Freek van Hable: ‘Dankzij ons kunnen blinde mensen een smartphone gebruiken’

Freek van Welsenis
Foto: Freek van Welsenis

Grote kans dat je dit artikel op je telefoon leest. Misschien geef je het een like, stuur je het door naar een vriend of typ je een comment. Stel je nu even voor dat je blind of slechtziend bent. Dan zijn al die simpele handelingen een stuk minder eenvoudig. Freek van Welsenis (23) is mede-eigenaar van de Eindhovense startup Hable. Het eerste product van dit bedrijf is de Hable One, een soort afstandsbediening waarmee blinde mensen makkelijk hun smartphone kunnen besturen. “Het is mooi om iets te kunnen doen en maken dat het leven van veel mensen verbetert. Dat is waar je het voor doet.”

Vijf jaar geleden kwam Freek vanuit Zeeland naar Eindhoven voor de studie Technische Bedrijfskunde. Inmiddels is hij mede-eigenaar van Hable en actief in het Eindhovense ecosysteem van ondernemers. “Ik vind het tof om naar ondernemingen om me heen te kijken en daarvan te leren. Eindhoven is wat dat betreft perfect: Brabantse gezelligheid gaat verassend goed samen met ondernemen.”

Elkaar helpen

Freek legt uit dat dat met name komt doordat iedereen open staat om elkaar te helpen. “Het ‘klimaat’ hier is onmisbaar voor startende ondernemers. Het begon voor ons via de TU/e en al snel kregen we ook hulp van de BOM (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij) en Brainport. Je hebt gewoon mensen om je heen nodig die dit al eerder hebben gedaan en die weten hoe je dingen gedaan krijgt.”

Tekst loopt door onder de foto

Freek van Welsenis
Foto: Freek van Welsenis

Sociale achtergrond

De opa van Ayushman, één van de andere twee oprichters, was blind en kon daardoor zijn smartphone niet gebruiken. Om dat probleem op te lossen ontwikkelde Ayushman een prototype. Maar hoe kwam Freek dan terecht bij het bedrijf? “Ik kom uit een hele ‘sociale’ achtergrond. Mijn ouders werken allebei in de gehandicaptenzorg en mijn pleegzusje heeft een verstandelijke beperking. Vanaf mijn zestiende werkte ik in de zomer vaak mee in het bedrijf van mijn vader waar ik een groep cliënten begeleidde. Dat was voor mij een fantastische ervaring: kijken naar de kracht van mensen in plaats van naar de beperking. Dat geeft echt een enorme kick. Daarnaast heeft techniek mij altijd gefascineerd. Tja, als je die twee dingen combineert, kom je snel terecht bij Hable.”

Tekst loopt door onder de foto

Niet focussen op beperkingen

Freek is verantwoordelijk voor de marketing- en salesafdeling, samen met een heel gemotiveerd team. “De mensen die mij kennen, kennen me waarschijnlijk van een presentatie of pitch. Ik sta graag op een podium om mensen te inspireren. Mijn werk betekent ook heel veel met klanten praten, dat is uiteindelijk waar het allemaal om draait. Ik geniet van alle gesprekken die ik heb. Mensen die blind zijn hebben een probleem aan hun ogen. Maar niks anders. Veel mensen behandelen blinde mensen alsof er ook iets mis is aan hun brein en dat is heel erg jammer en totaal niet nodig. Ik zou mensen willen meegeven om niet te focussen op de beperking, maar juist op de mens achter de beperking.” 

Vrolijke noot

De oprichters van het bedrijf verdelen niet alleen de dagelijkse taken, ze kijken ook allemaal net een beetje anders naar de dingen. “Dat heeft veel voordelen. Zelf ben ik iemand die zegt ‘gewoon doen en de problemen lossen we later wel op.’ Ik heb dan ook niet snel last van stress. Gijs (ook mede-oprichter, red.) en Ayushman denken liever wat meer na voordat ze iets doen, en dat is soms maar goed ook. Mijn rol is toch wel echt het vrolijke en inspireren. De andere oprichters zorgen vaak dat ik realistisch blijf en houden mij daarin een beetje in toom.”

