Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Geluidsman Bob de Wit: ‘In de muziekwereld werken alleen gepassioneerde liefhebbers’

Door Anna van den Berg 12 oktober 2020

“Vroeger, je weet wel, tot zes maanden geleden, was ik naast geluidsman ook tourmanager,” vertelt Bob (36). Aan dat toeren met bands kwam door corona abrupt een eind, maar hij is nog altijd eigenaar van Super Nova Studio en de bedenker en aanzwengelaar van de welbekende Isolation Sessions. Bob houdt wel van een onmogelijk idee. “Eerst het doel bepalen en bedenken wat we willen en het daarna mogelijk maken: dat past wel bij mij. Een beetje zoals Kennedy dat deed toen hij zei: we gaan naar de maan.”

Ietwat ongemakkelijk vindt hij het wel, dat hij nu als de bedenker van de Isolation Sessions veel meer op de voorgrond komt. “Ik regel liever alles achter de schermen. Ik voel me altijd een beetje de spreekwoordelijke bassist van de groep.” Op de dag dat alles dichtging in maart, regelde hij in een paar uur de eerste muzikanten voor de Isolation Sessions. “Ik belde muzikanten die ik kende en vroeg ‘komen jullie een liedje spelen nu we toch niks te doen hebben de komende tijd?’ Iedereen wilde helpen, dat was echt te gek. Toen moest ik mezelf in korte tijd alles leren over livestreamen. Voornamelijk door heel veel YouTube filmpjes te kijken.”

Tekst loopt door onder de foto

Bob de Wit
Foto: Paul Verhagen

Leren door te doen

Dit is niet de eerste keer dat Bob gaandeweg een expert is geworden. “Ik ben een groot voorstander van leren door te doen én leren van fouten. Met Super Nova Studio ben ik zo’n tien jaar geleden ook zo begonnen. Ik wilde eerst liedjes van mijn eigen bandjes opnemen. Gaandeweg kwamen steeds meer vrienden ook muziek opnemen in de studio. Spelenderwijs heb ik alles geleerd. Eigenlijk ben ik ‘officieel’ jongerenwerker, daar heb ik voor geleerd. Dat komt best goed uit, want soms zijn artiesten ook net jongeren.”

Hardcore liefhebbers

Inmiddels zijn de Isolation Sessions overgenomen door de Effenaar. Bob is daardoor niet meer verantwoordelijk voor de dagelijkse muzikale livestreams. Tijd over dus, zou je denken. Maar door de maatregelen is het opnemen van bands in de studio moeilijk, zijn er niet veel optredens die hij als geluidsman kan mixen, en werken als tourmanager zit er ook niet in want bands gaan niet op tournee. “Weinig inkomsten op dit moment, inderdaad. Voor mij, maar ook voor de muzikanten. Het is gek om te bedenken dat er zoveel mensen zijn die, net als iedereen, al zes maanden niet mogen doen wat ze het allerliefste doen. In de muziekwereld werken ook alleen hardcore liefhebbers: alle mensen die puur zakelijk denken zijn er al uitgefilterd omdat je hier nooit rijk van wordt.”

Tekst loopt door onder de foto

Bob de Wit
Foto: Ranjit Seen Photography

Muziek is emotie

Die liefde voor muziek klinkt door in alles wat Bob vertelt over zijn werk. “Ik kan zeker mijn professionele oor ‘uitzetten’ als ik zelf naar een concert ga en gewoon genieten. Behalve als een band echt heel slecht gemixt is: dan ga ik naar huis. Het bijzondere van muziek is dat het emoties die je al hebt kan versterken, maar ook het tegenovergestelde: het kan je uit een bepaalde stemming trekken. Wat ik mooi vind is dat emoties van mens tot mens niet altijd overslaan maar via muziek wel. Als er iemand huilend voor mij staat, ga ik daar niet automatisch ook van huilen. Maar als muziek zo’n sterk gevoel overdraagt, kun je dat veel makkelijker voelen.”

Nieuw landschap

Als geluidsman moet hij, net als muzikanten, wennen aan een nieuw landschap van online optredens en live concerten voor dertig zittende mensen. “Online optreden en live spelen voor publiek hebben eigenlijk niets met elkaar te maken. Er is geen wisselwerking tussen het publiek en de artiesten. Hetzelfde geldt voor seated concerts. Laatst heb ik voor het eerst zo’n optreden gemixt en dat vond ik superspannend. Het verandert alles: het gaat de muziek beïnvloeden als we dit nog lang gaan meemaken. Ik mix bijvoorbeeld nu anders en er zijn al muzikanten die willen experimenteren met wat ze dan wel met het publiek kunnen.”

Tekst loopt door onder de foto

Bob de Wit
Foto: Paul Verhagen

Samenwerken moet!

In alles wat Bob vertelt, speelt die wisselwerking tussen hem en de artiesten een grote rol. “Geluid doen is moeilijk. Het is helemaal gestoeld op een goede en intensieve samenwerking tussen mij als geluidsman en de muzikanten. Dat geldt ook voor de komende spannende tijden. Bob de Wit alleen betekent niks: samenwerken moet! Ik heb een boekje vol ideeën, waar ik helaas nog niets over kan vertellen, maar hopelijk kunnen we binnenkort samen iets teweegbrengen in de Eindhovense muziekwereld. Voor de muzikanten, geluidstechnici én alle muziekliefhebbers!”

Wordt vervolgd

Ook zo benieuwd naar wat Bob allemaal van plan is? Zodra hij er meer over kan vertellen, lees je het natuurlijk hier. Tot die tijd kun je hem volgen via Instagram of Facebook.

Lees ook:

Sam Lasaroms

De stemmen zijn geteld: dit is de beste koffiezaak in Eindhoven volgens jullie!

Een tijdje geleden vroegen we jullie waar je de beste koffie in Eindhoven drinkt. Er werd massaal ge...
Bart Nederhand

Uurtje langer uitslapen: op deze dag gaat de wintertijd in

De dagen worden kouder, korter en natter: oftewel de herfst is nu echt begonnen. Dat wordt binnenkor...
sietske aussems

Sietske Aussems had corona: ‘Je weet niet wat je overkomt ‘

Het zou donderdag 1 oktober een feestelijke dag moeten zijn: de officiële opening van Sietske Aussem...

adv.