Groene vingers? De cursus moestuinieren bij Soontiëns gaat beginnen en jij kunt je nog aanmelden
Aangeboden door Soontiëns Tuincentrum en Hoveniers
Heb je een moestuin, of ga je een hoek op je balkon omtoveren en wil jij je zaai- en oogstkennis verbreden? Schrijf je dan vandaag nog in nog voor de jaarlijkse cursus moestuinieren bij Tuincentrum Soontiëns. Die is niet alleen leerzaam, maar ook supergezellig!
Op zaterdag 29 januari, zaterdag 12 maart en zaterdag 9 april organiseert Tuincentrum Soontiëns voor de zevende keer de basiscursus moestuinieren. Die is nuttig voor hen die net beginnen, maar ook doorgewinterde moestuinbezitters zullen er veel aan hebben. “Soms komen bepaalde gewassen niet op, of waren die worteltjes vorig seizoen wel heel klein’, zegt Femke Soontiëns. “Extra tips en trucs zijn daarom altijd handig.”
Theoretische basiskennis
De cursus wordt gegeven op drie zaterdagdelen van 13.00 tot 15.30 uur bij het tuincentrum aan de Urkhovenseweg. “De eerste twee lessen hebben een theoretisch én een praktisch gedeelte”, legt Femke uit. “Theoretische basiskennis is belangrijk om beter te begrijpen wat er gebeurt in een tuin. Mocht er iets misgaan, dan begrijp je ook waaróm en ben je in staat om het zelf op te lossen.”
Tekst gaat verder onder de foto >

Bedjes maken
“Je leert de kneepjes van het moestuinieren vanaf het begin”, vertelt Femke. “Hoe zaai je gewassen op een goede manier en in welke grond, hoe deel je je moestuin in en waar moet je aan denken met betrekking tot zon en schaduw? Ook is het goed om vooraf te bepalen hoeveel bedjes je maakt, zodat je gewassen kunt laten rouleren. Aardappels bijvoorbeeld. Die belasten de grond en moeten daarom elk jaar ergens anders staan.”
In de moestuin aan de slag
“Tijdens de praktijkdelen gaan we bijvoorbeeld zaaien en verspenen. Oppotten wat je hebt gezaaid voordat het de volle grond in gaat, dus. Onder andere bij tomaten is dat heel belangrijk. De laatste dag is een praktijkdag. Dan gaan we buiten in de moestuin aan de slag. Grond bewerken, meststoffen toevoegen, bedjes maken en rekjes plaatsen voor onder andere bonen.”
Tekst gaat verder onder de foto >

“Onze moestuinexpert Geert die de cursus geeft, legt uit met welke planten je het beste kunt beginnen. Courgettes, pompoenen en radijsjes zijn gemakkelijk. Voor het kweken van tomaten heb je een kas of een tunnel nodig en je moet deze planten ‘dieven’. Je moet aan best veel denken met een moestuin, dus misschien zijn planten met een gebruiksaanwijzing niet zo handig om mee te beginnen .”
Starterspakket voor thuis
“De cursusdagen zijn gezellig”, zegt Femke. “Er is koffie en thee met wat lekkers en Geert en de cursisten hebben altijd veel lol. Er is plek voor ongeveer vijftien geïnteresseerden en er zijn nog een aantal plaatsen vrij. Na de eerste cursusdag krijgt iedere cursist een tasje mee met een starterspakket. Zo kun je thuis meteen aan de slag. Na afloop van de cursus krijgt iedereen nóg iets mee naar huis, maar dat houden we nog even geheim.”
Tekst gaat verder onder de foto >

Vragen stellen
“Mensen zijn enthousiast merken we”, vertelt Femke. “Ze vertellen vaak hoe het nu gaat met hun tuin als ze komen winkelen. Hoe de oogst was bijvoorbeeld en dat ze nog altijd veel hebben aan de tips van Geert. Heel leuk is dat. Mensen kunnen ons na afloop altijd vragen blijven stellen. Wel fijn, want met een moestuin kom je steeds nieuwe dingen tegen.”
Je kunt zelf vooruit
“Kortom: je leert hoe je op biologische wijze, samen met de natuur succesvol een moestuin kunt onderhouden, volgens de basisprincipes. Want iedereen met een stukje grond op een moestuincomplex weet: al jouw tuinierende buren hebben goedbedoelde tips, alleen zeggen ze allemaal iets anders. Met deze cursus kun je zelf vooruit, want jij weet straks hoe het echt zit.”
Wil jij meedoen met de cursus moestuinieren bij Tuincentrum Soontiëns? Stuur dan een mailtje naar [email protected] of bel naar 040 281 1339.