Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Grafisch kunstenaar Johan Moorman: ‘Ik werk vaak als een soort monnik’

Door Anna van den Berg 16 juni 2020

Je moet in Eindhoven bijna met oogkleppen rondlopen, wil je niet ooit een werk van Johan Moorman tegenkomen. Zo ken je misschien zijn muurschilderingen op de Aalsterweg of in de Kruisstraattunnel, of misschien zijn grafisch werk voor evenementen zoals Dutch Design Week of Eindhoven Maker Faire. Maar zijn bonte, soms metershoge schilderingen zijn in steden over de hele wereld te bewonderen. 

Als alles anders was gelopen, hadden we Johan nu gekend als formule 1-coureur in plaats van kunstenaar. “Als kind wilde ik formule 1-coureur worden. Ik kartte van mijn achtste tot m’n achttiende vrij fanatiek: ik deed mee aan een Nederlands, Belgisch, Duits en later zelfs een Europees en Wereldkampioenschap (tegen Fernando Alonso bijvoorbeeld). Dat karten werd alleen veel te duur en ik werd te lang en te zwaar. En ze draaiden altijd verschrikkelijke muziek op die kartbaan.” 

Tekst loopt door onder de foto

Johan Moorman
Foto: Ralph Roelse

De straat op

Johans werk lijkt zich thuis te voelen ‘op straat’ en dat is misschien niet zo gek. Hij begon in 1995 met graffiti schrijven. “Nadat ik met wat vrienden via de 100% Skateshop wat graffiti-magazines had gezien, gingen we spuitbussen verzamelen en wat proberen onder het dichtstbijzijnde viaduct. We kwamen er snel achter dat je echt veel spuitbussen nodig had, en skills. Ik vond het zo leuk, ik ontdekte andere kunstvormen en besloot naar de kunstacademie in Rotterdam te gaan. Dat was een goede keuze: daar heb je meer vrijheid en coaching en niet van die lange dagen les.” 

Kleur

Hij is een veelzijdig grafisch ontwerper. Zijn herkenbare, retro-futuristische werelden lijken wel één constante te hebben: ze zijn enorm kleurrijk. Wat als Johan moest kiezen tussen nooit meer kleur gebruiken of nooit meer werken in de openbare ruimte? “Da’s een moeilijke. Kleur is wel heel belangrijk inderdaad. Dan maar alles digitaal, dat is ook een soort openbare ruimte, hè.”

Tekst loopt door onder de foto

Prima plek

De digitale mogelijkheden hebben volgens Johan nog meer voordelen. “Het mooie van internet, en vooral social media, is dat iedereen opeens bereikbaar is. Zo had ik laatst opeens contact met Afrikaa Bambaataa, die reageerde op een poster van mij van hem. Nu heb ik voor hem wat merchandise gemaakt op basis van die poster.” Hoewel op die manier de wereld binnen handbereik ligt, woont en werkt hij graag in Eindhoven. “Eindhoven is een prima plek om te werken. Korte afstanden, iedereen helpt elkaar een beetje waar nodig. Hier wil iedereen de stad beter maken, daarna komt pas het eigen belang.” 

Tekst loopt door onder de foto

Johan Moorman
Foto: Johan Moorman

Stoomtrein

Met zoveel verschillende projecten zal een werkdag er niet altijd hetzelfde uitzien. “Ik ben een soort monnik: als ik dan eenmaal in mijn studio ben, probeer ik ook zoveel mogelijk werk te maken. Niet teveel meetings, niet teveel afleiding, geen uitgebreide lunches. Wat betreft inspiratie en discipline ben ik meer een allrounder, denk ik. Een stoomtrein die wat tijd nodig heeft om op gang te komen maar dan aardig lang kan doordenderen. In coronatijden is het overigens best lastig om die trein een beetje gaande te houden.”  

Andere kant van de wereld

Als de coronamaatregelen wat versoepeld worden, gaat Johan deze zomer naar Finland. “Ik ga daar een grote muurschildering maken in een soort Strijp S-achtig gebied waar oude industrie nieuw leven in geblazen wordt. Verder ben ik bezig met een nieuw agentschap in China, maar dat staat nog een beetje in de kinderschoenen. Dat mensen mijn werk herkennen en waarderen en dan willen samenwerken is sowieso leuk. En het is mooi dat je als gevolg daarvan soms mensen ontmoet aan de andere kant van de wereld die eigenlijk best wel hetzelfde zijn.”

Meer werk van Johan zie je op Instagram of op zijn website.

Lees ook:

Bucketlist voor Eindhovenaren: 19 x deze dingen moet je gedaan hebben

Toerist, expat, student of al heel je leven Eindhovenaar: deze dingen móet je gewoon gedaan hebben a...
PHOOD Kitchen

Buiten borrelen: 5 x nieuwe of vernieuwde terrassen in Eindhoven

Jeejj, we mogen weer het terras op! Buiten in het zonnetje smaakt zo'n drankje net wat lekkerder. So...
beatrixkanaal

Wil je zien: tunnels over het Beatrixkanaal krijgen indrukwekkende make-over (video)

Eerder kondigden we al aan dat de tunnels onder de brug over het Beatrixkanaal een complete metamorf...

adv.