Jan deelt speelgoed uit: ‘Ik wil kinderen gelukkig maken’

Door Arno de Natris 6 december 2017

Heb jij onlangs ook een plastic zak van de supermarkt gevuld met speelgoed voor kinderen van wie de ouders dat niet kunnen betalen? Jan van Geffen is de man achter Van Kinderen Voor Kinderen, een stichting die zorgt dat ieder kind van wie de ouders het niet kunnen betalen toch een cadeautje krijgt. “Dan rijden we met de Corsa met 19 zakken vol cadeaus door Eindhoven.”

Thuis bij Jan in Hanevoet komt net de wijkagent uit de Bennekel binnen als we in gesprek zijn met, zeg maar, de Sinterklaas van Eindhoven. Peter van Hoeven en zijn vrouw leveren twee grote dozen met speelgoed af. En zo gaat het eigenlijk de hele dag door bij Huize Van Geffen, terwijl Jan nog gewoon een baan in de thuiszorg heeft, niet Sinterklaas maar Zwarte Piet speelt en vrijwilliger is bij Stichting Ambulancewens Nederland. Oja, tussendoor is de Gestelnaar nog even bezig met een carrière als steward bij PSV. Dan is ie ook nog man en vader. En baasje van twee honden een kat.

Moeder in tranen

Jan startte de stichting VKVK enkele jaren geleden toen hij als Zwarte Piet een Facebookactie opzette. Hij verlootte een bezoek van Zwarte Piet (Jan is een hele hoge Piet in de Sinthierarchie). Een ouder meldde zich. “Zij had geen geld voor een bezoekje van Zwarte Piet. Niet eens voor een cadeautje. Ik vind het raar dat dat in Nederland nog kan.” Een aantal dagen later stond Zwarte Piet in de huiskamer met drie zakken vol speelgoed. “Moeder in tranen, kindje zielsgelukkig.”

Dat moest een vervolg krijgen en zo zag Van Kinderen Voor Kinderen het levenslicht. Met veel partijen, zowel bedrijven als particulieren, zamelt Jan speelgoed in en zorgt dat veel Eindhovense kinderen die anders geen cadeautjes krijgen nu wel verrast worden.

“Tot Sinterklaas 2018 zitten we wel goed”

En Eindhoven is echt gul: “Vorig jaar waren we op bezoek bij een meisje. Ze was al helemaal aan het stuiteren omdat we haar cadeautjes gaven. Op haar verlanglijstje stond echter een fietsje van Decathlon. Ik plaatste een oproepje op Facebook en even later zat er een envelop met 150 euro in de brievenbus.” En een radiostation in Best heeft er vorige week mede nog voor gezorgd dat dit Sinterklaasseizoen maar liefst 130 kinderen van speelgoed voorzien worden. “Tot Sinterklaas 2018 zitten we wel goed”, lacht Jan.

Dat wij massaal speelgoed doneren is mooi, maar lang niet alles gaat direct naar de gezinnen. “Dan krijgen we puzzels met duizend stukjes. Tja, ik heb geen tijd om te controleren of die compleet zijn. Een pluchen knuffelbeest kan ook niet vanwege de hygiëne en ik ga natuurlijk niet iedere dag wasjes draaien.” Jan haalt wat speelgoed uit zakken die samen met drie Albert Heijn-winkels zijn verzameld. “Een puzzel nog in de verpakking? Perfect. Een doos vol met een soort K’Nex, ik haal de sticker met de inhoud er wel af. Nagenoeg compleet en nu prima.” Waar gaat het afgekeurde speelgoed dan heen? De kringloopwinkels zijn vast heel gelukkig met Jan. “Je kunt niet aankomen met kapot speelgoed.”

Ambulancewens

Cadeautjes uitdelen is niet de enige bezigheid van deze superbetrokken Eindhovenaar. Jan is ook verpleegkundige bij Ambulancewens Nederland. Die stichting bezorgt terminaal zieke mensen een mooie dag door hun laatste wens in vervulling te laten gaan. Met een ambulance worden zij naar een voor hen bijzondere plek gebracht.

Wereldberoemd is het verhaal van Sem, die aanwezig was bij de kampioenswedstrijd van PSV in 2015. Drie PSV-spelers liepen met de schaal naar de doodzieke Sem en de beelden daarvan gingen de wereld over.

En Jan was als verpleegkundige de assistent van de zieke Piet Adriaans, de steward die 52 jaar lang actief was bij PSV en op 88-jarige leeftijd bij hoge uitzondering door de voor ieder normaal mens altijd gesloten ijzeren poort bij het stadion mocht.

Nu is Sinterklaas weer naar Spanje, veel Eindhovense kinderen genieten van hun nieuwe speelgoed en het doucheputje van Jan zit verstopt door de zwarte schmink. Tijd om te ontspannen en terug te kijken op een keidrukke, geslaagde periode? Nee , Jan zit niet stil. “Ik kan zomaar weer gebeld worden voor Ambulancewens. En er staat nog een pakhuis vol aan speelgoed dat gecheckt moet worden.” Ook wachten de thuiszorgcliënten op hem en zal Jan de komende thuiswedstrijden van PSV met zijn rug naar het veld staan…

Oja, zag je deze Zwarte Piet de afgelopen dagen? Dat is dus een goede bekende van Jan 😉