Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit wil je zien: een unieke wandeling door het Eindhovense verleden bij Dutch Design Week

Aangeboden door Brabant Remembers 11 oktober 2019

Een cruciaal, spannend moment dat de geschiedenis van iemand uit Eindhoven in één klap veranderde. Dat maak je van heel dichtbij mee tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Door de indrukwekkende collectie STILLLEVEN maak jij kennis met 75 maquettes die allemaal een eigen verhaal vertellen. 

Een maquette is toch een mini-versie van een stad of gebouw? Dat klopt, maar je kunt er ook héle andere dingen mee doen. Kijk maar eens naar de kunstwerken die het team van Studio Rocco Verdult maakte voor Brabant Remembers. Alle maquettes zijn op schaal van 1:87, wat vergelijkbaar is met de schaal van modeltreintjes. Al laten deze maquettes iets heel anders zien dan dat…

Een bevroren moment

Alle 75 designs vertellen een scene uit een persoonlijk verhaal waarop iemands leven voorgoed in Brabant veranderde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Loop eromheen en bekijk de cruciale scène vanuit verschillende hoeken. De wereld staat stil en is helemaal wit of helemaal zwart, afhankelijk van of het overdag of ’s nachts afspeelt. Alleen de mensen om wie het verhaal draait zijn gekleurd.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

STILLLEVEN Geertruidenberg. Foto: Studio Rocco Verdult
STILLLEVEN Gilze en Rijen. Foto: Studio Rocco Verdult
STILLLEVEN Landerd. Foto: Studio Rocco Verdult
STILLLEVEN Roosendaal. Foto: Studio Rocco Verdult

Wat geen kind verwacht met Sinterklaas

Een van die spraakmakende verhalen gaat over de Eindhovense Jos Coppens. Philips werd opgericht in het centrum van Eindhoven en groeide begin jaren 30 uit tot een van de grootste bedrijven van Nederland. De Tweede Wereldoorlog brak uit in Nederland en Philips kreeg de opdracht om radioapparatuur te produceren voor de Duitsers. Dit zorgde ervoor dat het bedrijf een doelwit werd voor de ge­allieerden. Eindhovense kinderen zetten op zaterdag 5 december 1942 voor het slapen gaan hun schoen. De ochtend daarna stegen er in Engeland zo’n 100 bommenwerpers op met maar een doel: Philips uit­schakelen. Meer over Jos’ verhaal lees je hier.

Laat je verwonderen

De collectie STILLLEVEN van Studio Rocco Verdult gaat véél verder dan de voorproefjes die we je in dit artikel laten zien. Ben jij benieuwd welk verhaal over jouw eigen stad of dorp wordt uitgelicht? Breng dan zeker een bezoekje aan de Dutch Design Week in Eindhoven! Het evenement barst op 19 oktober los en STILLLEVEN is het hele festival lang te bewonderen. De expositie in het STRIJP TQ-gebouw (verdieping 4) is dagelijks geopend tussen 11:00 en 18:00 uur en gratis te bezoeken. Voor andere locaties van de Dutch Design Week en tours kun je hier tickets kopen.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Brabant Remembers. Meer over Brabant Remembers ontdekken?

Brabant Remembers overige bezienswaardigheden

Bekijk meer:overige bezienswaardigheden

adv.