Tekst loopt door onder de foto

Freek van Welsenis
Foto: Freek van Welsenis

Wereldverbeteraars

De Hable-afstandsbediening kreeg al snel erkenning en won zelfs awards. Toch gaat het niet alleen om een flitsend product: de mensen die het gebruiken staan voorop. “Zij zijn echt de drijfveer waarom wij dit doen. Je kunt als ziende ook helemaal geen product ontwikkelen voor mensen zonder zicht als je niet verschrikkelijk veel test en praat met de gebruikers die het nodig hebben. Er zijn in mijn ogen twee dingen die de Hable een goed idee maken dat door iedereen herkend kan worden. Het idee is in de kern er echt op gericht om de wereld een betere plek te maken. En ten tweede, en dit klinkt een beetje gek, lost het een echt probleem op. Er worden heel veel hele toffe dingen ontwikkeld. Helaas lossen niet alle ‘oplossingen’ echt iets op.”

Mensen zijn tof

Als jonge ondernemer heeft Freek al ontzettend veel over zichzelf geleerd. “Ik ben een compleet ander persoon dan eerst. Ik heb vooral geleerd om snel te leren. Als ondernemer moet je veel verschillende dingen kunnen, en het is dus ook belangrijk dat je snel iets nieuws aan kunt leren. En ik heb gemerkt hoe tof mensen wel niet zijn. Iets wat we in deze tijd vaak vergeten. We zijn nu iets meer dan twee jaar bezig en in die tijd hebben we zo ontzettend veel hulp gekregen. Van familie en vrienden, maar juist ook van vreemden. Er is eigenlijk niemand die je niet wilt helpen als je vertelt over je passie en om advies vraagt. Dat is toch prachtig.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “Je kunt er nog heen: deze ‘carwash’ met live entertainment én een goeie bak friet (video)”

Je kunt er nog heen: deze ‘carwash’ met live entertainment én een goeie bak friet (video)

De Ambulancedienst
Ga naar “Tim is hypotheekadviseur en zoekt een collega: ‘Je krijgt hier alle vertrouwen én vrijheid’”

Tim is hypotheekadviseur en zoekt een collega: ‘Je krijgt hier alle vertrouwen én vrijheid’

Perrée & Partners
Ga naar “Woehoe! Deze 3 ondernemers zijn genomineerd voor ‘Beste Ondernemer van Eindhoven’”

Woehoe! Deze 3 ondernemers zijn genomineerd voor ‘Beste Ondernemer van Eindhoven’

Beste ondernemer

In onze gids

Ga naar “MARQUEZA bijoux”

MARQUEZA bijoux

 • Echternachlaan 360
 • Winkelen
MARQUEZA bijoux

Nu geopend

Ga naar “Cucina Italiana”

Cucina Italiana

 • Kastanjelaan 400
 • Restaurants en horeca
 • 10:00 - 18:00
Cucina italiana

Nu geopend

Ga naar “Alpacafarm Riethoven”

Alpacafarm Riethoven

 • Heiereind 10
 • Boerenbedrijven
 • 10:00 - 20:00
Alpacafarm Riethoven

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Twee kilo Kalahari koffiebonen cadeau bij aanschaf van de Jura D4!”

Twee kilo Kalahari koffiebonen cadeau bij aanschaf van de Jura D4!

 • BonneBella Shop Eindhoven
 • Geldig t/m 31 maart 2021
BonneBella Shop Eindhoven

Topper

Ga naar “click & collect”

click & collect

 • Action
 • Geldig t/m 14 maart 2021
Ga naar “Pergola van € 999 voor € 799,20”

Pergola van € 999 voor € 799,20

 • Karwei
 • Geldig t/m 7 maart 2021
Ga naar “site”

site

 • Prénatal
 • Geldig t/m 14 maart 2021
Ga naar “Hak potten 330-370 gram en stazakken van € 2,58 voor € 1,29”

Hak potten 330-370 gram en stazakken van € 2,58 voor € 1,29

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 7 maart 2021

Vacatures

Ga naar “Medewerker Medisch Archief in het ziekenhuis”

Medewerker Medisch Archief in het ziekenhuis

 • Recruit a Student
 • Parttime
Ga naar “Stemmentellers verkiezingen 2021 Gemeente Eindhoven!”

Stemmentellers verkiezingen 2021 Gemeente Eindhoven!

 • Timing Uitzendteam
 • Parttime
Ga naar “Specialist Inkomen Gemeente”

Specialist Inkomen Gemeente

 • Cibeo
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Docent Nederlands”

Docent Nederlands

 • Maandag
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Allround operator bij Sonac in Eindhoven”

Allround operator bij Sonac in Eindhoven

 • Procestechniek.nl
 • Fulltime/Parttime