Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gaaf: ontwerp van de Eindhovense Lieke straks op miljoenen kerstkaarten te vinden

Door Chloë van der Smitte 18 november 2019

Kerst krijgt dit jaar een extra Eindhovens tintje! Illustrator Lieke van der Vorst (30) mocht de decemberzegels van dit jaar ontwerpen. Haar tekeningen vallen straks bij duizenden huishoudens op de deurmat. Lieke: “Ik voel me super vereerd dat ik dit mocht doen.”

Twee jaar geleden mocht Lieke al één van de tien Decemberzegels ontwerpen. “Dat vond ik al een grote eer. En toen werd ik in de lente van dit jaar gevraagd om het hele vel te ontwerpen. Ik was alleen thuis toen ik het hoorde via de telefoon. Ik belde meteen mijn vriend Koen op met het goede nieuws.”

Tekst loopt door onder de foto

lieke van der vorst decemberzegels
De Decemberzegels met een bonte parade gemaakt door Lieke. Foto: Lieke van der Vorst

Bonte parade

Kort daarop reisde Lieke af naar Den Haag om de eerste ideeën te bespreken. “Het gesprek was zo inspirerend, dat ik in de trein op de terugweg al mijn idee uitgewerkt had.” Na een paar maanden schetsen en illustreren waren Lieke’s ontwerpen aan het eind van de zomer af. Het resultaat? Een gezellige bonte parade met mensen én dieren. Samen zijn ze op weg om de feestdagen te vieren. Hoe Lieke het vindt dat haar werk straks op miljoenen kerstenveloppen te zien is? “Ik ben er heel blij mee, maar merk ook wel dat ik er vooral nuchter onder blijf.”

Herinneringen

Lieke liet zich inspireren door kerstherinneringen van vroeger. “Op Tweede Kerstdag kwamen we altijd met de hele familie bij elkaar. Iedereen nam gerechtjes mee vanuit huis. Dat was zo leuk, samen nieuwe gerechten ontdekken en proeven. Zo kwam ik op het idee van een parade: samen trek je naar één locatie waar je kerst viert.”

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Lieke van der Vorst

Altijd aan het tekenen

Lieke tekent al vanaf dat ze een klein meisje was. “Ik was altijd aan het tekenen, zelfs als we uit eten gingen of bij familie op bezoek waren. Ik vond het een leuke manier om mijzelf bezig te houden als enig kind.”

Eindhoven

Lieke studeerde uiteindelijk af aan de kunstacademie en ging in Eindhoven samenwonen. Met een uitstapje naar Helmond, keerde Lieke toch weer terug naar hier. “Mijn vriend en ik hebben sinds een jaar een huis gekocht, dus we blijven nog wel een tijdje. Ik vind Eindhoven een leuke stad om in te wonen met mooie gebieden en fijne bossen in de buurt.”

Mens en dier

Dat ze zich door de natuur laat inspireren, is wel duidelijk als je Lieke’s werk ziet. In haar studio aan de Roostenlaan tekent ze de hele dag door. “Ik herken mijzelf in de naïeve kunst, al zou ik mijn illustraties niet meteen naïef noemen. Ik geloof niet echt dat we met een everzwijn kunnen dineren. Ik wil vooral de gelijkheid tussen mens, dier, natuur of zelfs het hele universum door laten schemeren. Dat we allemaal één zijn.”

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Lieke van der Vorst

Kerstvieren

Tot slot, zijn we benieuwd naar Lieke’s plannen voor kerst dit jaar: “Ik vier het met mijn eigen familie en op Tweede Kerstdag ben ik nu met de familie van Koen. Misschien nemen we ook wel eigen gerechtjes mee…”

Lees ook:

Leuke designspullen die geen drol kosten: de Chinese HEMA komt naar Eindhoven

Wel eens van Miniso gehoord? Deze winkelketen presenteert zich als een Japans designmerk, maar het k...
Kerst-kringloopwinkel

Binnenkijken bij de kerstkringloopwinkel: ‘De opbrengst gaat volledig naar goede doelen’

Jaaaa, daar is-ie weer: de kerstkringloopwinkel! Team Lekker Belangrijk opent 16 november voor de tw...
Rijschool Eindhoven

Roze pasje halen? Dit zijn 7 x de beste rijscholen volgens Eindhovenaren

Iedereen kent ze wel... Vrienden die al zes keer zijn gezakt voor hun rijexamen. Geen zorgen, dat ho...

adv.