Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Maak van je tuin een paradijs… voor jou én voor de beestjes!

Aangeboden door Soontiëns Tuincentrum en Hoveniers 5 mei 2019

Wat denk je, is een compleet betegelde tuin makkelijker en goedkoper in onderhoud dan een groene tuin? Nee dus! Een betegelde tuin is niet alleen duurder om aan te leggen, maar zo’n stenen ‘plaats’ kost meer tijd om te onderhouden én er is geen plek voor insecten en andere nuttige dieren.  

Er komt pas leven in je tuin als er iets groeit. Een tuin met planten én tegels betekent juist minder verzorging omdat je dan niet steeds mos en onkruid tussen de tegels hoeft uit te schrapen. Bovendien is een groene tuin goed nieuws voor nuttige dieren en insecten. Die kunnen daar genoeg voedsel vinden en plekjes om nesten te bouwen. En zeg nou zelf: het is toch veel gezelliger als er wat plantjes staan?

Nuttige dieren

In een groene tuin valt veel te beleven. Niet meteen gaan rondrennen met de vliegenmepper, want al die krioelende en vliegende schepsels zijn hartstikke nuttig. Vlinders vinden hun voedsel in jouw tuin en leggen er eitjes. Lieveheersbeestjes slapen tussen het siergras en vogels scharrelen hun kostje bij elkaar. Al deze dieren en planten leven met en ván elkaar. Lieveheersbeestjes helpen met het opruimen van bladluizen, hommels en bijen zorgen voor de bestuiving van groenteplanten, terwijl de egel en vogels zich tegoed doen aan slakken.

Tekst loopt door onder de foto

Soontiëns
Foto: Soontiëns

Belangrijk voor de bestuiving

Het is de laatste tijd al vaak in het nieuws: insecten kunnen wel wat hulp gebruiken. Als bijen en hommels het moeilijk hebben, dan hebben wíj dat uiteindelijk ook. Ze zorgen nu eenmaal voor de bestuiving van onze gewassen. Lees: ons eten. Hoewel we vaak denken dat bestrating minder onderhoud kost, zijn we met ons betonnen ‘plaatsje’ continu in de weer om onkruid, groene aanslag en mos te verwijderen. Bweeeh!

Tekst loopt door onder de foto

hommel echinacea
hommel echinacea Foto: Soontiens

Hommels en bijen

Haal een paar tegels uit je tuin en zet daarvoor in de plaats een paar bloeiende planten. Geschikte soorten die veel vlinders en bijen trekken bijvoorbeeld, zoals de vlinderstruik. Je hebt ook laagblijvende soorten, dat is ideaal voor de kleine tuin. Het is goed om te zorgen dat je in alle seizoenen bloeiende planten in de tuin hebt, zodat hommels en bijen altijd aan voldoende voedsel kunnen komen.

Ervaring

Wil jij meer weten over een groene, onderhoudsvriendelijke tuin? Bij Soontiëns zijn ze gespecialiseerd in beplanting, dus voor vragen ben je hier aan het juiste adres. Door hun jarenlange ervaring op dit gebied, weten ze precies welke plantensoorten het in jouw tuin het beste doen.


Meer over Soontiëns Tuincentrum en Hoveniers ontdekken?

Soontiëns Tuincentrum en Hoveniers tuincentra

Gesloten08:00 - 18:00

Urkhovenseweg 570, Eindhoven

Bekijk meer:tuincentra

adv.