Advertentie wordt geladen…

Eindhovense ondernemers over de coronacrisis: ‘Ik ben niet bang dat we omvallen’

Het zat er al aan te komen, maar toch komt het nieuws als een klap voor vele Eindhovense ondernemers: het kabinet maakte dinsdagavond 31 maart bekend dat de coronamaatregelen zijn verlengd tot en met 28 april. Dat houdt in dat onder andere kappers, sportscholen en restaurants nog langer dicht blijven. Wat voor gevolgen heeft dit voor de lokale ondernemers? “Het is echt even slikken.”

Advertentie wordt geladen…

Advertentie wordt geladen…

Lenny Rovers, eigenaresse van kapperszaak Pop Boutique Salon

“Het nieuws sloeg echt in als een bom. Ik zat klaar voor de persconferentie en ergens had ik toch gehoopt dat we weer door mochten gaan, maar dan in afgeslankte vorm of iets dergelijks. Toen ik hoorde dat de maatregelen tot 28 april verlengd zouden worden, was het echt even slikken. Ik had zelf al besloten om op 16 maart dicht te gaan, een dag voordat officieel alle kappers moesten sluiten. Tot die tijd vielen we nog tussen wal en schip. Maar ik kon de veiligheid voor mijn klanten en personeel niet meer garanderen, anderhalve meter afstand houden lukt gewoon niet in onze branche.”

Steun

“Nu heeft het kabinet besloten dat we toch langer dicht moeten. Gelukkig krijg ik nu negentig procent van de loonkosten vergoed met de speciale regelingen. Ik heb tien man personeel in dienst, dus dat is een grote kostenpost. Voor de overige vaste kosten, zoals de huur, probeer ik nu afspraken te maken. Zonder die overheidssteun en coulance weet ik niet of we zouden overleven.”

Positief blijven

“Het enige wat we kunnen doen is positief blijven en de moed erin houden. Tot die tijd adviseer ik Eindhovenaren vooral weg te blijven van huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om zelf met hun haren aan de slag te gaan”, vertelt Lenny lachend. “Wij staan natuurlijk te trappelen om straks iedereen weer bij te knippen en verven voor een frisse look!”

POP Boutique Salon

Wilhelminaplein 1, 5611 HE Eindhoven

Nu gesloten

Meer informatie

Petra Reijders-Janssen, eigenaresse kledingwinkel Second Floor

Petra Jansen Reijnders
Second Floor Foto: indebuurt Eindhoven

Voor Petra van Second Floor kwamen de verlengde maatregelen niet als een totale verrassing: “Ik heb de persconferentie niet gekeken, ik wist het eigenlijk al. Mijn deuren waren al vanaf het begin van de maatregelen – die toen nog alleen voor Brabant golden – dicht. Ook al mag ik openblijven, in mijn winkel kan ik anderhalve meter afstand echt niet garanderen. Een deurbeleid is ook lastig, we staan namelijk altijd alleen. Het is nu gewoon onze tijd uitzitten tot we weer open mogen. De maatregelen zijn helaas echt nodig, het is gewoon even niet anders.”

Vietnam

Op dit moment is Petra er rustig onder, maar dat was een paar weken terug wel anders. “Samen met vriendin en collega Yvonne was ik in Vietnam om inkopen te doen toen op dat moment in Nederland de coronacrisis uitbrak. Ik raakte toen wel even in paniek. ‘Hoe moet ik dat straks doen met de winkel’, dacht ik. Ik run Second Floor al 36 jaar, het kon toch niet zo zijn dat ik het straks voorgoed moet sluiten? In al die jaren heb ik veel crisissen meegemaakt, maar dit is toch echt anders. Iedereen moet nu pas op de plaats maken om er daarna hopelijk voor honderd procent met volle moed tegenaan te gaan.”

