Gespot! Deze sneakerwinkel zit nu op Strijp-S: ‘Sneakers zijn net als aandelen’
Sneakerliefhebbers opgelet! Op Strijp-S vind je sinds kort een winkel met allerlei kleuren en modellen sneakers: Galaxy Star Sneakers. “Het…
Een Lungo Lena, Espresso Nel of een Filter Francis. Dat zijn een paar namen van koffies die je bij Koffie Keuten in Eindhoven drinkt. In een hoekpand aan de Geldropseweg en de Sint Jorislaan opende Yvonne Goossens een nieuwe koffietent. “Ik wil dat dit een plek is waar iedereen zich thuis voelt.”
Misschien komt de naam je bekend voor van twee eerdere locaties in Eindhoven. Yvonne zat met haar koffiezaak al eens in het Veemgebouw op Strijp-S en daarna vond je Koffie Keuten tijdelijk in de Kerkstraat als pop-upwinkel. Sinds 25 januari is Koffie Keuten ‘3.0’ geopend aan de Geldropseweg. Yvonne: “Deze locatie is een dream come true. Als je mij had gevraagd wat ik wilde, dan had ik gezegd: ‘Een hoekpand met veel lichtinval in een Eindhovense wijk; het liefst Stratum.’ Die wens is precies uitgekomen!”
Waarom Stratum? “Ik vind het een gezellige wijk door de diversiteit. Er wonen hier studenten, gezinnen met jonge kinderen en oudere mensen. Die diversiteit zie ik ook terug bij mijn gasten.” Koffie Keuten moet voor de wijk een soort tweede huiskamer worden, vertelt Yvonne. “Zo heb ik de zaak ook ingedeeld. Een deel om elkaar te ontmoeten, een deel waar je kunt werken of met een groep kunt zitten en het achterste deel is een living met een speelhoek voor kinderen en plofbanken.”
De tekst loopt door na het Instagrambericht >
De reden voor de naam Koffie Keuten is niet alleen dat het op ‘koffieleuten’ rijmt. “Keuten is de achternaam van mijn oma. Zij had twee zussen met een slagerij: Slagerij Keuten, een begrip in Deurne. Later nam mijn vader deze slagerij over.” Maar bij de derde generatie stopte het. “Nee, ik heb er nooit aan gedacht om de slagerij over te nemen. Ik houd van de dynamiek en de afwisseling van de horeca. En het sociale, hè. Ik zie mezelf als gastvrouw, ik vind het fijn om mensen te ontzorgen.”
Toch komt de slagerij terug in de koffiezaak van Yvonne. De lungo- en espressokoffies zijn vernoemd naar oudtantes Lena en Nel en de naam van oma Francisca zie je terug in de ‘Filter Francis’-koffie. “Ik heb de koffiezaak als eerbetoon vernoemd naar deze powervrouwen. Ook heb ik het ruitjespatroon op het tegelwerk van de slagerij verwerkt in het logo.”
De tekst loopt door na de foto’s >
Waar is de liefde voor koffie ontstaan? “Ik heb acht jaar op Eindhoven Airport gewerkt”, vertelt Yvonne. “Toen daar een hele gave koffiezaak kwam, is mijn enthousiasme voor koffie begonnen. Ik vond het erg leuk om daar met koffie bezig te zijn. Natuurlijk weet ik waar de koffie vandaan komt en hoe die gemaakt is, maar voor mij gaat het ook om het verhaal eromheen. Als je hier binnenkomt en ik bied je een kop koffie aan, dan is dat waar het gesprek begint. Het gaat voor mij ook om verbinding maken.”
Toch even over de koffie zelf. Welke koffie drinkt Yvonne het liefst? “Mijn favoriete moment van de dag is opstarten met een groot glas flat white. Dat is ristretto met een laag opgeklopte melk.” De koffie van Koffie Keuten maakt Yvonne met een machine van Kees van der Westen. “Wat mij aansprak was de zin: ‘De beste koffie komt niet uit Italië’. Daar ben ik het helemaal mee eens: de koffie wordt daar heel donker gebrand en er wordt minder geïnvesteerd in de kwaliteit van de machines. Er is wat koffie betreft meer dan alleen Italië, laat ik het zo zeggen.”
De eerste reacties op de nieuwe locatie van Koffie Keuten zijn volgens Yvonne erg positief. “Ik krijg vaak te horen dat mensen blij zijn dat ik eindelijk open ben. Dat ze hier op zaten te wachten, omdat er nog niet zoiets was in de buurt. Je kunt overal koffie krijgen, dus ik vind het speciaal dat mensen bij mij komen. Ik houd daarnaast van het persoonlijke. Ik vind het erg mooi als mensen hier dagelijks of meerdere keren per week terugkomen. Zo leer ik de mensen in de wijk echt kennen en hoef ik ze na een tijd niet eens meer te vragen wat ze willen drinken.”
In onze gids
Populaire rubrieken