Angela is audiovisueel kunstenaar: ‘Ik kan een week lang werken voor een minuut nieuw werk’

Angela de Weijer
Foto: Boudewijn Bollmann

Gaat er niet direct een belletje rinkelen bij de naam Angela de Weijer? Niet gek, want de geboren en getogen Woenselse is als audiovisueel kunstenaar beter bekend als Miss Milivolt. Geluid kent vele vormen, van muziek tot alledaagse geluiden binnenshuis of buiten op straat. Voor Angela (33) is geluid een onuitputtelijke bron van bouwmateriaal. “Ik zie geluid als iets fysieks. Het kan beelden oproepen en uitnodigen tot ontdekkingstochten. Het kan je helemaal vastgrijpen als je daarvoor openstaat.”

Als je dan vol verwachting op internet op zoek gaat naar Angela’s ‘muziek’, zul je weinig kunnen vinden. “Dat vinden mensen vaak vreemd en dat snap ik ook wel. Maar als maker ontwerp ik ervaringen, vaak eenmalig en voor een specifieke locatie. Van dat soort werk zet ik de losse audio inderdaad niet ergens online, want dan mis je als luisteraar een belangrijk stuk beleving die ik binnen een bepaald werk bedoelde.”

Tekst loopt verder onder de foto

Angela de Weijer
Foto: Sas Schilten

Sirene

Een goed voorbeeld van het werk van Angela is haar project Collective Signal. “Ik schreef een requiem voor de sirenes van het luchtalarm. Ik droom ervan om dat ‘herdenkingsstuk’ op de laatste dag van het bestaan van het luchtalarm door heel Nederland uit te kunnen voeren. Ik werk al jaren aan dit project, en het afschaffen van de sirene is al heel vaak uitgesteld, maar ik blijf hopen dat het me ooit zal lukken.”

Bijzondere locaties

Angela is natuurlijk vaak in Eindhoven te vinden, onder andere als dj en crewmember van Rararadio. Maar ze is ook daarbuiten werkzaam, bijvoorbeeld als stadscomponist van Meijerijstad. “Muziek of geluid maken doe ik meestal wel in Eindhoven, in mijn piepkleine studio aan huis met een bescheiden selectie van tools waar ik lekker weggestopt kan pielen aan mijn werk. Normaal gesproken, zonder lockdown, werk ik ook een groot deel van de tijd op andere plekken. Dat is ook zo leuk aan mijn werk: de bijzondere locaties waar ik mag werken door de projecten die ik doe. Zoals bijvoorbeeld de ‘backstage’ van het luchtalarm of een treinstation.”

“Mijn levensmotto is ‘all killer, no filler.’ Ik probeer heel perfectionistisch altijd het beste of vetste te maken.”

Verborgen performer

Voor iemand die netwerkborrels mijdt als de pest, moet Angela toch bekennen dat ze graag netwerkt, mensen leert kennen en connecties maakt tijdens allerlei samenwerkingen. “Van nature ben ik geen haantje de voorste, maar in mijn eigen werk kan ik prima de regie pakken en vind ik het niet erg om in de belangstelling te staan. Door het doen van mijn werk heb ik mijn eigen verborgen performer ontdekt! Verder heb ik voor het realiseren van mijn projecten vaak intensief contact met directeuren tot schoonmakers en iedereen daartussen, mensen die niks van kunst weten, of juist harde professionals. Het is een luxe om zoveel verschillende perspectieven mee te mogen krijgen.”

Hele bevalling

Als Angela zegt dat ze heel lang kan pielen aan geluiden, overdrijft ze niet. “Mijn levensmotto is ‘all killer, no filler.’ Ik probeer heel perfectionistisch altijd het beste of vetste te maken. Het creëren van audio waar ik zelf enthousiast over ben, kan vrij lang duren. Laatst werkte ik een week lang aan één minuut voor een nieuw werk. Het proces voelt soms als een bevalling, maar als alles eenmaal op zijn plek valt, kan ik niet stoppen met het beluisteren van dat nieuwe stukje geluid.”

