Eindhovense Samirah wint een prijs als ervaringsdeskundige: ‘Het maakt mijn verleden dragelijker’
Dit jaar reikte Gemeente Eindhoven voor het eerst de Christ Wesenbeek Award uit. Deze prijs wordt gegeven aan een Eindhovenaar…
Drink jij weleens een wijntje bij Thym tegenover het Stadswandelpark? Grote kans dat Ruud Verspaget (35) die heeft uitgekozen. Hij is wijnsommelier bij dit restaurant en dus verantwoordelijk voor de wijnkaart. “Ik houd zelf het meest van volle wijnen met een sterke smaak.”
Ruud zorgde ook voor een wijnkaart die ieder seizoen anders is. “In de zomer zitten mensen niet te wachten op zware, rode wijnen. Vandaar dat we die nu minder verkopen. Een Grillo past perfect bij dit zomerse weer. Heerlijke fris en je proeft het rijpe, witte fruit. Ideaal voor een dagje op het terras!”
Ruud was vroeger eigenlijk helemaal niet van de wijn. “Ik dronk veel liever een biertje”, vertelt hij. Tot hij bij Brasserie Flow aan de slag ging. “Dat was een Frans restaurant en ze verkochten veel wijn. Ik heb toen ontzettend veel geleerd en ook veel dorpjes in Frankrijk mogen bezoeken om de drank te proeven. Sindsdien hebben Franse wijnen speciaal plekje in mijn hart.”
Thym heeft een wijnkaart met veertien pagina’s. “Voor mij was de uitdaging om hier mijn eigen draai aan te geven. Dat duurde even, want ik moest eerst alle wijnen die nu op de kaart staan leren kennen.”
Nu is Ruud helemaal thuis in de wijn die ze bij Thym schenken. “Ik focus me vooral op soorten die goed bij het restaurant passen. Mensen verwachten luxe, maar wel betaalbaar. Het was daarom belangrijk om een goede balans te vinden. We bieden bijvoorbeeld luxe Bourgogne wijnen, maar je vindt op de kaart ook wijnen met een lager prijskaartje. Zo kan iedereen genieten van heerlijke en kwalitatief goede wijnen!”
Tekst loopt door onder de foto >
Een van de leukste dingen aan zijn werk, vindt Ruud advies geven. “Als iemand een wijn van rond de 35 euro wil die niet te zwaar is en goed bij een stukje zalm past, ga ik aan de slag! Het is superleuk om te zien hoe blij de mensen worden als je ze de perfecte wijn geeft.”
Welke wijn moet je volgens Ruud echt proberen bij Thym? “Ik heb laatst een nieuwe bubbel op de kaart gezet, genaamd Blanc De Blancs. Het is een mousserende wijn uit Luxemburg en ideaal als aperitief. Met een paar oesters erbij wordt het helemaal een feestje!”
Tekst loopt door onder de foto >
Naast wijn gaat Ruud zich de komende tijd ook verdiepen in bier en cocktails. “Ik heb mijn favoriete cocktail al op de kaart gezet: de ELDERFLOWER ROYAL. Het is een alcoholvrije cocktail met vlierbloesem, bruiswater, limoen en munt. Simpel, maar superlekker!”
Welke wijn wil Ruud écht nog een keer proberen? “Dat is de Domaine Romanée Conti”, zegt hij lachend. “Maar ik weet niet of dat ooit gaat lukken. Het is namelijk de duurste wijn ter wereld. Voor een fles betaal je maar liefst tussen de 10 en 15 duizend euro. Maar goed, wie weet!”
In onze gids
Nu gesloten
Populaire rubrieken