Niet verspillen maar delen: hier in Eindhoven vind je buurtkastjes
Je hebt ze vast wel eens gespot: buurtkastjes in Eindhoven. Zo’n kast is vaak gevuld met gratis eten en drinken,…
Geef wat je missen kunt, pak wat je nodig hebt. Dat is kortgezegd waarom er buurtkastjes op verschillende plekken in Eindhoven opduiken. Ook bij Eindhovenaar Corrie van Zwol vind je er een, waar mensen die dat nodig hebben gratis levensmiddelen en verzorgingsproducten uit kunnen halen. “De schaamte mag er wel vanaf.”
Het begon allemaal met een plantenbieb in de voortuin van Corrie, die in de Generalenbuurt woont. “Ik had het stekken ontdekt en wilde dat delen. Mensen kwamen van heinde en verre om hier stekjes te ruilen”, vertelt ze. Toen deze groene hobby uit de hand liep, had ze een grote voorraadkast nodig om alle planten in kwijt te kunnen. Maar sinds kort heeft die een andere bestemming. “Vooral in de avond is de temperatuur een stuk lager en kun je de plantjes niet meer buiten laten staan.” Dus besloot Corrie de plantenbieb om te toveren tot buurtkast. Hierin vind je nu levensmiddelen, menstruatieproducten en verzorgingsartikelen.
Met elkaar delen wat je hebt, dat is het doel van de buurtkast volgens Corrie. “Je begint zoiets met producten uit je eigen voorraadkast. Ik heb het ook meteen in de buurt bekendgemaakt en kreeg zo van buurtbewoners spullen die zij hadden. Mensen zijn blij dat ze iets kunnen geven.” Wie dat wil, mag gratis iets uit de kast pakken. “Niet alleen mensen met minder geld, maar ook mensen die voedselverspilling willen tegengaan”, vertelt Corrie.
Corrie merkt dat er behoefte was aan de buurtkast. “Toen ik ‘m net had ingericht, zag ik direct al dat er iets uitgehaald was. Daar word ik erg blij van. Je ziet best snel lege plekjes ontstaan, dus dan plaats ik via Facebook een oproep voor de buurt om de kast aan te vullen.”
Tekst loopt door onder de foto >
In de kast vind je onder andere flesjes water, ontbijtgranen, spaghetti, potten groente, saus en en zelfs popcorn voor in de magnetron. “Er wordt ook wel eens sap gebracht. Daarnaast heb ik veel potjes met babyvoeding, maar die doen het nog niet zo goed.” Het raakt Corrie dat er ouders zijn met een kleine portemonnee. “Ik kijk wel eens naar het tv-programma Steenrijk, Straatarm. Het lijkt me zo lastig voor die mensen met weinig geld, zeker als er kinderen bij zijn. Als ouders wil je ze alles geven, maar dat kan dan niet.”
Naast levensmiddelen liggen in de buurtkast toiletartikelen zoals zeep en deodorant. “Die gaan heel goed. Dat zijn dure producten waar mensen echt wat aan hebben.” Bij de kast staat een mand met lege flessen. “Die mogen mensen inwisselen voor statiegeld, bijvoorbeeld om verse producten te halen in de supermarkt.”
Corries buurtkast is ook een MUP, een uitgiftepunt voor gratis menstruatieproducten. “Ik las dat sommige meisjes niet naar school durven, omdat ze geen geld voor maandverband hebben. Zelf heb ik een tienerdochter en ik vind dat dat niet zo moet zijn. Ook niet voor vrouwen. Soms moeten zij meerdere dagen thuisblijven van hun werk omdat ze geen menstruatieproducten kunnen kopen.” Bij de buurtkast kunnen zij gratis tampons en maandverband ophalen. “Die krijg ik van het Armoedefonds, maar soms brengen mensen zelf ook menstruatieproducten.”
Tekst loopt door onder de fotogalerij >
Op deze herfstdag valt de buurtkast extra op door de rode blaadjes die eromheen liggen. “Ik zeg wel eens: ‘De rode loper ligt al voor je klaar'”, zegt Corrie lachend. “Het is een uitnodigende kast en ik vind het belangrijk dat het er leuk uitziet. Ik hou van verbinding en dat verbindt.”
Met haar plantenbieb had Corrie veel contact met andere plantenliefhebbers, maar de buurtkast is wat anoniemer. “Toen de planten er nog in stonden, was het warmer. Dan ben je meer buiten en zie je elkaar sneller.” Daarnaast wil Corrie mensen de ruimte geven om iets uit te kast te halen. “Het is fijn dat de buurtkast op het hoekje zit, zodat mensen ongestoord kunnen pakken wat ze nodig hebben. Er zit ook schaamte bij. Maar die mag er van mij wel vanaf, want mensen hoeven zich niet te schamen.”
Zelfs in een welvarend land als Nederland heerst er armoede, merkt Corrie. “Als je je ogen en oren open doet en aandacht voor de ander hebt, dan zie je dat.” Met de buurtkast zet ze zich in voor die ander. “Als christen zie ik het als mijn grote opdracht om mijn liefde voor de medemens te laten zien. Ik voel me gezegend en daar komt het uitdelen vandaan.”
Bovendien zoekt Corrie graag verbinding met anderen. “Ik vind het fijn om van betekenis te zijn. Zo heb ik een coachingspraktijk aan huis. Ik hou gewoon van mensen. Je kunt wel roepen dat je iets voor een ander wil doen, maar ik ben een doener. Daarom dacht ik: wat kan ik in mijn eentje doen om met een grote groep mensen iets te betekenen voor een andere grote groep mensen.”
Benieuwd naar de buurtkast van Corrie? Je vindt ‘m aan de Generaal van Portlandlaan 31. Corrie is van plan om elk half jaar de buurtkast en plantenbieb af te wisselen. Van oktober tot april is de kast gevuld met levensmiddelen en daarna weer met planten.
In onze gids
Populaire rubrieken