Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Corinne Heyrman maakt radio voor eigenwijze ouderen: ‘Ik luister graag naar stemmen’

Door Anna van den Berg 2 juni 2020

“Is er al ooit een Eindhovenaar van de week geweest die eigenlijk stiekem Belg is?”, vraagt Corinne Heyrman (25). Geen idee, maar deze import-Eindhovenaar is wel met een heel mooi project bezig. Ze is namelijk één van de redactieleden van Radio Kras, een nieuw radioprogramma voor én met zeventigplussers die vanwege de coronamaatregelen aan huis gekluisterd zijn. “Normaal interview ik heel dicht bij de mensen, nu doe ik dat telefonisch in mijn tot studio omgebouwde kledingkast.”

Ruim twee jaar geleden verhuisde de schrijver, theater- en radiomaker vanuit Antwerpen naar Eindhoven. Corinne maakte onder andere al eens radio in een gevangenis en een theatervoorstelling met kinderen van gastarbeiders.

Eigenwijze zeventigplussers

“Ik zoek in mijn werk altijd de verbinding met de maatschappij.” Het past dus wel dat ze nu meewerkt aan een radioprogramma voor eigenwijze zeventigplussers. De afleveringen worden in Eindhoven elke zondag uitgezonden via Studio040.

Tekst loopt door onder de foto

Eigenwijze levensveteranen

Aan het begin van de coronacrisis besloot een aantal Brabantse radiomakers een programma te maken voor eigenwijze levensveteranen die alleen thuis zitten of in verzorgingstehuizen. “De quarantaine maakt het project bijzonder. We kunnen iets voor elkaar maken, in gesprek gaan met elkaar, en ons afvragen hoe de ander zich voelt. Daar ben ik blij om. Er zijn verschillende items, zoals verslaggeving uit de natuur, tieners die klassiekers voorlezen, mensen kunnen liedjes voor hun grootouders aanvragen en er komt steeds een vitale held aan bod. Dat kan gaan van een rij-instructeur tot een barmedewerker. In mijn item interview ik een levenservaringsdeskundige.”

Levenservaring

Wat is een levenservaringsdeskundige dan eigenlijk? “Ik ga ervan uit dat iedereen een levenservaringsdeskundige is in een bepaald stukje van het leven. De ene weet hoe het is om acht kinderen te krijgen, de ander hoe het is om na drie maanden in coma terug op de wereld te komen. Naar die levenservaringen ga ik op zoek en vraag hen of ze tips voor de luisteraars hebben. Ik sprak bijvoorbeeld Mia over haar lat-relatie met haar vriend die in Amerika woont, Henk over zijn uitvinderscarrière bij Philips, Piet die in de jaren ’50 kappersmodel was.

Tekst loopt door onder de foto

Corinne Heyrman
Foto: Corinne Heyrman

Op schoot

Die gesprekken zijn bijzonder, maar voor Corinne komt het leukste eigenlijk daarna. “Wanneer ik tijdens het monteren honderd keer dezelfde zinnen hoor. Ik luister graag naar stemmen. Het klinkt misschien gek, maar dan lijkt het alsof Mia of Henk nog de hele avond mee in mijn werkkamer zitten.” Radiomaken is nu wel anders dan Corinne gewend is. “Normaal kom je veel dichterbij, al is het alleen al vanwege de microfoon, dan wordt het meteen persoonlijk en intiem. Telefonisch heeft ook wel wat, maar ik kijk er toch naar uit om weer bij de mensen op schoot te kruipen.”

Beeldbellen

Corinne maakt het radioprogramma niet alleen. Ze werkt samen met een hele club enthousiaste mensen in Den Bosch, Breda en Eindhoven. En natuurlijk met bewoners van verzorgingstehuizen zelf. Hier in Eindhoven met ouderen van Vitalis-locaties. “Het is wel gek dat ik mijn redactiegenoten nog nooit live heb gezien. Ik ken hen enkel door het beeldbellen. Daardoor weet ik wel al hoe hun keuken of woonkamer eruit ziet, maar niet hoe ze in het echt overkomen.”

Tekst loopt door onder de foto

Corinne Heyrman
Foto: Corinne Heyrman

Woordenkracht

In deze periode borrelen er veel ideeën op bij Corinne. “Ik schrijf elke dag, zeker nu. De kracht van woorden is dat we ermee proberen uit te leggen wat we bedoelen, maar elkaar toch maar gedeeltelijk begrijpen. Dat vind ik droevig, maar eigenlijk ook heel mooi. We komen er in elk geval wel dichter mee tot elkaar. We kunnen zeggen: ‘Ah, zo had ik er nog niet over nagedacht.’”

Zelf luisteren?

Benieuwd naar wat Corinne allemaal nog meer doet? Neem dan een kijkje op haar website. En wil je zelf eens luisteren naar Radio Kras, of je ouders, opa, oma, of lieve buurman een aflevering laten horen? Dat kan via Studio040 op zondagochtend, maar ook op elk moment van de dag via de website of Spotify.

Lees ook:

9 x binnenkijken bij de goedkoopste woningen die nu te koop staan in Eindhoven

Waar we vorige week nog een kijkje namen bij de duurste huizen, gaan we nu juist spieken bij de goed...
Eindhoven terrassen

De Eindhovense terrassen gingen open en wij gingen kijken (video)

Na maanden in tuinen, op balkons en in parken te hebben doorgebracht met ons biertje, mochten we van...
harrie ex on the beach

7 x Eindhovenaren die we (bijna!) allemaal wel kennen

Je hoeft niet altijd door te breken in de showbizzwereld om bekend te zijn in ons kikkerlandje. Wij ...

adv.