Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Buddy Tegenbosch schrijft jeugdromans: ‘Een prijs winnen is leuk, enthousiaste lezers zijn leuker’

Door Anna van den Berg 13 juli 2020

Met vier jeugdromans in acht jaar tijd, kunnen we best zeggen dat de Eindhovense schrijver Buddy Tegenbosch (44) lekker productief is. Al helemaal als je daarbij optelt dat hij ook nog eens als piloot voor Lufthansa vliegt. En dat hij tussen de bedrijven door vaak lezingen op verschillende scholen geeft. En al dat werk is niet voor niets: begin juni won zijn boek Match de Jonge Jury Prijs. “Het is best een druk schema inderdaad, maar ik ben ook wel heel gedreven om die jongeren aan het lezen te krijgen.”

Piloot zijn is zo’n typisch droomberoep. En vraag willekeurige mensen eens wat ze ooit nog wel zouden willen doen, dan is het antwoord ‘een boek schrijven’ niet zeldzaam. Buddy combineert die twee schijnbaar zonder moeite. “Na een aantal jaren vliegen, wilde ik heel graag iets creatiefs doen. Vliegen is geweldig, maar je kunt er niet echt je creativiteit in kwijt. Je kunt tenslotte maar op één manier ergens naartoe vliegen. Het werd schrijven als creatieve uitlaadklep. Na het winnen van een schrijfwedstrijd ging het snel: in 2012 verscheen mijn eerste boek Pokerface.”

Tekst loopt door onder de foto

Eye-openers

Het bleef niet bij schrijven alleen. Voor Buddy is het ook belangrijk dat jongeren met meer plezier gaan lezen. “Lezen doe je je hele leven, je hebt het altijd nodig. Dat kun je leren in een schoolles, maar ook door boeken te lezen. Ik begon met het schrijven van verhalen met onderwerpen waar ik zelf in geïnteresseerd ben en die worden juist graag gelezen door een moeilijker te bereiken doelgroep. Voor meiden is er best veel, voor jongens wat minder. Ik hoop dat mijn boeken een eye-opener zijn naar een grotere wereld. Iedereen leeft al genoeg in z’n eigen bubbel.”

Schoolbezoek

Die jongeren bereikt hij dus ook live, tijdens schoolbezoeken als gastspreker. “Het is fantastisch, hoor, als zo’n groep scholieren allemaal aandachtig zit te luisteren. Dan worden ze met z’n allen even meegesleept naar een andere realiteit. Als je een goed verhaal hebt, hangen die jongeren aan je lippen. En helemaal leuk als ze zelf van alles willen vertellen naar aanleiding van een verhaal. Complimenten zijn leuk, en een prijs winnen natuurlijk ook, maar enthousiaste kinderen zijn het allerleukst.”

Tekst loopt door onder de foto

Buddy Tegenbosch
Foto: Buddy Tegenbosch

Interessante leeftijd

Soms is er onbegrip over wat een jeugdschrijver eigenlijk doet. “Ik moet vaak wel even gniffelen als mensen vragen of ik niet eens een voor volwassenen wil gaan schrijven. Ze bedoelen dan onbewust waarschijnlijk dat het schrijverschap dan pas écht is. Maar het zijn twee verschillende takken van sport, de één niet minder dan de ander. Ik vind die leeftijd ook heel interessant: hoe je de wereld ontdekt in de puberteit en soms beslissingen moet nemen waar je nog niet volwassen genoeg voor bent.”

Organisatietalent

Buddy werkt alweer aan zijn volgende boek. “Op dit moment puzzel ik nog met ideeën. Gelukkig heb ik geen deadline, mijn uitgeverij is heel lief voor me. Als ik iets heb, stuur ik het op. Die combinatie van bezigheden vereist ook wel wat plannen. Deeltijd-vliegen is ideaal: twee maanden in de lucht, één maand vrij. Verder maak ik dankbaar gebruik van het organisatietalent van mijn vriendin. Beginnen met schrijven is wel de beste stap in mijn leven geweest. Ik ben er ook nog lang niet klaar mee!”

Meer lezen?

Wil je meer van Buddy weten of lezen? Volg hem dan bijvoorbeeld op Instagram of check zijn website. En voor zijn meest recente boek Match kun je natuurlijk altijd even binnenlopen bij boekhandel Van Piere.

Lees ook:

eindhoven stad winkelen koopzondag

Doe de quiz: hoeveel weet jij eigenlijk van Eindhoven?

Als echte Eindhovenaar weet jij alles over onze stad, toch? Wij dagen je graag uit om je Eindhovense...
microlab strijp s

5 x binnen blijven met fijne Eindhovense boeken

We blijven met z'n allen zoveel mogelijk binnen, houden wat sociale afstand en helpen elkaar waar mo...
Stadsoase Campina

Rol die badhanddoek maar uit: Stadsoase de Zomertuin ging open en wij gingen kijken (foto’s)

Oké, de zee is dan misschien een eindje verderop, maar tóch hebben we deze zomer een heus strand in ...

adv.