Corrie heeft een buurtkast in Eindhoven Noord: ‘Ook tegen voedselverspilling’

Eindhovenaar Corrie buurtkast
Foto: indebuurt

Geef wat je missen kunt, pak wat je nodig hebt. Dat is kortgezegd waarom er buurtkastjes op verschillende plekken in Eindhoven opduiken. Ook bij Eindhovenaar Corrie van Zwol vind je er een, waar mensen die dat nodig hebben gratis levensmiddelen en verzorgingsproducten uit kunnen halen. “De schaamte mag er wel vanaf.”

Het begon allemaal met een plantenbieb in de voortuin van Corrie, die in de Generalenbuurt woont. “Ik had het stekken ontdekt en wilde dat delen. Mensen kwamen van heinde en verre om hier stekjes te ruilen”, vertelt ze. Toen deze groene hobby uit de hand liep, had ze een grote voorraadkast nodig om alle planten in kwijt te kunnen. Maar sinds kort heeft die een andere bestemming. “Vooral in de avond is de temperatuur een stuk lager en kun je de plantjes niet meer buiten laten staan.” Dus besloot Corrie de plantenbieb om te toveren tot buurtkast. Hierin vind je nu levensmiddelen, menstruatieproducten en verzorgingsartikelen.

Delen wat je hebt

Met elkaar delen wat je hebt, dat is het doel van de buurtkast volgens Corrie. “Je begint zoiets met producten uit je eigen voorraadkast. Ik heb het ook meteen in de buurt bekendgemaakt en kreeg zo van buurtbewoners spullen die zij hadden. Mensen zijn blij dat ze iets kunnen geven.” Wie dat wil, mag gratis iets uit de kast pakken. “Niet alleen mensen met minder geld, maar ook mensen die voedselverspilling willen tegengaan”, vertelt Corrie.

Corrie merkt dat er behoefte was aan de buurtkast. “Toen ik ‘m net had ingericht, zag ik direct al dat er iets uitgehaald was. Daar word ik erg blij van. Je ziet best snel lege plekjes ontstaan, dus dan plaats ik via Facebook een oproep voor de buurt om de kast aan te vullen.”

Tekst loopt door onder de foto >

Eindhovenaar Corrie buurtkast
Foto: indebuurt

Potjes babyvoeding

In de kast vind je onder andere flesjes water, ontbijtgranen, spaghetti, potten groente, saus en en zelfs popcorn voor in de magnetron. “Er wordt ook wel eens sap gebracht. Daarnaast heb ik veel potjes met babyvoeding, maar die doen het nog niet zo goed.” Het raakt Corrie dat er ouders zijn met een kleine portemonnee. “Ik kijk wel eens naar het tv-programma Steenrijk, Straatarm. Het lijkt me zo lastig voor die mensen met weinig geld, zeker als er kinderen bij zijn. Als ouders wil je ze alles geven, maar dat kan dan niet.”

Naast levensmiddelen liggen in de buurtkast toiletartikelen zoals zeep en deodorant. “Die gaan heel goed. Dat zijn dure producten waar mensen echt wat aan hebben.” Bij de kast staat een mand met lege flessen. “Die mogen mensen inwisselen voor statiegeld, bijvoorbeeld om verse producten te halen in de supermarkt.”

Menstruatieproducten

Corries buurtkast is ook een MUP, een uitgiftepunt voor gratis menstruatieproducten. “Ik las dat sommige meisjes niet naar school durven, omdat ze geen geld voor maandverband hebben. Zelf heb ik een tienerdochter en ik vind dat dat niet zo moet zijn. Ook niet voor vrouwen. Soms moeten zij meerdere dagen thuisblijven van hun werk omdat ze geen menstruatieproducten kunnen kopen.” Bij de buurtkast kunnen zij gratis tampons en maandverband ophalen. “Die krijg ik van het Armoedefonds, maar soms brengen mensen zelf ook menstruatieproducten.”

Tekst loopt door onder de fotogalerij >

Rode loper

Op deze herfstdag valt de buurtkast extra op door de rode blaadjes die eromheen liggen. “Ik zeg wel eens: ‘De rode loper ligt al voor je klaar'”, zegt Corrie lachend. “Het is een uitnodigende kast en ik vind het belangrijk dat het er leuk uitziet. Ik hou van verbinding en dat verbindt.”

