Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Eugène over zijn boek Showing of(f) Eindhoven: ‘De stad zal haar karakter echt niet verliezen’

Door Anna van den Berg 6 januari 2020

Het is misschien niet zo vreemd dat Eugène Franken (56) enthousiast wordt van opvallende bouwprojecten, hij is tenslotte architect. In zijn nieuwe boek Showing of(f) Eindhoven verzamelde hij spraakmakende nieuwbouwprojecten uit de afgelopen jaren én de plannen voor de komende tien jaar. Nu ligt het in de winkel voor iedereen die wel eens wil zien hoe onze bijzondere stad aan het veranderen is. 

De ondertitel van zijn boek is ‘bruisende stad in transitie’. Eugène: “Dat is natuurlijk niet voor niets. Het is hartstikke leuk om deze ontwikkeling van de stad mee te mogen maken. Ik vind het positief dat Eindhoven meer inwoners krijgt, de diversiteit toeneemt en dat er prettige, groene en duurzame leefomgevingen ontstaan.”

Tekst loopt door onder de foto

Karakter

Maar is de architect dan niet bang dat er ook veel verloren gaat door dat grootschalig bouwen? Eugène: “Eindhoven zal haar karakter echt niet zomaar verliezen. Er wordt een nieuwe laag aan de geschiedenis toegevoegd en wat er al is, wordt versterkt.” Met het streven om uit te groeien naar 350.000 inwoners, ontgroeien we de noemer van provinciale stad. Daar horen gave, stedelijke plekken bij. Eugène: “Midden op Strijp-R ligt bijvoorbeeld de outdoor BMX-baan en vanaf het enorme dakterras van TQ heb je een geweldig weids uitzicht.”

Thuisstad

Zijn familie woont al generaties lang in Eindhoven en omstreken, zelf studeerde Eugène aan de TU/e. Hoe kwam hij nu op het idee voor zijn boek? “Ik sprak met professionals uit andere delen van het land over de ontwikkeling van Eindhoven. Vroeger was men niet echt onder de indruk als je zei dat je uit Eindhoven kwam, tegenwoordig hangen ze aan je lippen.” Hij verzamelde tweehonderd bouwprojecten in Eindhoven. Eugène: “Dat werd uiteindelijk een boek voor een breed publiek. Laagdrempelig en met lekker veel beeldmateriaal. En met het print-on-demand systeem kan de inhoud steeds actueel blijven door nieuwe projecten toe te voegen en suggesties of aanvullingen van het publiek te verwerken.”

Tekst loopt door onder de foto

Eugène Franken
Foto: Eugène Franken

Meer dan een gebouw

Zelf is hij het meest onder de indruk van gebouwen die meer zijn dan alleen een object. Eugène: “Mijn hart klopt sneller van gebouwen die het ‘gebouw-zijn’ ontstijgen. Als het geheel klopt, zoals de nieuwe DOMUSDELA. En van projecten die in de kern niet eens een gebouw zijn, zoals de vergroening van de binnenstad.” Hij is minder te spreken over de doorgangen onder het spoor en de Winkelcentrum Heuvel. Eugène: “Van die laatste mag het jaren 80 gevelsausje wel afgehaald worden.”

Toekomstmuziek

Eugène beschrijft in zijn boek dus ook plannen en projecten waar nog aan begonnen moet worden. Over tien jaar zijn er ongetwijfeld veel werkelijkheid geworden. Hoe ziet hij Eindhoven in de toekomst? Eugène: “Slimmer, groter, diverser en groener. Als een bloeiende stad die prettig is voor nieuwe én bestaande bewoners.”

Wil jij zelf wel een bladeren door Showing of(f) Eindhoven? Het boek is te koop bij de Brandstore Eindhoven en via bol.com.

Lees ook:

nieuwbouw strijp-s

11 x de tofste nieuwbouw in Eindhoven waar je binnenkort kunt wonen!

Ben jij op zoek naar een huis en wil je het nieuwste van het allernieuwste? Zet je dan maar schrap, ...
lichttoren duurste huis

Binnenkijken in het duurste huis van Eindhoven dat nu te koop staat

Of je nu wel of niet in de hoofdprijzen bent gevallen tijdens de oudejaarstrekking, in een miljoenen...
kleinste huis te koop

9 x de goedkoopste woningen die nu te koop staan in Eindhoven

Had je geen winnend lot tijdens de oudejaarstrekking? Helaas, daar gaat je droomhuis... of toch niet...

adv.