Wouter van MOEVS: ‘Als jonge directeur heb je vaak de gunfactor’

MOEVS
Met een Segway in een Birò Foto: MOEVS

Het ondernemen werd Wouter van der Kruijs (23) met de paplepel ingegoten door zijn vader die ook ondernemer is. “Ik was altijd al bezig met het inkopen van spullen online. Het maakte me niet zo gek veel uit wát het was, als ik er maar affiniteit mee had en als er maar wat mee te verdienen viel.” Sinds 2019 is hij samen met compagnon Teun Swinkels eigenaar van MOEVS. Een bedrijf in elektrische vervoermiddelen, waaronder de Birò. Je kent ze vast wel, die kleine autootjes waar je met z’n tweeën in kunt.

“Stilzitten is niks voor mij”, zegt Wouter. “Wanneer iets me lukt, dan ben ik alweer met het volgende idee bezig. Ik lig vaak tot diep in de nacht na te denken over wat we kunnen gaan doen om verder te groeien. Nu MOEVS grotendeels staat, ben ik alweer bezig met nieuwe vervoersmiddelen en concepten. Dat ‘aanstaan’ had ik ook al voor ik dit bedrijf had trouwens. Dan ging ik op Google verschillende forums en website af, om producten direct bij de fabrikant in te kopen. Die kon ik dan vervolgens weer via mijn kanalen vérkopen. Fijn dus dat die hobby nu mijn werk is.”

Tekst loopt door onder de foto

MOEVS
Wouter in een Birò Foto: Robin Timmermans

Geen zin in een lang traject

“Na mijn middelbare school kon ik gaan doorstuderen of werken”, gaat Wouter verder. “Ik koos voor de opleiding Bedrijfskunde. Die was praktijkgericht en ik kon vanuit het VWO meteen instromen in het tweede jaar. Ideaal. Hierdoor ben ik uiteindelijk in 2018 op mijn 21e afgestudeerd. Ik had geen zin in een lang studietraject, dus dit was ideaal. Na mijn studie ben ik gaan werken bij het bedrijf van mijn afstudeerstage. Dat was een evenementenlocatie waarbij ik onderzoek deed naar festivalvervoer voor die locatie. In datzelfde jaar kwam ik Teun tegen die ik nog kende uit Best. We raakten aan de praat en hadden dezelfde ideeën op zakelijk vlak. Een jaar later richtten we MOEVS op.”

Gat in de markt

“Teun kocht al in 2017 een Birò en is ermee gaan rondrijden in Eindhoven”, zegt Wouter. “Dat werkte. Mensen vroegen massaal waar hij die had gehaald. Ze wilden er ook een. Hij zag een gat in de markt en nadat hij mij erbij had gevraagd, begonnen we in 2019 met ons bedrijf. Ik ben me gaan richten op de verkoop van nieuwe en gebruikte Birò’s en met service en onderhoud van de wagentjes die al die in Eindhoven en omgeving rondreden. Dit hebben we uitgebreid met mogelijkheden om je Birò unieker te maken door bijvoorbeeld een gecustomized interieur. Inmiddels verkopen we ook Segways en SUPER73 e-bikes. Die lijken op retromotoren.”

Tekst loopt door onder de foto

MOEVS
SUPER73 e-bikes Foto: MOEVS

Voordelen

Wouter is dus 23 en directeur. “Best apart”, zegt hij. “Mensen verwachten toch vaak een ouder iemand wanneer ze langskomen voor een afspraak. Ik heb al een paar keer gehad dat mensen mij vragen naar de directeur. ‘Daar kijk je naar’, zeg ik dan. Toch merk ik dat mijn leeftijd ook zorgt voor een gunfactor. Klanten reageren vaak positief als ze door mij geholpen worden. Wel apart dat we stagiaires hebben die van mijn leeftijd zijn en toch heeft dat ook voordelen: ik kan me goed inleven én ik kan ze goed helpen met hun onderzoek, omdat ik het zelf heel recent ook heb moeten doen.”

Verduurzamen op een leuke manier

“Soms rij ik door drukke steden en dan zet ik de luchtverfrisser in de auto uit omdat er weer een vieze bus op Diesel voor me rijdt”, gaat hij verder. “Dat dat nog mag in 2020. Bizar! We moeten en we kunnen veel meer doen vind ik om de klimaatverandering te stoppen. Wij dragen met MOEVS alvast een steentje bij. Met onze producten hopen we elektrisch vervoer aantrekkelijk en cool te maken, zodat we de de stad verduurzamen op een leuke manier. We willen een soort lifestylebeweging creëren via onze website en social media. Deze beweging, met een dubbele betekenis van het woord, hebben we gebruikt in onze merknaam: MOEVS staat voor Movement Of Electric VehicleS. EV’s is namelijk de Engelse benaming voor onze producten en de Movement verwijst naar de beweging die wij voor ogen hebben én die van een vervoersmiddel. Ja ja, daar is over nagedacht.”

