Leuk volgens local Sophie: ‘Ik ontdek nog altijd nieuwe plekken’
De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont én leeft, kent vaak de allerleukste plekken….
De Eindhovense Kai Bodewitz (21) voelt zich thuis op het theaterpodium. Ja, cabaretvoorstellingen spelen is volgens hem ook keihard werken en continu op je bek gaan. Maar hij speelt door het hele land, won de juryprijs bij het Amsterdams Studenten Cabaret Festival en is eigenlijk niet te stoppen in het waarmaken van zijn droom. “Mensen laten lachen geeft gewoon een heel goed gevoel.”
Kai speelt muzikale cabaretvoorstellingen en die voorliefde komt niet uit de lucht vallen. Toen hij jong was, nam zijn moeder hem mee naar voorstellingen in theaters rondom Eindhoven. “Ik kon daar enorm van genieten en het gaf me heel veel inspiratie en energie om door te blijven dromen. Ik ben ook gefascineerd geraakt door het zien van een dvd van Jochem Myjer. De passie voor het vak spatte ervan af. Op dat moment kwam ik er dus achter dat cabaretvoorstellingen spelen ook een beroep is.”
Tekst loopt door onder de foto
Een beroep dat niet voor iedereen is weggelegd en dat bloed, zweet en tranen kost, maar voor Kai is het de droom. “Het gevoel van op een podium staan, zullen velen herkennen, denk maar aan een playbackshow of de musical in groep acht. Maar helemaal alleen een zaal moeten meenemen in een verhaal, dat gevoel is moeilijk te beschrijven. Ik ben ook zeker zenuwachtig, maar mijn concentratie neemt dan de overhand. Ik heb spelenderwijs geleerd te genieten van een applaus.”
Als Kai moet spelen, doet hij die dag vrij rustig aan. Al de energie en focus moet tenslotte in de show gestopt worden. Maar het gaat om meer dan de tijd op de bühne. “Ik schrijf elke dag wel in mijn notitieboekjes of telefoon: nieuwe grappen onderzoeken of verder uitschrijven als ik een inspiratiemoment heb. Je kunt een verhaal zelf misschien heel grappig vinden, maar zorg er maar eens voor dat vijfhonderd anderen er ook om kunnen lachen. Een voorstelling moet ook een boodschap hebben. Daarom volgt na het schrijfproces een hele periode van try-outs om erachter te komen waar je nog moet schaven in de voorstelling.”
Tekst loopt door onder de foto
Kai speelt gitaar, piano, ukelele en cajon en hij maakt verhalende cabaretvoorstellingen waarin muziek een grote rol speelt. “Er is een groot verschil tussen cabaretiers en stand-upcomedians en ik merk dat stand-uppers in Eindhoven makkelijker speelplekken vinden. Hier in de buurt kan ik met mijn voorstellingen beter terecht bij de iets grotere theaters zoals Parktheater en Natlab. Maar ik probeer wel alles te ontdekken op het gebied van theater. Als er in een café om de hoek vijf minuten beschikbaar zijn, zeg ik zeker geen nee. Dat zijn juist de momenten waarop je veel kunt leren!”
Beroepsmatig mensen aan het lachen brengen, levert soms misverstanden op. “Mensen denken dat ik à la minute grappig kan zijn. Ik kwam eens een oud klasgenoot tegen die vroeg of ik even een stukje wilde doen, midden in de bouwmarkt. Een show spelen is ook een stukje magie in het theater: je staat in de coulissen en het publiek wacht met spanning af. Het publiek zit in de zaal, ingesteld om te lachen en genieten. Dus zomaar even grappig doen is iets wat ik in ieder geval (nog) niet kan.”
Tekst loopt door onder de foto
Als winnaar van het Amsterdams Studenten Cabaret Festival mag hij door het hele land gaan toeren met de twee andere finalisten. De actuele speeldata vind je op Kai’s website. Kai kan in ieder geval zijn hart ophalen. “Mensen laten lachen geeft een goed gevoel. Je kunt het een beetje vergelijken met begrepen worden of een hele dag goedkeuring krijgen op al je ideeën. Het gevoel dat je wat kunt bijdragen aan iemand anders zijn of haar geluk. Lachen is uiteindelijk het beste medicijn, toch?”
Aangeboden door Stadsoase – Het Festival
In onze gids
Populaire rubrieken