Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kippenvel! De grootste bevrijdingsroute ooit stopt volgende week in Eindhoven

Aangeboden door Brabant Remembers 7 september 2019

Zet zaterdag 14 september vast in je agenda, want er staats iets bijzonders te gebeuren in Eindhoven! De grootste bevrijdingsroute ooit – met wel 450 originele legervoertuigen – maakt een stop aan de Kennedylaan. Met de route staan we stil bij onze bevrijding van 75 jaar geleden. Je bezoekt de indrukwekkende colonne heel dicht bij huis.

De grootste luchtlandingsoperatie uit de Tweede Wereldoorlog startte op 17 september 1944. Troepen uit Amerika, Engeland en Polen zouden oprukken naar het IJsselmeer, om zo de Duitse troepen af te snijden. Een enorme operatie, die nu door de organisaties Operation Market Garden en Brabant Remembers opnieuw wordt nagespeeld met dezelfde route als toen. Voor de grootste bevrijdingsroute van Nederland hoef je niet ver te reizen, want de colonne stopt speciaal in Eindhoven!

Tekst gaat verder onder de foto

Operatie Market Garden 2019
Foto: Operatie Market Garden 2019

Bewonder oude tanks van héél dichtbij

Brabant Remembers vertelt op een creatieve manier spraakmakende gebeurtenissen uit onze Brabantse geschiedenis. Zo ook met Operation Market Garden! Hoe bijzonder: op 14 september pauzeert de hele colonne in Eindhoven voor een lunchstop. Van 12.30 tot 14.00 uur vind je honderden legervoertuigen aan de Kennedylaan. Terwijl de chauffeurs en soldaten genieten van een korte break, heb jij ruim de tijd om de indrukwekkende wagens eens van dichtbij te zien.

Van motorfietsen tot aan trucks en tanks, er komt van alles voorbij. Allemaal enorm verschillend, maar toch hebben ze één ding gemeen: de geallieerde legers gebruikten deze voertuigen tijdens de bevrijding in 1944 en 1945.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Brabant Remembers

Kippenvelmomentje

Wil je ook even zien hoe de lange stoet in volle beweging door de stad trekt? Snappen we! Hier vind je de route die Operation Market Garden maakt op 14 september. Daar zie je op welke plekken van de route je alle voertuigen kunt aanschouwen. Wedden dat je een kippenvelmomentje krijgt als al die wagens aan je voorbij gaan?

Gratis toegang

Heb jij even geluk: het bijwonen van de lunchstop en het bekijken van de colonne tijdens de tocht is helemaal gratis. Wat je wel moet doen? Zorg dat je íéts voor 12.30 uur klaarstaat in de Kennedylaan om de enorme stoet welkom te heten in Eindhoven. En… vergeet je camera niet om mooie plaatjes te maken!


Meer over Brabant Remembers ontdekken?

Brabant Remembers overige bezienswaardigheden

Bekijk meer:overige bezienswaardigheden

adv.