organiseert grote mondkapjes-naai-actie: ‘We gaan nu toch niet stilzitten’

Door Anna van den Berg 23 maart 2020

Daar zit je dan, net als heel veel mensen, opeens met een lege agenda. Door de coronamaatregelen zag Maarten Klinkenbijl (47), werkzaam in de evenementenbranche, zijn afspraken één voor één geannuleerd worden. Na een paar dagen werkloos thuiszitten, was het genoeg geweest. “We gaan nu toch niet stilzitten. Het kan niet zo zijn dat er in de huidige tijd niet voldoende mondkapjes beschikbaar zijn voor mensen die ze nodig hebben.” Met die gedachte was zijn actie Samen Tegen Corona 2020 geboren. 

Maarten trommelde zijn hele netwerk op en zette in één weekend het initiatief in de startblokken. Hij stuurt de grote ‘crowdsourcing-actie’ aan vanuit zijn achtertuin. “We gaan mondkapjes maken. Wij leveren pakketten met al het materiaal dat je nodig hebt om zo’n vijftig mondkapjes te naaien. Iedereen met een naaimachine kan ermee aan de slag. Zodra de mondkapjes klaar zijn, worden ze weer bij ons ingeleverd en zorgen wij ervoor dat ze verspreid worden. Gratis, welteverstaan, we doen niet aan kapjes-handel.”

Tekst loopt door onder de foto

Maarten Klinkenbijl
Foto: indebuurt

Zusterskatoen

We kunnen er niet omheen: er is een groot tekort aan medische hulpmiddelen. Maar we horen ook dat je niet zomaar zelf mondkapjes kunt fabriceren. Hoe zit dat dan met de bruikbaarheid van deze mondkapjes? “Dit ontwerp is inderdaad niet geschikt voor medische zorg in ziekenhuizen. Maar het is door de Belgische Federale Overheidsdienst Volksgezondheid wel aanbevolen voor mensen die andere onmisbare zorg verlenen, bijvoorbeeld aan ouderen of in de thuiszorg.” En wat zit er dan precies in de naai-pakketjes? “Een herbruikbaar patroon, elastiek, duidelijke instructies en natuurlijk stof. We gebruiken 100% zusterskatoen. Dat is een stof die op 95 graden gewassen kan worden na elk gebruik. De gebruikers kunnen zelf een filter aanbrengen en wisselen.”

Tekst loopt door onder de foto

Maarten Klinkenbijl
Foto: indebuurt

50.000 mondkapjes

Met zijn bedrijf Trimmings ontwerpt, verhuurt en verkoopt hij overkappingen in doek. Voor grote projecten op maat, maar ook heel vaak voor evenementen. Vandaar Maarten’s aanwezigheid in de Facebookgroep Festivalsupport. Daar zag hij een oproep van Gloed Amsterdam. “Zij maken vijfduizend exemplaren. Ik dacht ‘dat is geweldig, maar zet nog niet per se zoden aan de dijk’.” Hij wil met zijn initiatief vijftigduizend exemplaren produceren. “Iedereen helpt graag. Met deze opzet is de productie makkelijk op te schalen en kunnen we in korte tijd heel veel instellingen aan mondkapjes helpen. De eerste batch is al onderweg naar een verzorgingshuis in Heythuysen.”

Schouders eronder

Dat is meteen ook de silver lining van de crisis, volgens Maarten. “De bereidheid om te helpen is enorm, en dat is fantastisch om te zien en merken. Samen de schouders eronder. Veel bedrijven, uit Eindhoven en ver daarbuiten, dragen kosteloos een steentje bij. En via de facebookpagina van het initiatief zijn er inmiddels al zo’n vijfhonderd aanmeldingen van mensen die thuis willen helpen.” Alles staat dus klaar om aan de slag te gaan. Hoe nu verder? “Nu hebben we alleen donaties nodig om de materialen te bekostigen. We zijn in gesprek met de gemeente, maar dat duurt lang. Dus iedereen die kan en wil bijdragen, kan dat doen via de facebookpagina. Op mijn website kunnen mensen ook meer lezen. Alles is welkom. De actie heet tenslotte niet voor niets Samen Tegen Corona.”

Lees ook:

Vacatures Eindhoven

Vacature alert: 7 x per direct extra personeel gezocht in Eindhoven

Misschien zit jij momenteel ook (tijdelijk) zonder werk? Toch nog een beetje goed nieuws, want bepaa...
steye van dam kindercoronanieuws

De 10-jarige Jeske uit Eindhoven presenteert hilarisch ‘Kindercoronanieuws’

Je hoeft de tv, radio of je telefoon maar aan te zetten en het ene na het andere coronanieuwtje vlie...
kleinste huis te koop

Te koop in dezelfde straat: 3 x woningen aan de Zeelsterstraat

Is het altijd al je droom geweest om samen met vrienden in dezelfde straat te wonen? Het kan nu! Aan...

 

adv.