Dodenherdenking in Eindhoven, zo doen we dat

Door Manon Swinkels 1 mei 2019

Zaterdag is het 4 mei, de dag dat we alle Nederlandse oorlogsslachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog herdenken. Hoe doen we dat in Eindhoven en welke activiteiten worden er georganiseerd? 

Ieder jaar staan we op 4 mei stil bij de slachtoffers die na het begin van de Tweede Wereldoorlog gevallen zijn. Dit zijn militairen en burgers die zijn gestorven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Het gaat dus niet alleen om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Bij de Oude Toren

In Eindhoven is één officiële, traditionele herdenking. Iedereen is welkom om de ceremonie op de begraafplaats Woensel, bij de Oude Toren, bij te wonen.

19.30 uur – Samenkomst op de gemeentelijke begraafplaats Woensel (ingang Baffinlaan) met Koraalmuziek.
20.00 uur – Twee minuten stilte.
20.02 uur – Het Wilhelmus met daarna een toespraak van de burgemeester.

De eerste krans wordt gelegd door burgemeester John Jorritsma, namens de Eindhovense bevolking. Daarna worden kransen en bloemen gelegd door vertegenwoordigers van verschillende organisaties. Na afloop van de dodenherdenking zal Pand54 geopend zijn om de herdenking af te sluiten.

De vlag

De vlag gaat op 4 mei van 18.00 uur tot zonsondergang halfstok en zonder wimpel. Op deze site vind je de complete vlaginstructies.

Geen muziek, winkels dicht

Instructies van de overheid voor als je toevallig een (openbaar) feestje organiseert zaterdag: “Openbare gelegenheden horen rekening te houden met de Dodenherdenking. Dat betekent bij voorkeur geen feesten en dergelijke geven. Liefst geen muziek en activiteiten tussen 19.45 en 20.15 uur. Voor bezoekers moet het in ieder geval mogelijk zijn tussen 20:00 en 20:02 uur 2 minuten stilte te houden.”

Ondernemers moeten die dag hun winkel om 19.00 uur sluiten. Maar een gemeente mag toestemming geven om toch open te blijven.

Lees ook:

Bevrijding Eindhoven

Indrukwekkend: 14 x oude foto’s van de bevrijding van Eindhoven

18 september 1944: de dag dat Eindhoven werd bevrijd van de Duitse bezetting. Uiteraard een historis...

18 september: 18 x indrukwekkende foto’s en video van de bevrijding van Eindhoven

Het is 18 september, de dag waarop in 1944 Eindhoven bevrijd werd, inmiddels 75 jaar geleden. Een gr...

adv.