Carnavalsmysterie: Waar komt dat ‘salaai’ vandaan?

Door Arno de Natris 20 januari 2018

‘Alaaf’ kennen we allemaal. Dat is dé internationale carnavalsgroet. In Eindhoven alaven we ook, maar er is hier nog een andere carnavalsgroet: salaai. Waar komt dat vandaan en wat betekent het?

‘Salaai’ is niet iets wat al duizend jaar in allerlei culturen gebruikt wordt of ooit door ridders in het Kasteel van Eindhoven is geroepen (we noemen maar even iets geks). Deze groet is eigenlijk niks meer dan een winnende inzending van een (denken we) prijsvraag  uit 1962 voor een bruikbare Eindhovense carnavalsgroet. Salaai heeft niks met slaai (sla) te maken. Het is een verbastering van saluut, gegroet dus. En is het bruikbaar? Het is ook na vijftien Bavaria nog prima over de tong te krijgen…

Na 1962 is de Eindhovense groet dan ook echt omarmd en nog steeds wordt het gebruikt. In het nu nog steeds veel gespeelde Lichtstadnarren Lied komt het ook voor. Dit is het refrein van dat lied:

Want als de Lichtstadnarren er niet zouden wezen,

Wat was dat saai, salaai, salaai.

Dan zou het een dooie boel in onze lichtstad wezen,

Salaai, salaai, salaai

Het doel  waar wij naar streven,  is u meer leut te geven.

Want als de Lichtstadnarren er niet zouden wezen,

Wat was dat saai, salaai.

En alaaf dan?

Alaaf is een carnavalsgroet uit het Keulse carnaval komt en wordt al een kleine vierhonderd jaar gebruikt. Wat betekent het? Dit zegt Wikipedia: “Sommigen zeggen dat alaaf een verbastering is van het woord elf. Elf is immers het “gekkengetal”, denk aan de “Raad van Elf”. Anderen zeggen dat Alaaf afkomstig is uit het oud-Keulse dialect; “all af” (Hoogduits : all ab), hetgeen zou betekenen “alles aan de kant”; Dit is gegrond op de oorsprong van de carnaval, namelijk dat voor de vastentijd al het goede spijs en drank op moest.

Oja, die gekke Oeteldonkers

In Eindhoven mag je kiezen wat je gebruikt. Salaai, alaaf of gewoon heujjj, hoeistnou? In Den Bosch (Oeteldonk) is alaaf keihard verboden.

Volderke

Mysterie: Wat heeft dit beeldje met carnaval te maken?

In de Hermanus Boexstraat, zo'n beetje ter hoogte van al die brillenwinkels, vind je dit vrolijke be...
Carnavalswinkel De Kei in Eindhoven

Hedde gij al een skon pekske? Nee? Effe naar De Kei dan!

Alaaf! Carnaval staat alweer voor de deur. Heb je nog geen inspiratie voor een echt goede outfit waa...

 

 

adv.