Met haar plantenbieb had Corrie veel contact met andere plantenliefhebbers, maar de buurtkast is wat anoniemer. “Toen de planten er nog in stonden, was het warmer. Dan ben je meer buiten en zie je elkaar sneller.” Daarnaast wil Corrie mensen de ruimte geven om iets uit te kast te halen. “Het is fijn dat de buurtkast op het hoekje zit, zodat mensen ongestoord kunnen pakken wat ze nodig hebben. Er zit ook schaamte bij. Maar die mag er van mij wel vanaf, want mensen hoeven zich niet te schamen.”

Betekenis

Zelfs in een welvarend land als Nederland heerst er armoede, merkt Corrie. “Als je je ogen en oren open doet en aandacht voor de ander hebt, dan zie je dat.” Met de buurtkast zet ze zich in voor die ander. “Als christen zie ik het als mijn grote opdracht om mijn liefde voor de medemens te laten zien. Ik voel me gezegend en daar komt het uitdelen vandaan.”

Bovendien zoekt Corrie graag verbinding met anderen. “Ik vind het fijn om van betekenis te zijn. Zo heb ik een coachingspraktijk aan huis. Ik hou gewoon van mensen. Je kunt wel roepen dat je iets voor een ander wil doen, maar ik ben een doener. Daarom dacht ik: wat kan ik in mijn eentje doen om met een grote groep mensen iets te betekenen voor een andere grote groep mensen.”

Buurtkast Eindhoven Noord

Benieuwd naar de buurtkast van Corrie? Je vindt ‘m aan de Generaal van Portlandlaan 31. Corrie is van plan om elk half jaar de buurtkast en plantenbieb af te wisselen. Van oktober tot april is de kast gevuld met levensmiddelen en daarna weer met planten.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Eindhovenaren

Ga naar “Stemmen maar! Studio Giftig is genomineerd voor beste streetart van 2022”

Stemmen maar! Studio Giftig is genomineerd voor beste streetart van 2022

Studio Giftig Eindhoven
Ga naar “Steeds meer Eindhovenaren: zoveel inwoners telt onze gemeente nu ”

Steeds meer Eindhovenaren: zoveel inwoners telt onze gemeente nu 

aanbiedingen black friday centrum binnenstad winkelen shoppen
Ga naar “Een overzicht: dit verandert in 2023 in Eindhoven”

Een overzicht: dit verandert in 2023 in Eindhoven

Eindhoven centrum december 2022

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99”

JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99”

AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Dekbedovertrek € 9,99”

Dekbedovertrek € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “JUMBO GOUDSE OF WAPENAER 30+ OF 35+ KAAS 1+1 gratis”

JUMBO GOUDSE OF WAPENAER 30+ OF 35+ KAAS 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Medewerker bloedafname”

Medewerker bloedafname

 • Diagnostiek voor U
 • Parttime

Topper

Ga naar “Vrachtwagenchauffeur C(E)”

Vrachtwagenchauffeur C(E)

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Commercieel medewerker binnendienst”

Commercieel medewerker binnendienst

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “horeca toppers – medewerker bediening – evoluon – eindhoven”

horeca toppers – medewerker bediening – evoluon – eindhoven

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Cleanroom employee”

Cleanroom employee

 • Baanbreed
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Lampegatse Optocht 2023”

Lampegatse Optocht 2023

 • 18 februari 2023
carnaval 2022
Ga naar “Koningsnacht en Koningsdag in Eindhoven”

Koningsnacht en Koningsdag in Eindhoven

 • Van 26 apr t/m 27 apr
Koningsdag 2022Koningsdag 2022
Ga naar “Art Eindhoven”

Art Eindhoven

 • T/m 5 feb
Klokgebouw Eindhoven
Ga naar “Van Moll Fest 2023”

Van Moll Fest 2023

 • Van 8 jul t/m 9 jul
Bier drinkenBier drinken
Ga naar “Elluf Elluf Eindhoven”

Elluf Elluf Eindhoven

 • 11 november 2023
carnaval 2022