Wat een icoon! 7 x oude foto’s van het Evoluon
Het Evoluon is een echt Eindhovens icoon. Sinds de jaren 60 staat het UFO-vormige gebouw in Eindhoven. Maar hoe zag…
Het mag dan wel de hoofdstad van ons land zijn, maar zijn wij blij dat we in Eindhoven wonen en niet in Amsterdam. Er zijn een hoop dingen die we in de Lichtstad beter voor elkaar hebben dan die Mokummers boven de rivieren. Oordeel zelf!
Wat worden we toch blij van het dorpsgevoel van Eindhoven. Ons kent ons hier. De kans dat je een rondje in het centrum doet zonder een bekende tegen het lijf te lopen, is erg klein. Er loopt altijd wel een buurvrouw, collega, vriend of familielid rond in de stad. Heel gezellig! En we hebben van die leuke achteraf-terrasjes waar je heerlijk rustig ‘keuvelt’.
Goed, wereldartiesten als Beyoncé en Pearl Jam zul je toch eerder in Ziggo Dome of AFAS Live bewonderen, maar hoe gezellig zijn die grote zalen nou eigenlijk? Neem dan de ruimtes van de Effenaar, waar de programmering hartstikke divers is.
Het eerste wat opvalt als je door Amsterdam loopt, is die enorme mensenmassa. Hoewel wij groot fan zijn van het motto ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’, vinden we het helemaal niet erg dat de toeristen met z’n allen richting Amsterdam vertrekken in plaats van Eindhoven. Oké, wij hebben er ook steeds meer, maar die komen niet allemaal tegelijk en ze lopen ‘nog’ niet in de weg. Nou ja, tijdens GLOW misschien een beetje.
Geen Amsterdammer kan tippen aan de Brabantse gezelligheid. Klinkt hard, maar het is echt zo. Eindhovenaren zijn zo gezellig dat er weinig vragen vaker worden gesteld dan: ‘Ga je mee op stap?’ En als echte Eindhovenaar reageer je daar natuurlijk op met een volmondig ‘ja’.
Er zijn maar weinig dagen in het jaar zo gezellig als tien volle dagen in augustus. Dan is het tijd voor Park Hilaria. We zetten de halve Kennedylaan af voor dit spektakel. Je vindt hier niet alleen extreem veel kermisattracties, maar ook een aantal drukbezochte podia en een hoop volle terrassen. Eat that, Amsterdam.
Je stapt bij station Eindhoven Centraal op de fiets en binnen dertig minuten sta je in Woensel-Noord. Ideaal! We hebben hier helemaal geen trams nodig om ons door de stad heen te verplaatsen. Overal waar je kijkt, zie je mensen op fietsjes door de stad rijden. Werk, school, vrienden: alles ligt op fietsafstand en overal zijn fijne fietspaden… Zonder hordes toeristen die niet kunnen fietsen.
Wat is het toch gezellig om na een lange week werken (of gewoon op dinsdag al) de kroeg in te duiken samen met Eindhovense vrienden. Op Stratumseind liggen alle uitgaansgelegenheden naast elkaar, dus als je halverwege de avond op de ene plek bent uitgekeken, steek je gewoon de straat over naar de andere. En de Markt en het Stationsplein zijn om de hoek. Als je in Amsterdam wil kroeghoppen moet je eerst een kwartier lopen, of een half uur met de tram. Ook leuk: tijdens een avondje stappen kom je áltijd wel mensen tegen die je kent. Daar moet je in Amsterdam echt voor afspreken.
Hoewel het in Eindhoven tegenwoordig ook onbetaalbaar is om een huis te kopen of zelfs maar te huren, is het verschil in woningprijzen tussen Eindhoven en Amsterdam toch nog megagroot. De gemiddelde vraagprijs in Eindhoven is volgens cijfers uit 2021 ‘maar’ 367.046 euro, terwijl je in Amsterdam gemiddeld 569.890 euro voor een woning mag neerleggen. Nou, dat maakt de keuze nóg een stukje makkelijker.
Oké, we hebben trams gehad en toegegeven: het zou wel leuk zijn geweest als ze er nog waren. Er zijn ook voordelen aan het hebben van geen trams gelukkig. In Eindhoven loop je niet het risico dat je met je fietsband in de tramrails blijft steken of van je sokken wordt gereden tijdens het oversteken.
Het winkelaanbod in Amsterdam is misschien groter dan in Eindhoven, maar dat betekent niet dat je in Amsterdam ook béter kunt shoppen. Wij krijgen eerlijk gezegd al kriebels als we denken aan de Kalverstraat op een drukke zaterdagmiddag. Laat staan als je er ook daadwerkelijk moet lopen. Nee, doe ons maar lekker de Demer of de Vrijstraat. En laten we eerlijk zijn, het winkelaanbod in Eindhoven wordt ook steeds groter. We hebben de Heuvel, Winkelcentrum WoensXL, grote winkels zoals Primark en daarnaast heel veel leuke kleine winkeltjes.
Natuurlijk, in Amsterdam is de afgelopen paar honderd jaar heus wel iets gebeurd. Iets met een Gouden Eeuw. Maar Eindhoven heeft industrieel erfgoed. Denk aan het NRE-terrein en de Campina. En we hebben Strijp-S: vroeger een verboden stad van Philips, nu een hippe plek waar zelfs de New York Times over schrijft.
Als er één dag in het jaar is waarop we absoluut geen voet in 020 willen zetten, dan is het wel op Koningsdag. De stad wordt dan vol-le-dig overspoeld door Nederlanders (en die toeristen weer) die het een geinig idee vinden om het in de hoofdstad op een zuipen te zetten. In Eindhoven is dat gelukkig iets minder. Natuurlijk zijn er feestjes waar veel mensen op afkomen, maar we zijn gelukkig niet dé nationale hotspot om de verjaardag van de koning te vieren. Houden zo.
En last but not least: voetbal. Qua sfeer in het stadion komt de Johan Cruijff Arena bij lange na niet in de buurt van het Philips Stadion. In ons stadion is amper gezeik, terwijl dit in Amsterdam bijna elke wedstrijd het geval is. Wij weten wel in welk thuisvak wij ons meer thuis voelen.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Eindhoven en blijf op de hoogte van alles over en rondom Eindhoven.
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken
Topper