Buffer

“Ik lijd nu honderd procent verlies met de zaak. Gelukkig kom ik wel in aanmerking voor overheidssteun waardoor ik negentig procent van de loonkosten vergoed krijg. Ik heb twee mensen in dienst en ik wil ze koste wat het kost doorbetalen. Zij hebben ook een hypotheek, kinderen… Mijn eigen salaris heb ik stopgezet. Gelukkig heb ik nog een buffertje door het carnavalsseizoen. Het werk van mijn man gaat wel door, hij is kapitein op een schip. Zo redden we het wel een tijdje.”

Collectie Vietnam

“Ik vind het belangrijk dat de collectie waarvoor ik in Vietnam was, door kan gaan. Ik heb daar een kledingmaker zitten die samen met haar mensen vanuit huis de kleding maakt voor ons. Daar ligt nu ook alles plat. Door dit project voort te zetten, hebben zij toch nog een bron van inkomen.”

Second Floor

Hoogstraat 36, 5615 PR Eindhoven

Nu gesloten

Meer informatie

Jip Schoone, eigenaar van restaurant Por Favor

Por favor
Daphne en Jip voor hun zaak Foto: indebuurt

Ook Jip was niet heel erg geschrokken toen hij het nieuws hoorde. “Ik heb artsen in mijn familie en volg de ontwikkelingen dus op de voet. Dat de maatregelen verlengd werden, kwam dus niet als een klap voor mij, ik had het wel zien aankomen. Stiekem hoop je dat je open kan. Maar als dit zo zou zijn, weet je nog steeds niet zeker of het meteen volle bak is. Oftewel, de onzekerheid houdt nog wel een tijd aan.”

Starter in nadeel

“Als starter merk je nu wel dat je in het nadeel bent. We openden Por Favor in december 2018. Daardoor kom ik nu niet voor alle regelingen in aanmerking. Ik heb het personeel, drie fulltimers en een handvol parttimers, dan ook verplicht hun vakantiedagen op laten nemen komende weken. Een van die fulltimers is mijn vriendin Daphne. Ze zou deze week weer beginnen na haar zwangerschapsverlof, ze kon niet wachten om te beginnen… Dat duurt dus nog wel even. Gelukkig kom ik nog wel voor het noodloket van €4.000,- in aanmerking. Helaas ben ik er nog niet doorheen gekomen, het is nu ontzettend druk. Ik hoor van mede-ondernemers dat als je er eenmaal door bent, dat het geld gelukkig snel op de rekening staat.”

Huur en belasting

“Naast personeelskosten heb ik natuurlijk de huur die ik moet betalen. Daar is nog onduidelijkheid of ik uitstel dan wel vermindering ga krijgen. Ook mag ik nu mijn belasting uitstellen om te betalen. Maar ik zie uitstel van betaling als uitstel van executie. Niet echt een ideale oplossing dus. Ik heb gekeken wat het zou betekenen als dit tot juni aanhoudt. Mijn schuld als starter zou dan verdubbeld zijn. Een groot gat wat ik niet zomaar weer inhaal.”

Gezond gezin

“De eerste twee weken heb ik het best even zwaar gehad, maar nu ben ik er weer rustiger onder. Ik heb mezelf erin berust, meer kun je niet doen. Het is nu gewoon afwachten. Ik besef nu ook al te goed dat ik gezegend ben met een gezond gezin. Ik ben net vader geworden van mijn tweede zoontje. Ik kan nu veel tijd met ze doorbrengen, een lichtpuntje in deze bizarre periode. Niet klagen, mokken of balen dus, maar doorgaan en er samen het beste van maken.”

Por Favor

Dommelstraat 17, 5611 CJ Eindhoven

Meer informatie

Kim Essink, eigenaresse van sportschool Essink Citygym

Rens en Kim Essink
Kim Essink met haar broer Rens. Foto: indebuurt

Ondanks dat Kim Essink het wel verwacht had, kwamen de verlengde maatregelen toch binnen bij haar. “Ik was na de persconferentie even ontdaan van alles. Maar het was geen verrassing voor onze sector, gezien iedereen dezelfde sportmaterialen gebruikt en het vaak druk is waardoor afstand houden moeilijk is. In hygiënisch oogpunt is dat nu te riskant, dat begrijpen we ook. Ik heb sterk het gevoel dat het nog wel langer zal duren. De verlengde maatregels die tot 28 april gelden, voelen als een zoethoudertje. Ik snap het kabinet zeker waarom ze dat doen, maar voor ondernemers zou het toch fijner zijn als ze gewoon zeggen dat het tot juni zou duren bijvoorbeeld. Dan kunnen wij niet alleen onszelf, maar ook de klanten beter voorbereiden op de onzekere tijd die we tegemoet gaan.”

