Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Acteur, presentator, spreker en vlogger Steye van Dam: ‘Ik hou van dingen die er niet zijn!’

Door Redactie Eindhoven 10 juni 2019

Iedere week delen we het verhaal van een bijzonder leuke en interessante Eindhovenaar. En wij weten het als geen ander: onze stad zit er bommetje vol mee! Deze week hebben we een bekend gezicht weten te strikken: acteur, presentator, spreker en vlogger Steye van Dam.

“Er zijn vast Eindhovenaren die mij kennen van de supermarkt op de Geldropseweg”, begint Steye. “Misschien ook van ‘Omdenken’ of van mijn vlogs in de auto.” En wat dacht je van Zondag met Lubach, Draadstaal, Flikken Maastricht, Dokter Tinus en New Kids.

Het televisiewereldje

Hoe rol je in hemelsnaam van het nuchtere Eindhoven naar de glitter en glamour van het televisiebusiness? “Ik kan niet echt zeggen dat ik dat wereldje zomaar ben ingerold of dat ik überhaupt in die wereld zit. Ik heb allerlei dingen voor de televisie gedaan, maar dat heeft meer te maken met mijn theaterachtergrond en mijn affiniteit met verhalen. Dan word je gewoon wel eens gevraagd. Bij de dingen die ik doe, komt wel vaak een publiek kijken. Ze zitten op stoeltjes in een zaal of thuis achter de tv.”

Tekst loopt door onder de foto

Steye van Dam
Foto: Steye van Dam

Slappe lach verpest opnames

Wie dacht dat het leven van een acteur appeltje-eitje is, heeft het mis. Het is echt niet altijd makkelijk om volledig in je rol te blijven, hé Steye? “Nou, ik heb wel eens filmpjes gemaakt met Ruben van der Meer, van De Lama’s. Eén keer hebben we helemaal niets van de opnames kunnen gebruiken, omdat het mij simpelweg niet lukte om serieus te blijven als ik hem aankeek. Elke keer schoot ik keihard in de lach als ik zijn kop zag. Moesten we weer stoppen. Dat schoot niet op.”

Meer dan alleen tv

Deze bekende Eindhovenaar is veel meer dan alleen een acteur. Zo is hij veel op de radio te horen in de reclameblokken en als presentator bij de Eindhovense radiozender RaRaRadio. “Ook geef ik workshops en sta ik regelmatig op het podium met lezingen over ‘Omdenken’. Omdenken is een manier van denken waarmee je van een probleem een nieuwe mogelijkheid maakt. Dat is super moeilijk en dus een geweldig onderwerp!”

Tekst loopt door onder de foto

Steye van Dam
Foto: Floris Heuer

Van problemen naar mogelijkheden

Nog even terug naar dat Omdenken. Wat is dat dan precies? Steye: “Omdenken begint altijd bij een probleem. Er bestaan twee soorten problemen: er is iets wat er niet zou moeten zijn, of er is iets niet wat er wel zou moeten zijn. Snap je het nog? Vooral die tweede categorie vind ik geweldig. Want ga maar eens na wat er allemaal niet is. Er is heel veel niet. En bij een probleem heb je dus last van één van die dingen, die er niet zijn. Hoe langer je over een probleem nadenkt, hoe grappiger het wordt. Ik kan er echt uren over doorgaan!”

Dromen en doelen

“Ik hoop nog vele jaren uitgenodigd te worden om over dingen te praten die er niet zijn. Verder heb ik volgens mij niet echt dromen of doelen. Jawel, als ik slaap natuurlijk. En doelen bestaan trouwens ook uit dingen die er niet zijn. Ik wil denk ik gewoon nog beter worden in de dingen die ik doe. Maarja, dat gaat natuurlijk vanzelf.” Nieuwsgierig geworden naar Steye zijn manier van denken? Check dan hier zijn vlog!

Lees ook: 

Bert Bovers

Eindhovenaar en PSV-fan in hart en nieren Bert Bovers: ‘Het bloed kruipt waar het niet gaan kan’

Als je denkt aan Bert Bovers, dan denk je aan PSV. Of andersom. Er is haast geen groter PSV-fan te v...
Nina Dapper

Internationaal model Nina: ‘Je hoeft geen superfoods te eten om gezond bezig te zijn’

Internationaal model Nina Dapper uit Eindhoven vliegt voor haar werk de hele wereld rond. “Gemiddeld...

adv.