Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tom en Marloes hebben een mega-moestuin en jij kunt ervan mee genieten

Aangeboden door Boerderij bij Barten 19 november 2020

Al jaren dromen Tom Barten en zijn vrouw Marloes van een eigen biologische boerderij. Een voedselbos, megagrote moestuin en weilanden waar dieren in alle vrijheid kunnen rondscharrelen. Maar ja: ze hadden een goedlopend hondenpension en daar stop je niet zomaar mee. Tot corona kwam en de honden thuis bleven bij hun baasjes. “We dachten: dit is het moment”, vertelt Tom.

De ruimte hadden ze al, op hun boerderij in Landhorst. “Dertig jaar geleden was dit een agrarisch bedrijf, maar dat is gestopt. De hectaren grond zijn nog wel van ons”, vertelt Tom. “Die zijn we nu aan het ombouwen tot voedselbos, groentetuin en weiland. De groenten zijn straks verkrijgbaar voor Eindhovenaren via groente abonnementen. Ook gaan we vlees, eieren en honing verkopen.”

Milieuvriendelijk geteeld

Tom en Marloes pakken alles zo dier- en milieuvriendelijk mogelijk aan. “De dieren krijgen bijvoorbeeld verplaatsbare stallen, waardoor ze elke dag op een nieuw stuk weide staan. Hierdoor hebben ze minder last van ziektes.” Van het voedselbos kunnen ze oogsten, maar het is ook bedoeld om CO₂ uit de omgeving op te slaan. “De groentetuin beheren we op een milieuvriendelijke manier: we doen alles met de hand en gaan niet ploegen. Door de grond om te keren vernietig je namelijk de biodiversiteit. Een dikke laag compost werkt ook uitstekend. Natuurlijk worden de groenten op de biologische manier geteeld.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Een abonnement op groenten

De groentetuin wordt trouwens niet zomaar een ‘moestuintje’. Tom vertelt: “Het wordt echt een flinke lap grond, want mensen uit de omgeving (dus ook uit Eindhoven!) kunnen een abonnement nemen op onze groenten. In de week van 12 april verwachten we de eerste oogst. Vervolgens krijg je tot en met 12 november elke week 1 tot 1,5 kilo groenten per abonnement. We zorgen dat je altijd kunt kiezen uit acht soorten. Dus stel: je houdt niet van venkel, dan kun je ook kiezen voor een krop sla.” De groenten die je krijgt zijn goed voor vier á vijf maaltijden.

Afhaalpunt in de buurt

Voor het afhalen van je biogroenten hoef je niet elke week naar de boerderij in Landhorst te rijden. “We zorgen dat er een afhaalpunt komt in Eindhoven of de nabije omgeving. Dan kun je gewoon op de fiets komen. Maar je bent natuurlijk van harte welkom om af en toe een kijkje te nemen op de boerderij. Abonnees mogen gratis kruiden oogsten en hebben toegang tot ons droogbloemenveld. Ook heb je voorrang op het kopen van de andere producten van onze boerderij, zoals biologisch vlees, eieren en honing.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Dit gaat het kosten

Wat zo’n groente abonnement gaat kosten? “We rekenen € 200,- per persoon. Voor dit bedrag ontvang je een half jaar lang, elke week een doos met groenten. Omgerekend ben je € 0,95 per dag kwijt. We werken bewust met halfjaar abonnementen, omdat we dan in februari weten hoeveel we moeten zaaien. We willen voorkomen dat we groenten moeten weggooien.” En wat als de oogst mislukt? “We zorgen dat er altijd voldoende beschikbaar is. Maar het blijft community supported agriculture, zoals ze dat in Amerika noemen. Dit betekent dat je samen met de boer een deel van de risico’s draagt. Bij een grote oogst ontvang je wat meer, bij een kleine oogst wat minder.”

Schrijf je in

In totaal is er ruimte voor nog zo’n tweehonderd mensen om zich in te schrijven voor het groente abonnement. “Het gaat vrij snel, dus wacht niet te lang met je inschrijven. Je bent ook altijd welkom om eerst op onze boerderij te kijken voor je je inschrijft, dan kun je het met eigen ogen zien waar je groenten straks vandaan komen.”

Kijk op de website van Boerderij bij Barten voor meer informatie over het abonnement en om je meteen in te schrijven.Deze bijdrage wordt je aangeboden door Boerderij bij Barten. Meer over Boerderij bij Barten ontdekken?

Boerderij bij Barten


Bijenweg 1 , Landhorst

adv.