Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kunstenaar en ontwerper Coen van Ham: ‘Ik wil graag kietelen en laten stralen’

Door Anna van den Berg 3 augustus 2020

Heb je het kunstwerk RedWire in de Edisonstraat wel eens gezien? Of heb je al een kijkje genomen in de nieuwe, groene stadstuin Magical Garden in ’t College? Dan heb je al kennis gemaakt met werk van kunstenaar en ontwerper Coen van Ham. Maar dat is maar het topje van de ijsberg, want Coen doet en maakt nog veel meer. Zijn kleurrijke, abstracte schilderijen zijn nu te zien bij Galerie Persoon. “Ik schilder al sinds ik kind was. Toen droomde ik er al van kunstenaar te worden.”

Interieurs, producten, logo’s, gedichten, schilderijen, trainingen of hele nieuwe bedrijfsstrategieën: Coen doet veel. “Ik dacht zelf ook altijd, wat doe ik toch veel verschillende dingen. Totdat iemand tegen me zei: je bent eigenlijk je hele leven met dezelfde vragen bezig, alleen de uitkomst is steeds anders, passend bij wat op dat moment nodig is. Wat al die projecten gemeen hebben, is dat ze zich allemaal richten op het ontdekken, vertalen en verbeelden van identiteit. In mijn schilderijen, bijvoorbeeld, toon ik de werkelijke binnenkant van mijn modellen. Echte schoonheid zit van binnen, maar wat kun je daarmee als niemand dat ziet?”

Tekst loopt verder onder de foto

Coen van Ham
Foto: Coen van Ham

Innerlijke schoonheid

Hoewel je in zijn schilderijen niet direct een persoon zult herkennen, zit er wel altijd iemand model voor zijn schilderijen. Het is Coen ook niet om een weergave van het uiterlijk te doen. Hij gaat juist in gesprek en weet dan de emoties en karakters op het doek te krijgen. “Ik wil mensen raken en word zelf ook geraakt. Laatst nog, toen een Palestijnse vluchteling model zat en puzzelstukjes van zijn intensieve verleden met me deelde. Als ik zijn innerlijke schoonheid mag vertalen naar een schilderij en iemand zijn verleden, heden en toekomst daarin herkent, dan is dat voor mij een groot compliment.”

Banketbakker en goochelaar

Hij wilde dus al vroeg kunstenaar worden, maar hij droomde er ook van om banketbakker of goochelaar te zijn. “Banketbakker ben ik niet geworden, maar kenmerken van dat beroep hebben wel een plekje gevonden in mijn ontwerppraktijk: ik maak mooie dingen voor anderen die passen als maatwerk. En als kind goochelde ik. Dat gaat over mensen verleiden en betoveren. Die interesse in hoe mensen denken en voelen is nu vrij vertaald naar mijn adviestrainingen over hoe je de identiteit van een organisatie ontdekt en als het ware wakker kust.”

Tekst loopt verder onder de foto

Inspiratie

Aan inspiratie ontbreekt het hem niet, maar ook creativiteit en discipline spelen een rol. “Ik zie in alles nieuwe mogelijkheden en kansen. In mensen, natuur, steden, kunst, commercials: ik ben een spons die het heerlijk vindt om alle schoonheid van de wereld te absorberen en op te slaan in de beeldbank in m’n hoofd. Dat gaat bij mij vanzelf. Creativiteit betekent ‘scheppend vermogen’. Ik zie dat als bestaande processen nieuw leven inblazen, met als doel groei en verbetering. Dat kan ik vorm en kleur zitten, maar kan net zo goed een verandering van een proces zijn. En discipline heb je nodig om je doel te bereiken, om door te schilderen tot een werk echt af is, of door te denken tot een idee werkelijkheid is.”

Kleur in Eindhoven

In al dat verschillende werk brengt Coen altijd kleur, energie en iets positiefs. Hij woont al een groot deel van zijn leven in Eindhoven en werkt op veel verschillende plekken in de stad. “Ik hou van Eindje. Het is hier altijd in beweging, aan het groeien en bruisen. Ik zou nog meer vorm willen geven aan de wereld, en zeker ook aan Eindhoven. Vroeger dacht ik altijd: wat je van ver haalt is lekker. Nu ben ik trots dat ik in Eindhoven ben geland, en dat Eindhoven nu ook bij mij landt. Genoeg te doen om deze stad meer kleur te geven. Elke dag is de start van een nieuw hoofdstuk daarin dus kom maar op!”

Lees ook:

Eindhovensch Kanaal

Zo zag dat er vroeger uit: 13 x oude foto’s van het Eindhovensch Kanaal

Vandaag de dag wordt het Eindhovens Kanaal vooral gebruikt om op te roeien, te joggen langs de oever...

9 x daarom was Stratumseind in de jaren negentig zo populair

In de jaren negentig was Stratumseind de place to be als je een avondje wilde stappen. Vaak begon je...
local tim davits

3 x mooie fietsroutes in en rondom Eindhoven volgens local Tim

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont én leeft, kent vaak de allerleukste ...

adv.