Anja startte Werktuin040 voor ouder én kind: ‘We zijn een community’

Door Arno de Natris 5 mei 2017

Als je zelf werk, al dan niet als zzp’er, en jonge kinderen hebt, dan vind je dit misschien wel het beste idee ever: een werkplek waar ook je kinderen welkom zijn. Anja Wasser startte zo’n anderhalf jaar geleden Werktuin040 op: “Ik wilde voor mezelf beginnen, maar er ook voor mijn dochter zijn.”

Anja, nu moeder van twee mooie jonge dames, kreeg een even simpel als geniaal idee. Ze startte een soort oppasservice, maar dan anders, in Mensfort. “Als mama thuis werkt dan vraagt je kindje altijd aandacht van je. Wat nou als je met een aantal ouders samen op één plek gaat werken? En dan pas je om de beurt een uurtje op alle kinderen. Op de andere uren kun je dan rustig werken. We zijn er samen voor elkaar. We zitten een beetje tussen opvang en opa en oma in. Ondertussen kan ik met de andere werkende of studerende ouders netwerken en sparren over de opvoeding. We zijn een community.”

“Als de kinderen afleiding hebben is mama niet meer interessant”

Anja kreeg het idee toen Máxima voor een bijeenkomst over onafhankelijkheid voor vrouwen naar Eindhoven kwam. Anja meldde zich aan voor de bijeenkomst en kreeg een verrassende vraag. “Of ik kinderen meenam en die opgevangen moeten worden. Dat had ik nog nooit gehoord.” Later nam ze contact op met Lumens en Werktuin040 was een feit. In november kreeg ze subsidie van de gemeente uit het innovatiebudget voor haar niet-commerciële project. Verschillende ouders, vooral zzp-mama’s, maar ook studenten, papa’s en werkzoekende hebben de weg naar de Werktuin ondertussen al al gevonden. “Het was er nog niet”

“De kinderen kunnen samen met leeftijdsgenootjes spelen. Als ze afleiding hebben, dan is mama niet meer interessant”, vertelt Anja. “Maar het is geen kinderopvang. Je kunt als ouder niet weg.” Ze hoeft zich daarom ook niet aan allerlei ingewikkelde regelgeving te houden. En daarom betaal je maar een paar euro voor een ochtendje Werktuin.

Werktuin040
De mama’s werken in de bieb als deze niet open is

In het wijkcentrum

In wijkcentrum De Werf zijn nu twee ruimtes ingedeeld voor Werktuin040. Anja, de andere mama’s (of papa’s) en een vrijwilligster mogen twee ochtenden per week gebruik maken van de gang en de bieb met wifi, de koffiebar en een sanitaire ruimte. Op de gang staat een lekkere leren bank en is een speelhoek ingericht. De ouders werken en netwerken rond een grote tafel in de buurtbieb.

“We kunnen nu op maandag- en donderdagochtend in de bieb terecht als deze dicht is”, legt Anja uit. “Ik ben nu wel op zoek naar een nieuwe plek zodat de werktuin iedere dag open kan.” Anja is niet gebonden aan Mensfort voor de nieuwe Werktuin. Ze zit hier nu omdat Lumens deze ruimte beschikbaar stellen. “Kan overal. Het liefst zit ik wel centraal in de stad. En ik zou graag een slaapplekje en een vergaderruimte krijgen.”

Totdat er een nieuwe Werktuin is kun je op dinsdag- en donderdagochtend werken én opvoeden in Wijkcentrum de Werf.

adv.