Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Yannis van Minos Pallas: ‘Deze plek is ons reclamebord’

Aangeboden door Minos Pallas 14 februari 2020

Je bent er vast al honderd keer langs gereden op weg naar, of weg of terug vanuit Geldrop: Grieks restaurant Minos Pallas. Grote kans dat je er ook bent gaan eten, want dit gezellige restaurant bestaat al meer dan twintig jaar. Eigenaar Yannis Vassiliou (50): “Wij zijn het bewijs dat je bijzonder eten en een goede ambiance ook buíten de binnenstad kunt vinden.”

Yannis is behoorlijk gedreven, maar 24/7 werken doet hij sinds een jaar of vijf niet meer. “Ik heb een zoon van negen en naarmate je ouder wordt kom je er vanzelf achter dat er meer is in het leven, dan werken. Het valt alleen niet mee om alles uit handen te geven. Hoeft ook niet gelukkig. Het is toch je eigen zaak. Da’s ook een soort kind.”

Opgegroeid in de horeca

Yannis werd geboren in Parga in Griekenland en verhuisde toen hij drie was met zijn ouders naar Utrecht. Yannis: “Mijn vader had daar een Grieks restaurant, dus ik ben opgegroeid in de horeca. Als kind rende ik al rond tussen de tafeltjes en proefde stiekem het eten in de keuken.  Daar is mijn liefde voor het vak ontstaan denk ik. Toen ik ouder werd ging ik er in de weekenden en vakanties werken. Ik heb eigenlijk nooit iets anders gedaan dan dit.”

Tekst loopt door onder de foto

Minos Pallas
Minos Pallas Foto: indebuurt

Vernieuwing

In 1993 begon hij zijn eerste eigen zaak in Nieuwegein. “Ik vond dat de Griekse keuken wel een wat moderner jasje kon gebruiken”, zegt hij. Hij bedacht een concept waarin er meer ruimte was voor vernieuwing binnen deze meestal nogal klassieke keuken. “Ik wilde laten zien dat Griekenland meer te bieden heeft dan Mousaka en Tzatziki. Best lekker hoor, maar het lijkt erop alsof dat de enige gerechten zijn die bekendheid krijgen buiten Griekenland. Zonde.”

‘Ik wilde laten zien dat Griekenland meer te bieden heeft dan Mousaka en Tzatziki’

Impulsieve actie

Nieuwegein werd een succes. Er was inderdaad behoefte aan ‘andere’ Griekse gerechten. In 1998 ging Yannis op zoek naar een andere plek en werd verliefd op het huidige pand aan de Geldropseweg, met de grote tuin erachter. “Het was nogal een impulsieve actie. Ik kwam erachter dat men in Brabant nog steeds vooral aan gyros dacht bij Grieks eten. Ik zag een uitdaging om het tegendeel te bewijzen en ik bleef.”

Tekst loopt door onder de foto

Minos Pallas
Minos Pallas Foto: indebuurt

Meteen vol

“Voordat we open gingen zijn we een jaar aan het verbouwen geweest”, gaat hij verder. “Ik raakte regelmatig in paniek. Ik dacht: wat heb ik gedaan? Een restaurant langs een doorgaande weg, tegenover de DAF. Daar gaat natuurlijk niemand eten. Ik had daarvoor alleen maar in binnensteden gezeten. Wat ik niet wist, was dat al die automobilisten keken wat we aan het doen waren. Deze plek fungeert als reclamebord. Dus toen we open gingen zat het meteen vol. Dat is nog steeds zo.”

Tekst loopt door onder de foto

Rijk aan smaken en ingrediënten

“Ik ben dol op eten en op verschillende smaken. Heel lang tafelen en heel veel eten en drinken, daar houden wij Grieken van. Het is altijd mijn insteek geweest om deze cultuur naar Nederland te brengen. Ik vind het belangrijk dat iedereen proeft hoe divers Grieks eten is. De mediterraanse keuken is zo ontzettend rijk aan smaken én ingrediënten. We hebben niet alleen die bergen vlees waarom we bekend staan, maar heel veel vis, zeevruchten, groenten en pasta’s. Mix die met al die andere rijke, mediterrane keukens en voilá: je hebt het concept van Minos Pallas.”

Blijven vernieuwen

Sinds een jaar zit Minos Kitchen in de Gourmet Market en als het aan Yannis ligt opent hij volgend jaar nóg een kleine zaak in de stad. “Zover is het nog niet, maar ik ben ermee bezig. Het zal in ieder geval nooit Minos Pallas gaan vervangen. Ik ben nog steeds net zo gek op deze plek als vroeger. Ook hier zijn we vernieuwend bezig trouwens. Sinds kort hebben we naast onze vaste gerechten, mezzedes op de kaart staan: kleine gerechtjes voor bij de borrel. Die moet je echt komen proeven!”

Tekst loopt door onder de foto

“Wanneer iets loopt, is het heel gemakkelijk om achterover te leunen.”, zegt Yannis. “Ik krijg daar juist nieuwe energie van en maak van de gelegenheid gebruik om mijn gerechten naar een hoger level te tillen. Vroeger was het zaak dat de tent vol zat en dat er zoveel mogelijk gerechten de keuken verlieten. Nu is kwaliteit belangrijk en dat is een constante uitdaging voor een kok zoals ik.” Yannis staat zelf in de keuken, maar dat wordt langzaamaan minder. “Soms iets rustiger aan doen is best lekker. Maar stoppen met werken? No way.”


Meer over Minos Pallas ontdekken?

Minos Pallas griekse restaurants

Gesloten16:00 - 00:00

Geldropseweg 440, Eindhoven

Bekijk meer:griekse restaurants

adv.