Hobbykok Sanneke deelt het recept van haar ultieme vegaburger

Door Manon Swinkels 13 maart 2019

Twee jaar geleden bekeek Sanneke van Houtum (31) uit Eindhoven een video van Arjen Lubach. Daarin vertelde hij dat er drieduizend liter water nodig is voor één biefstuk. “Drieduizend liter voor één stukkie vlees?! Dat gaf mij het laatste zetje”, vertelt Sanneke. “We kunnen met zijn allen best wat minder vlees eten.”

“Na de video ben ik mij steeds verder gaan verdiepen in de gevolgen van het eten van vlees. Ik had geen idee dat het zo’n impact heeft op het milieu. Laat staan het welzijn van dieren.”

Helemaal vegetarisch?

Nope, dat niet. “Ik ben mij ervan bewust dat ik in mijn eentje echt een verschil kan maken wanneer ik vlees en vis laat staan. Op mijn boodschappenlijstje zijn ze dan ook niet te vinden. Maar als ik ergens anders aanschuif, dan eet ik wat de pot schaft en kan ik er ook van genieten.”

En eerlijk is eerlijk, voor een schaal oesters of een lekkere haring maakt Sanneke graag een uitzondering. “Dat vind ik zó lekker! Ik eet zo min mogelijk vlees en vis, maar genieten van lekker eten vind ik ook erg belangrijk. En ja, soms kies ik in een restaurant gewoon voor het lekkerste van de kaart.”

Voordelen

Door vlees en vis te verwijderen uit het dagmenu, maak je meteen verschil voor onze planeet. “Het milieu wordt namelijk veel minder belast wanneer je een vegetarisch gerecht op tafel zet. Met veel groenten op je bord eet je vanzelf een stuk gezonder, je bent relatief minder geld kwijt aan boodschappen én je ontwikkelt een nieuwe manier van creatief koken”, vertelt Sanneke.

Eten zonder Streken

Met een zwak voor lekker eten en een passie voor koken, staat Sanneke iedere woensdag in de keuken van Eten zonder Streken. Dit is geen restaurant, maar een kruidenierswinkeltje in het oude postzegelwinkeltje van het Philipsdorp. Je kunt er ambachtelijke streekproducten en plantaardige levensmiddelen shoppen, bijvoorbeeld brood en kaas van de boer en superlekkere huisgemaakte vegaburgers en -worstenbroodjes.

Vegetarische Restaurantweek

“Een maand geleden zijn we begonnen met het koken van vegetarische take away maaltijden. Samen met eigenaresse Tamara verzin ik iedere week een afhaalmaaltijd vol lekkere en eerlijke producten. Ook doen we deze week mee aan de Vegetarische Restaurantweek.”

Lievelingsgerecht

“Een lekkere maaltijd zónder vlees of vis, hoeft echt niet zo moeilijk te zijn. Een burger met paddenstoelen, gorgonzola en bosvruchten is mijn ultieme favoriet. Lekker, snel en vega.” Kom maar hier met dat recept!

Voor deze burger heb je nodig:

  • Eén vegaburger; bij Eten zonder Streken heb je de keuze uit een burger op basis van linzen, zoete aardappel, kikkererwten of quinoa.
  • Bosvruchten fruitspread; jam uit een potje of je maakt hem lekker zelf
  • Vijftig gram paddenstoelen
  • Gorgonzola
  • Eén handje walnoten
  • Broodje naar keuze

Zo maak je het:
De walnoten zijn het lekkerst als je ze tien minuten in de oven op 165 graden geroosterd hebt. Bak de burger krokant in flink wat hete olie, zo’n twee tot drie minuten per kant. Snijd de paddenstoelen grof en bak ze een paar minuten met de burger mee. Smelt een paar brokken Gorgonzola op een bakpapiertje in de oven. Snijd het broodje open en smeer wat jam op beide kanten. Burgertje erop, de gesmolten gorgonzola en de paddenstoelen. Garneren met wat walnoten en voilà, smullen maar!

Sanneke van Houtum
Foto: Sanneke van Houtum

Lees ook:

De Vooruitgang

Deze 9 Eindhovense restaurants doen mee aan de Vegetarische Restaurantweek

Van 11 tot en met 17 maart is het de Nationale Week Zonder Vlees. Het is alom bekend dat een dagje g...
Beste restaurants Eindhoven

Bij deze Eindhovense restaurants eet je nu met 50 procent korting!

Wil jij met flinke korting uit eten? Dan hebben we goed nieuws voor je! Tijdens het TheFork Festival...

adv.