Abonnementen op pauze

“Eerst dachten we voor drie weken dicht te gaan, maar toen het serieuzer begon te worden, hebben we vanaf 16 maart alle abonnementen gepauzeerd. We zagen al wat aanvragen binnenkomen van leden die de lidmaatschap niet konden opbrengen, die ben je dan kwijt. Door de abbo’s te pauzeren, kun je ze even ontlasten van alle zorgen. Ze blijven dan toch lid en kunnen –  zodra we weer open mogen – bij hun vertrouwde sportschool terecht.”

In onderhandeling

Toch heeft Kim nog andere zorgen, zoals het betalen van de overige vasten lasten zoals huur en softwaresystemen. “We zijn nog in onderhandeling met de betrokken partijen om alle vaste kosten te minimaliseren. Maar dat gaat tot nu toe best lastig, iedereen heeft het zwaar natuurlijk. Nu we onze omzet honderd procent zien dalen, komen we wel in aanmerking voor overheidssteun. Zo krijgen we een gedeelte van de personeelskosten vergoed. Dat is heel fijn, alleen niet onze grootste kostenpost. Ik hoop daarom dat we goed door de onderhandelingen komen. Als dit te lang aanhoudt, wordt het spannend of we de sportschool kunnen behouden.”

Thuisvideo’s

Ondanks deze zorgen blijft Kim positief. “Na een tijdje vind je ook in deze periode je weg. Zo zijn we druk bezig met het opnemen van thuisvideo’s voor onze leden. Zo hopen we het persoonlijke aspect te kunnen behouden. Dat leden een yogales of advies blijven krijgen van hun vertrouwde coach vinden we belangrijk. We merken dat dit goed opgepakt wordt, dus dit gaan we nog even zo voortzetten.”

Op afspraak sporten

Hoe Kim de komende weken tegemoet ziet? “Stiekem hoop ik dat we na 28 april toch open mogen, maar dan met beperkte regels. Dat we zo’n zes personen tegelijk mogen laten sporten bijvoorbeeld, klanten kunnen dan op afspraak sporten. Dat zou voor nu een ideaal scenario zijn. Tot slot willen we kijken of we iets kunnen doen voor de loyale leden die ons toch willen steunen. Dat kan nu niet, dus we willen daar zo snel mogelijk iets op verzinnen. Essink is al zestig jaar een begrip in Eindhoven, bijzonder om te zien dat leden ons nu toch een hart onder de riem willen steken.”

Essink City Gym

Willemstraat 22, 5611 HD Eindhoven

Nu gesloten

Meer informatie

Jim Orie, eigenaar tattooshop Dragon Tattoo

Jim Orie
Foto: Indebuurt

Jim Orie blijft vooral rustig ondanks de verlengde maatregelen. “Ik was op 16 maart al dicht, een week voordat alle tattooshops officieel moesten sluiten. Helaas vielen wij onder dezelfde beroepscategorie als paragnosten en sekswerkers, hierdoor hadden we geen recht op overheidssteun. Heel vervelend, maar ik bleef toch vooral rustig toen ik hoorde dat we tot minstens 28 april dicht moeten blijven. Ik had er vertrouwen in dat ook voor ons een uitzondering gemaakt zou worden. En inmiddels is het ook zo: Peter Kwint, SP-Kamerlid, heeft zich hard gemaakt voor onze branche. Nu krijgen ook wij recht op bepaalde regelingen.”

