Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Eylien bedenkt unieke eetconcepten: ‘eten brengt mensen samen, ook in deze tijd’

Door Anna van den Berg 14 april 2020

Bijna buitenaards en toch ouderwets gezellig, zo zou de Eindhovense Eylien Lommen (28) haar eetconcepten beschrijven. Met haar bedrijf LEF organiseert ze creatieve themadiners en verzorgt ze catering voor allerlei events. Ze had al niet echt doorsnee werkweken, maar daar is nu al helemaal geen sprake meer van. “De ene week heb ik drie opdrachten per dag, de andere week breekt er corona uit. Heel afwisselend dus.”

Grote evenementen zijn verboden, en met z’n allen aan tafel is ook uit den boze. En dat is nu precies wat Eylien normaal gesproken zo goed doet. Toch heeft ze het midden in deze coronacrisis niet rustig. “Vanzelfsprekend zijn al mijn opdrachten gecanceld, maar ik ben met van alles bezig. Ik word van alle kanten door welzijns- en zorginitiatieven benaderd om dingen mee op te zetten. Het staat nog in de beginfase, dus ik kan er nog niet te veel over zeggen, maar het voelt goed om me nuttig te kunnen maken, ook nu dit nog wel wat langer gaat duren.”

Met een beetje lef

Vijf jaar geleden startte Eylien haar bedrijf LEF, dat staat voor Let’s Exlore Food. “Op de basisschool droomde ik al van een eigen restaurant. Ik studeerde af aan de HAS als Food Innovator en werkte jarenlang in allerlei horecazaken als chef en bedrijfsleider. Uiteindelijk is het geen restaurant geworden, maar een combinatie van creatieve themadiners, food design, catering en event organisatie.” Met creatief bedoelt ze ook echt creatief. Zo bedacht ze bijvoorbeeld een volledig blauw viergangendiner, een pop-up restaurant in het teken van het vrouwelijk geslachtsorgaan, en een intergalactisch diner met nieuwe smaken uit het universum.

Tekst loopt door onder de foto

Verbinding

“Het is inderdaad niet zo dat een food designer alleen maar leert om borden mooi op te maken.” Met LEF beleef je geen alledaagse eetmomenten. Eylien wil juist verrassen en enthousiasmeren met nieuwe ervaringen. “Het belangrijkste van eten is verbinding en mensen bij elkaar brengen.” Dat mensen nu niet meer echt bij elkaar in de buurt mogen komen, verandert daar niks aan. “Met Pasen konden mensen paasbrunches bij me bestellen die we dan aan huis bezorgden. Heel veel mensen bestelden een brunch als cadeau voor iemand anders. Dat is ook verbinding en menselijk contact, maar dan anders. En voor moederdag maak ik weer brunches zodat je je moeder op afstand kunt verrassen.”

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Bea Straver

Willy Wonka

Haar doel is om Eindhoven nog leuker te maken met toffe LEF-evenementen. Helaas moeten we daar waarschijnlijk nog even op wachten, maar Eylien heeft ideeën genoeg. “Ik sta te popelen. Creatief bezig zijn vind ik sowieso het allerleukste. En daarnaast moet ik natuurlijk de discipline hebben om de gekste ideeën ook daadwerkelijk uit te voeren. Ik wil bijvoorbeeld heel graag een Willy Wonka weekend organiseren, met allerlei zoete kunst, theater, muziek en natuurlijk eetbare muren en suikerspinnen in overvloed.”

Zoet of zout

Het antwoord op onze laatste vraag lijkt daarmee al gegeven, maar niets is minder waar. “Als ik moet kiezen tussen nooit meer zoet of nooit meer zout, dan kies ik toch nooit meer zoet. Ik kan een goeie snack met mayonaise op z’n tijd echt niet missen.” Benieuwd naar Eyliens te gekke plannen en eetconcepten? Zoals bijvoorbeeld een anderhalve meter afstand diner in coronatijden. Houd dan haar website of Facebook in de gaten.

Loetje Eindhoven

Restaurant Loetje ging open en wij gingen kijken (Video)

Een opening van een restaurant is een bijzondere gebeurtenis. Wanneer dat gebeurt terwijl zowat alle...
Jim Orie

Eindhovense ondernemers over de coronacrisis: ‘Ik ben niet bang dat we omvallen’

Het zat er al aan te komen, maar toch komt het nieuws als een klap voor vele Eindhovense ondernemers...
Landgoed De Wielewaal

5 x deze huizen staan onbegrijpelijk lang te koop in Eindhoven

‘Leuk huis, vast zo verkocht,’ denken we regelmatig als we weer eens een rondje Funda doen. Maar da’...

adv.