Tom wil zijn passie met Eindhoven delen: ‘Whisky is meer dan zomaar een drankje’
“Het klinkt misschien gek: een winkel beginnen tijdens een pandemie”, zegt Tom Raijmakers (30) die op 2 december Whiskylab opende aan de Edisonstraat. “Maar juist dáárdoor ben ik op het idee gekomen. Ik ben al jaren enthousiast ambassadeur van deze drank, maar op deze manier hoop ik nóg meer mensen besmetten met het whisky-virus.”
Tijdens de eerste lockdown begon het te kriebelen bij whiskyliefhebber Tom Raijmakers (30). “Daarvoor hielden ik en mijn vrienden, die ook van whisky houden, vaak borrels”, zegt hij. “We proefden veel en kwamen tot nieuwe ontdekkingen, om meer wegwijs te worden in de vele verschillende smaken en soorten. Dat ging vanaf maart natuurlijk niet meer. Daarom verplaatsten we onze borrelmomenten naar online. Dat was wennen in het begin, maar tóch leuk.”
Tekst loopt door onder de foto

Whisky-sets
Zó leuk zelfs, dat Tom op het idee kwam om whisky-sets samen te stellen en rond te brengen. “Zo konden we, digitaal weliswaar, allemaal tegelijkertijd dezelfde whisky’s proberen’, legt hij uit. “En zo hoefde niemand op de gok een hoop geld uit te geven. Op basis van mijn kennis, interesse en nieuwsgierigheid, stelde ik proefsetjes samen, met daarin een aantal flessen waarvan ik wist dat ze in de smaak zouden vallen.”
Schot in de roos
“Het was een schot in de roos”, zegt Tom. “Iedereen die een setje thuis kreeg, wist weer iemand anders die er óók graag eentje wilde. Voor ik er erg in had, klopten er maandelijks veertig man bij me aan om whisky te proeven. Ik had een dagtaak aan het samenstellen van die sets. Soms drinken mensen whisky alleen bij een speciale gelegenheid, maar er zijn ook die hard-liefhebbers die twee keer per week willen proeven. Die mensen bleven maar om sets vragen.”
Tekst loopt door onder de foto

Professioneel aanpakken
Tom vertelt: “Ik genoot zelf net zo hard mee, maar ik kreeg ook het idee dat ik dit beter op een professionele manier kon gaan aanpakken. Ik deed het namelijk tegen kostprijs. Zo nu en dan stopte iemand me iets toe, maar ik mocht natuurlijk geen alcohol verkopen en al helemaal geen sterke drank. Het was een nichedingetje voor vrienden, die zelf betaalden voor de whisky. Ik liep er niet mee te koop.”
Toekomstdroom
“Om een slijterijvergunning te krijgen moet je eerst een geschikt pand hebben”, legt Tom uit. “Dit leek een verre toekomstdroom, dus elke keer als dat idee langs kwam liet ik het varen. Totdat ik in oktober toch besloot om eens uit te zoeken wat er mogelijk was. Ik kwam uit bij Woensel Westside Stores aan de Edisonstraat. Toen ben ik een bedrijfsplan gaan schrijven. Anderhalve maand later had ik een winkel.”
Tekst loopt door onder de foto

Diversiteit
Toms interesse in whisky is begonnen toen hij in 2014 naar Schotland ging en distilleerderijen bezocht. “Schotland is natuurlijk hét land als het op whisky aankomt”, zegt hij. “Het proces, de hoeveelheid factoren die whisky tot zijn eigen smaak brengt en de romantiek over het stoken en de locatie waar elk merk zijn whisky produceert, spreekt mij aan. Schotland is een schitterend en divers land. Van glooiende groene heuvels tot woeste, ruige kusten. Dit vind je terug in de whisky’s. Elke distilleerderij heeft een eigen recept en gebruikt andere granen en processen. Al deze kleine nuances maken van whisky zo’n geweldig interessante drank.”
Tekst loopt door onder de foto

Industrial Designer
Wanneer Tom niet in zijn winkel staat, werkt hij parttime op de TU/e faculteit Industrial Design als coördinator. Tom: “Daarnaast ben ik altijd creatief bezig vanuit mijn achtergrond als Industrial Designer. Voor Whiskylab heb ik bijna alles zelf opgezet. Van het grafisch werk tot de inrichting van de winkel. Momenteel blijf ik mijn baan op de universiteit combineren met de zaak. Uiteindelijk zou ik best evenementen en proeverijen willen gaan organiseren. Me volledig focussen op Whiskylab is natuurlijk de ultieme droom.”
Totaalbeleving voor iedereen
“Ik hoop met Whiskylab een plek te hebben gecreëerd voor iedereen die interesse heeft in whisky”, zegt Tom. “Of je nu al precies weet wat je wilt en op zoek bent naar die ene speciale fles, óf je wilt graag ontdekken waar jouw eigen smaak ligt; het moet laagdrempelig zijn. Vandaar die proefsets. Ook bied ik vrijwel alle flessen die ik in de winkel heb staan, aan als taster. Je kunt dan voor een zacht prijsje een whisky proberen voordat je een dure fles koopt. En als je wilt vertel ik het een en ander over het merk dat je gaat proeven. Want over whisky praten, dat doe ik het liefst.”
Tekst loopt door onder de foto

Een hele wereld
“Whisky is meer dan zomaar een drankje. Het kan echt je hobby worden”, zegt Tom. “Je kunt het delen met anderen en erachter gaat een prachtige wereld schuil, eentje die je eindeloos kunt blijven verkennen. Ik ben van mening dat als je niet van whisky houdt, je gewoon jouw smaak nog niet hebt gevonden. Daarom wil ik iedereen uitnodigen om eens langs te komen. Kunnen we dat eens haarfijn uitzoeken.”