Onzekerheid

“Ook al ben ik ik rustig, de onzekerheid is toch wel lastig. Nu zijn wij de laatsten die in aanmerking komen voor de overheidssteun, maar mogen we dan ook als laatsten open straks? Gelukkig ben ik wel positief ingesteld. Als we nog langer dan 28 april dicht moeten blijven, ben ik niet bang dat we omvallen. We zitten al meer dan 35 jaar in Eindhoven, we hebben nog wat spek op de botten om het zo maar te zeggen. Voorlopig zitten we wel safe, het is alleen een hoop papierwerk wat we nu moeten uitzoeken. Maar ja, daar heb ik nu alle tijd voor”, vertelt Jim ietwat lachend.

Nieuwe agenda

“Onze klanten hebben begrip voor de situatie. Ook bij hen is de prioriteit van een nieuwe tattoo laten zetten nu een stuk lager, ondanks dat ze normaal uitkijken naar een afspraak. Ik heb altijd een drukke agenda, maar die ga ik nu helemaal opnieuw in moeten delen: alle afspraken zullen verzet moeten worden. Dat wordt nog een interessante legpuzzel. Zodra we open mogen, koop ik een nieuwe agenda en gaan we eens goed puzzelen.”

Gehaast leven

“Tot die tijd probeer ik de rust te behouden. Ik wandel nu vaker met mijn hondjes en help mijn vrouw meer mee in huis, dat waardeert ze wel. Ik besef me nu ook meer hoe gehaast we normaal leven. Soms betrap je jezelf erop dat je nu ook stiekem geniet van de rust. Een beetje tekenen, wandelen, liggen. Het heeft ook positieve kanten, deze bizarre periode. Een ding weet ik wel: corona zal ons tatoeëerders niet tegenhouden. Ik kan niet wachten om straks weer met een grote glimlach aan de slag te gaan.”

Dragon Tattoo

Kerkstraat 38, 5611 GK Eindhoven

Nu gesloten

Meer informatie

Walter van Beek, eigenaar kledingzaak Walther Apparel

Voor Walter kwamen de verlengde maatregelen toch een beetje als een verrassing. “Ik was eigenlijk best positief ingesteld. Maar toen ik hoorde dat het nog tot eind april zou duren, was het best een tegenvaller ondanks dat ik als een van de weinigen wel mijn deuren open mag houden.”

Webshop

Walter zag zijn omzet kort na het sluiten van de horecazaken in rap tempo dalen. “Na die persconferentie was het meteen heel stil in de straat. Het weekend ervoor had ik nog goede dagen gedraaid. Mijn broer, tevens mijn zakenpartner, en ik besloten gelijk tot actie over te gaan. Samen zetten we onze schouders eronder: binnen een week was de nieuwe webshop online. Iets waar we erg trots op waren. Zonder deze coronacrisis was dat waarschijnlijk niet gebeurd. Ik kreeg al meteen wat orders binnen, heel fijn. Pakketjes worden met de fiets rondgebracht of ik kom ze persoonlijk afgeven. Een extra service voor mijn vaste klanten. Nu ik merk dat de online shop goed loopt, moet ik kijken of ik de originele openingstijden wel aan ga houden. De koopavonden ga ik in ieder geval schrappen, komende vrijdagen blijf ik tot 19.00 uur open in plaats van 21.00 uur.”

Andere mindset

“Ik probeer juist zo positief mogelijk te blijven, ondanks dat ik soms ook mijn mindere dagen heb. Deze tijd vraagt veel van iedereen, maar voor een startende ondernemer zoals ik kan het extra zwaar zijn. Het is zo uitzonderlijk wat er nu gebeurt, hier kun je je niet op voorbereiden. Gelukkig ligt er een steunpakket klaar en heb ik mijn aanvraag ingediend. Maar ik ga niet bij de pakken neerzitten. Ik merk dat er ook weer veel nieuwe ideeën ontstaan, je gaat shoppen opnieuw uitvinden. Zo wil ik binnenkort iets met livestreams gaan doen om mijn nieuwe collectie te tonen met toffe setjes. Aan de andere kant denk ik dat ook bij de consument nu iets verandert. Een andere mindset waarbij ze juist meer naar de lokale ondernemers toe trekken als tegenreactie op de grote ketens. Ik hoop dat als de coronacrisis straks voorbij is, dat zo blijft. Misschien een lichtpuntje van deze onzekere tijd.”