Tekst loopt door onder de foto

Angela de Weijer
Cosmic Travel Kit – Foto: Hanneke Wetzer

Oren open

Voor veel mensen is de visuele waarneming dominant. “Dat is biologisch en cultureel zo bepaald. Maar ik denk wel dat je jezelf best kunt trainen om je andere zintuigen de ruimte te geven in je dagelijkse beleving, op die manier kun je jezelf nog eens verrassen! Probeer bijvoorbeeld tijdens je volgende wandeling eens bewuster te luisteren naar de geluiden om je heen, bijvoorbeeld van de straat, van verkeersstromen, tikkend regenwater op een vuilnisbakdeksel.”

Fris blijven

Begin december 2020 kreeg Angela provinciale Impulsgelden toegewezen die haar gaan helpen een nieuwe stap te zetten in haar werk. “Vooral omdat ik alweer een tijdje onderweg ben als maker, wil ik mezelf uitdagen om me te specialiseren, nieuwe vaardigheden te leren en onverwachte samenwerkingen aan te gaan. Op die manier blijft het fris. Ik wil van geluidskunst naar compositie. Met het project ‘YOU NEVER DRONE ALONE’ ga ik op onderzoek uit naar dronemuziek (niet de kleine helikopters of afstandbestuurbare bommenwerpers). De resultaten presenteer ik in 2022. Ik denk dat ik na afloop van dit project een hele andere maker ben. Ik heb er zin in!” Op de hoogte blijven van alle laatste geluiden? Check dan Angela’s Instagram of website

Lees ook:

Meer in deze categorie

Eindhovenaar van de Week

Ga naar “Freek van Hable: ‘Dankzij ons kunnen blinde mensen een smartphone gebruiken’”

Freek van Hable: ‘Dankzij ons kunnen blinde mensen een smartphone gebruiken’

Freek van Welsenis
Ga naar “Theatermaker Michèle Rijzewijk verbreedt je blik: ‘Theater is niet alleen voor liefhebbers’”

Theatermaker Michèle Rijzewijk verbreedt je blik: ‘Theater is niet alleen voor liefhebbers’

Michèle Rijzewijk
Ga naar “Maartje Bregman schreef een boek in coronatijd: ‘Die lege agenda was hét moment’”

Maartje Bregman schreef een boek in coronatijd: ‘Die lege agenda was hét moment’

Maartje Bregman

In onze gids

Ga naar “Dinner in Motion”

Dinner in Motion

 • Piazza 64
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Dinner in Motion

Nu gesloten

Ga naar “Uitgekookt.nl”

Uitgekookt.nl

 • Bezorgrestaurants
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “McDonalds Best”

McDonalds Best

 • Eindhovenseweg Zuid 59
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
McDonalds Best

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Gratis welkomstpakket cadeau, bij BonneBella Shop Eindhoven!”

Gratis welkomstpakket cadeau, bij BonneBella Shop Eindhoven!

 • BonneBella Shop Eindhoven
 • Geldig t/m 31 januari 2021
BonneBella

Topper

Ga naar “Dekbedovertrek Veerle van € 34,99 voor € 17,40”

Dekbedovertrek Veerle van € 34,99 voor € 17,40

 • Leen Bakker
 • Geldig t/m 31 januari 2021
Ga naar “Sierkussen Felice van € 11,99 voor € 5”

Sierkussen Felice van € 11,99 voor € 5

 • Leen Bakker
 • Geldig t/m 31 januari 2021
Ga naar “Mora saté, balletjes of broodsnacks of Hebro saté van € 2,59 voor € 1”

Mora saté, balletjes of broodsnacks of Hebro saté van € 2,59 voor € 1

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 24 januari 2021
Ga naar “Lenor wasverzachters 20 wasbeurten van € 3,49 voor € 0,99”

Lenor wasverzachters 20 wasbeurten van € 3,49 voor € 0,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 24 januari 2021

Vacatures

Ga naar “De Pastorie”

De Pastorie

 • Actief Werkt! Uitzendbureau
 • Parttime
Ga naar “Fietskoerier voor Thuisbezorgd.nl”

Fietskoerier voor Thuisbezorgd.nl

 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Bouwkundige – Eindhoven”

Bouwkundige – Eindhoven

 • NS
 • Fulltime/Parttime
Trein Eindhoven-Venlo
Ga naar “UX Designer”

UX Designer

 • FYGI
 • Fulltime
Ga naar “Optrekker vaccineren GGD”

Optrekker vaccineren GGD

 • Maandag Eindhoven
 • Fulltime/Parttime