Tekst loopt door onder de foto

MOEVS
Foto: MOEVS

Nieuwe dingen leren

“Ik merk af en toe wel dat ik nog best onervaren ben als ondernemer. Je leert niet alles op school natuurlijk, maar je moet het in de praktijk ervaren. Van online verkoop had ik bijvoorbeeld nog maar weinig kaas gegeten. Hiervoor heb ik hulp gevraagd aan een vriend van mij en aan mijn zus. Die hadden daar ervaring mee. Ook kan ik vaak terugvallen op Teun en op mijn vader. Van hen leer ik steeds weer nieuwe dingen bij. In het begin twijfelde ik heel erg over bepaalde keuzes die ik moest maken. Ik ging het uit de weg uit onzekerheid, waardoor dingen bleven liggen. Nu pak ik dingen meteen aan, hoe spannend ze soms ook zijn.”

Trots

“Wanneer ik nu door Eindhoven loop en een van onze klanten rijdt in een Birò of op een SUPER73, dan ben ik echt trots dat wij dit in zo’n korte tijd al voor elkaar gekregen hebben. Het is leuk om te zien dat iets wat je zelf naar je eigen stad haalt, uiteindelijk ook door de inwoners wordt opgepakt en bekend wordt. Ik krijg daar best een beetje een kick van.”

Moevs

Bogert 4, 5612 LZ Eindhoven

Nu geopend

Meer informatie

Lees ook:

Moevs

Bogert 4, 5612 LZ Eindhoven

Nu geopend

Meer informatie

Moevs

Bogert 4, 5612 LZ Eindhoven

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Duurzaam

Ga naar “Het veiligste consumentenmondkapje komt uit Eindhoven”

Het veiligste consumentenmondkapje komt uit Eindhoven

ISKO Vital+
Ga naar “Nog even op een rijtje: 7 x alle nieuwtjes over de afvalinzameling in Eindhoven”

Nog even op een rijtje: 7 x alle nieuwtjes over de afvalinzameling in Eindhoven

Elektrische vuilniswagen
Ga naar “Een boom als logee óf je plant er twee: hier in Eindhoven koop jij de duurzaamste kerstboom ever”

Een boom als logee óf je plant er twee: hier in Eindhoven koop jij de duurzaamste kerstboom ever

In onze gids

Ga naar “Wijen Goudsmeden-Juweliers”

Wijen Goudsmeden-Juweliers

 • Bergstraat 5-7
 • Juweliers
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Shopping Mall WoensXL Eindhoven”

Shopping Mall WoensXL Eindhoven

 • Winkelcentrum Woensel
 • Winkelcentra
 • Gesloten
Shopping Mall WoensXL Eindhoven

Nu gesloten

Ga naar “Johan Laurens Feestartikelen Eindhoven”

Johan Laurens Feestartikelen Eindhoven

 • Goorstraat 35-37
 • Winkelen
 • Gesloten
Johan Laurens Feestartikelen

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Gratis welkomstpakket cadeau, bij BonneBella Shop Eindhoven!”

Gratis welkomstpakket cadeau, bij BonneBella Shop Eindhoven!

 • BonneBella Shop Eindhoven
 • Geldig t/m 31 januari 2021
BonneBella

Topper

Ga naar “AH Hand- en pers- sinaasappelen van € 5,98 voor € 2,99”

AH Hand- en pers- sinaasappelen van € 5,98 voor € 2,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 31 januari 2021
Ga naar “Dekbedovertrek Veerle van € 34,99 voor € 17,40”

Dekbedovertrek Veerle van € 34,99 voor € 17,40

 • Leen Bakker
 • Geldig t/m 31 januari 2021
Ga naar “site”

site

 • MS Mode
 • Geldig t/m 6 februari 2021
Ga naar “Lipton Ice tea van € 4,98 voor € 2,49”

Lipton Ice tea van € 4,98 voor € 2,49

 • PLUS
 • Geldig t/m 30 januari 2021

Vacatures

Ga naar “Optrekker vaccineren GGD”

Optrekker vaccineren GGD

 • Maandag Eindhoven
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “UX Designer”

UX Designer

 • FYGI
 • Fulltime
Ga naar “Stemmentellers verkiezingen 2021 Gemeente Eindhoven!”

Stemmentellers verkiezingen 2021 Gemeente Eindhoven!

 • Timing Uitzendteam
 • Parttime
Ga naar “Schoonmaker uitvaartcentrum”

Schoonmaker uitvaartcentrum

 • Actief Werkt! Uitzendbureau
 • Parttime
Ga naar “Persoonlijk & Coachend begeleider”

Persoonlijk & Coachend begeleider

 • Maandag Eindhoven
 • Fulltime/Parttime