Lees ook:

Walther

Bergstraat 35

Nu geopend

Meer informatie

 

 

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “Werken bij het preHistorisch Dorp of Holland Casino: 5 leuke vacatures in Eindhoven”

Werken bij het preHistorisch Dorp of Holland Casino: 5 leuke vacatures in Eindhoven

Vacatures
Ga naar “Gezellige sfeer én doorgoeimogelijkheden: dit notariskantoor heeft een toffe baan in de aanbieding”

Gezellige sfeer én doorgoeimogelijkheden: dit notariskantoor heeft een toffe baan in de aanbieding

Aangeboden door Notariskantoor Van Luijn

Notariskantoor van Luijn
Ga naar “Dymphna opent een kinderdagverblijf in Aalst: ‘Emotionele veiligheid vind ik het allerbelangrijkste’”

Dymphna opent een kinderdagverblijf in Aalst: ‘Emotionele veiligheid vind ik het allerbelangrijkste’

Aangeboden door Kinderdagverblijf Dymphie

Kinderdagverblijf Dymphie

In onze gids

Ga naar “All Denim Boutique Eindhoven”

All Denim Boutique Eindhoven

 • Bergstraat 36B
 • Winkelen
 • 13:00 - 17:00
All Denim

Nu geopend

Ga naar “Barolo”

Barolo

 • Stratumseind 103
 • Italiaanse restaurants
 • 13:00 - 20:00
Valenzia

Nu geopend

Ga naar “Softie baby Musthaves”

Softie baby Musthaves

 • Urban Shopper, Torenallee 60-02
 • Winkelen
 • 12:00 - 17:00
Softie baby Musthaves

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Lenovo Ideapad 3 11,6″ Chromebook € 199,00”

Lenovo Ideapad 3 11,6″ Chromebook € 199,00

 • Lidl
 • Geldig t/m 27 augustus 2021
Ga naar “Birkenstock slippers € 42,99”

Birkenstock slippers € 42,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 8 augustus 2021
Ga naar “Maybelline mascara van € 34,98 voor € 17,49”

Maybelline mascara van € 34,98 voor € 17,49

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 8 augustus 2021
Ga naar “PHILIPS stofzuiger FC8241/09 € 69,99”

PHILIPS stofzuiger FC8241/09 € 69,99

 • Blokker
 • Geldig t/m 8 augustus 2021
Ga naar “Pore Perfector € 12,99”

Pore Perfector € 12,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 8 augustus 2021

Vacatures

Ga naar “Notariskantoor van Luijn zoekt een telefonist/receptionist (m/v)”

Notariskantoor van Luijn zoekt een telefonist/receptionist (m/v)

 • Notariskantoor Van Luijn
 • Fulltime/Parttime
Notariskantoor van Luijn

Topper

Ga naar “Verzorgende IG / verpleegkundige in hospice en logeerhuis”

Verzorgende IG / verpleegkundige in hospice en logeerhuis

 • Sint Annaklooster
 • Parttime
Sint Annaklooster

Topper

Ga naar “Verpleegkundige / Verzorgende IG bij Verpleeghuis Eikenburg”

Verpleegkundige / Verzorgende IG bij Verpleeghuis Eikenburg

 • Sint Annaklooster
 • Parttime
Sint Annaklooster

Topper

Ga naar “Verpleegkundige aanvoerder bij Sint Annaklooster”

Verpleegkundige aanvoerder bij Sint Annaklooster

 • Sint Annaklooster
 • Parttime
Sint Annaklooster

Topper

Ga naar “Assemblagemonteur bij Henkelman”

Assemblagemonteur bij Henkelman

 • Henkelman
 • Fulltime
Henkelman

Topper