Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Taoufik van Jardin d’Olive: ‘Als ik rijk wilde worden had ik andere olie moeten verkopen’

Door Rachèl Sloven 10 november 2019

Hij verhuisde tien jaar geleden vanuit Marokko voor de liefde naar Eindhoven. De relatie van Taoufik El Quama (34) is voorbij, maar de liefde voor Eindhoven is nog níet over. Sinds vorig jaar runt hij in Vershal het Veem Jardin d’Olive, waar hij naast bijzondere soorten olijfolie ook andere producten op oliebasis en verschillende balsamico’s verkoopt. Taoufik: “De liefde voor olijfolie zat er al vroeg in bij mij.”

Taoufik studeerde journalistiek in Marokko toen hij in 2009 naar Eindhoven kwam. “Ik wilde eigenlijk in Nederland die studie weer oppakken, maar ik sprak geen Nederlands natuurlijk. Het werd International Business & Management. Alleen omdat die opleiding in het Engels was eigenlijk. Je voelt ‘m al: dat werd hem niet.”

Eettentje

Na meer vergeefse studiepogingen, ging hij werken als beddenreparateur in een ziekenhuis en belandde vervolgens in de Eindhovense horeca. “Heerlijk”, zegt hij hierover. “Ik heb in keukens en foodtrucks gestaan en ik werkte zowel achter bars als in de bediening. Na acht jaar wist ik het zeker: ik wilde een eettentje beginnen, met gezonde maaltijden voor mensen die geen tijd hadden om te koken. Dat wilde ik hier in het Veem doen. Het kon alleen niet, omdat beheerder Trudo hier in die tijd alleen retailzaken bij wilde hebben.”

Tekst loopt door onder de foto

Taoufik El Quama
Taoufik Foto: indebuurt

Passie

En dus werd het olijfolie. Taoufik: “Mijn opa had een olijfgaard in Marokko. Ik ging als klein jongetje met hem mee als er geoogst en geperst werd. De liefde voor olijfolie zat er al vroeg in bij mij. Ik ben daar nog continu mee bezig eigenlijk.Overal waar ik kom, ben ik op zoek naar olijfoliewinkeltjes. Ik vind het heerlijk om contact te zoeken met olijfboeren als ik in mediterrane landen ben. Ik kan urenlang met die mensen praten over onze gezamenlijke passie.”

Verdiepen

Hoe meer Taoufik zich in de facetten van de olijfoliebusiness verdiepte, hoe meer hij erachter kwam dat zijn grootvader maar weinig kaas gegeten had van de hele materie “Hij gooide verschillende soorten olijven bij elkaar en van zuurgraden en persprocessen wist hij niet veel”, zegt Taoufik. “Er moest vooral véél worden geperst. Ongeacht de kwaliteit. Veel kleine Marokkaanse boeren werken zo, dus het lag niet aan hem.”

Tekst loopt door onder de foto

Jardin d'Olive
Jardin d’Olive Foto: indebuurt

Klein begonnen

In de zomer van 2018 opende Taoufik met zijn Jardin d’Olive. Eerst heel klein en helemaal achterin Het Veem. Taoufik: “Ik verkocht alleen Griekse olijfolie, honing en Arganolie, dat is een olie op basis van de argannoot, uit Zuid Marokko. Ik had als beginnend ondernemer maar weinig budget, dus ik dacht als ik klein begin, dan kan ik vanzelf groter worden.”

Groter assortiment

Hij kreeg gelijk, want vier maanden later verhuisde hij naar zijn huidige plek, vooraan in de hal. “Tijdens de opening heb ik superveel verkocht. Vooral aan vrienden en familie natuurlijk, maar van dat geld kon ik wel mijn leveranciers betalen en meer producten bestellen. Daarna kwam de DDW en vlak voor kerst kocht ik mijn eerste zes soorten balsamico. Die waren meteen op.” Inmiddels heeft Taoufik naast heel veel soorten olie en balsamico, ook blikjes sardines en bijzondere soorten pindakaas. “Het gaat goed”, zegt hij. “Het is hard werken zonder personeel, maar ik vind het nog steeds te gek!”

Tekst loopt door onder de foto

Jardin d'Olive
De Oliesjeik Foto: Jardin d’Olive

Oliesjeik

Hij verkoopt ook truien en t-shirts met in Arabische letters het woord oliesjeik erop. Veel Eindhovenaren hebben dit kledingstuk inmiddels toegevoegd aan hun garderobe. Merchandise? “In het begin leek ik op een Arabier denk ik, omdat ik mijn haar samenbond met een doek Mijn vrienden begonnen me oliesjeik te noemen. Ik heb toen twee truien voor mezelf laten maken voor de grap. Daar kwam meteen een run op, dus inmiddels heb ik ze standaard in mijn assortiment.”

Eigen olijfgaard

“Soms voelt Eindhoven als mijn geboortestad”, zegt Taoufik. “Ik heb hier heel veel vrienden. Ik ga nog regelmatig naar Marokko wanneer ik Arganolie ga halen. dan zie ik mijn familie. Ik zou over een paar jaar graag een winkeltje in het centrum van Eindhoven erbij willen en uiteindelijk zie ik mezelf ook wel met een eigen olijfgaard. Die van mijn opa is er nog steeds, maar die is van de hele familie en ik wil uiteindelijk een eigen product op de markt zetten. Dat duurt nog wel even. Om rijk te worden had ik echt andere olie moeten verkopen.”


Meer over Jardin d’Olive ontdekken?

Jardin d’Olive winkelen

Gesloten11:00 - 18:00

Torenallee 86-02, Eindhoven

Bekijk meer:winkelen

adv.