Stijn Peters van Het Dierenziekenhuis: ‘Dierenartsen zijn net mensen’

Aangeboden door Dierenziekenhuis Eindhoven 2 april 2018

Bij een dierenarts kunnen we ons gemakkelijk iets voorstellen. Maar een echt dierenziekenhuis? Is dat zo’n beetje hetzelfde verschil tussen de huisarts en het ziekenhuis voor mensen? Wij zijn benieuwd. Reden genoeg om eens een blik naar binnen te werpen bij het Dierenziekenhuis Eindhoven.

En groot it is. Dierenarts Stijn Peters geeft een rondleiding en een kijkje achter de schermen. We beginnen wij de behandelkamers, dat zijn er vier. Hier worden Boomer en Minoes op de tafel gehesen voor het eerste onderzoek door één van de vijf dierenartsen. En mocht er iets geks aan het licht komen, dan kan dat meteen in het eigen laboratorium onderzocht worden, zodat je niet lang in de zenuwen hoeft te zitten over de uitslag.

Dat is pech, piemeltje weg

Dan zijn er twee operatiekamers, waarvan er één speciaal is ingericht voor tandheelkundige behandelingen, een speciale inslaapkamer (daarover later meer) en de verkoeverkamer. Daar zitten/liggen de beestjes die speciale aandacht nodig hebben of net geopereerd zijn. Een medewerker heeft een soort hamsterachtig iets op de arm. Maar dan toch anders. Het blijkt een Sugarglider te zijn (Australische eekhoorn die eruit ziet als Batman). Hij heeft een iniminie kapje om zijn nekje. Stijn: “Hij had iets te enthousiast met zijn piemeltje gespeeld, daarom moest het eraf.” Och gos! In een knus hoekje ligt een hond wat suffig uit zijn ogen te kijken. “Deze dame is net gesteriliseerd en moet nog even goed uit de narcose komen”, zegt Stijn.

Afscheid nemen

En dan de inslaapkamer. Dit klinkt toch een beetje griezelig ofzo. Niet fijn en verdrietig. Maar ook wel een heel belangrijk onderdeel van het ziekenhuis. Het blijkt een kamer met een warme uitstraling, geen kil gebeuren. Er zijn zitjes, een bankje en een lage behandeltafel met een mooi kleedje. “We vinden het heel belangrijk dat baasjes alle tijd krijgen om afscheid te nemen van hun huisdier. Hier kunnen ze in alle rust afscheid nemen.”

Gipsafdruk van het pootje

“We maken ook altijd nog een gipsafdruk van de poot van het beestje. En dat zijn lang niet altijd honden en katten. Er komen ook mensen die hun muis, parkiet, kip of reptiel hier in laten slapen. Uiteraard maken we ook daarvan een gipsafdruk. Ik vind dat niet raar. Prachtig juist! Dat betekent alleen dat het heel goede baasjes zijn”, vertelt Stijn.

Soms moeilijk om te zien

Is het soms niet lastig om professioneel te blijven? “Soms wel, ja. Maar dat maakt ook niet uit. Ook dierenartsen zijn mensen. Ik heb het zelf ook meegemaakt met mijn kat. Dat was echt niet minder moeilijk. Ook ik bleef de beslissing uitstellen, zoals de meesten doen. Logisch: een huisdier is echt een lid van het gezin. Het voelt dus ergens heel egoïstisch om te besluiten dat je dier moet overlijden. Vaak komt er ook een enorm schuldgevoel bij kijken. Het is een gevecht tussen gevoel en verstand waar je langzaamaan naartoe moet werken. Het blijft wel áltijd de beslissing van het baasje. Wij kunnen adviseren, maar niet beslissen. En dat is soms erg moeilijk om te zien.”

Tattoo met as

Wat gebeurt er met het dier? “Er zijn eigenlijk drie opties”, zegt Stijn. “Je kunt het laten cremeren, begraven of mee laten gaan in de destructie. Dat laatste is wel heftig, ja. Daarom zie je ook dat de meeste kiezen voor crematie. Wat mooi is om te zien, dat er ook veel mensen de as laten verwerken in een sieraad of tatoeage.”

De groeten met jou!

Terug naar iets luchtigers. Een vrolijke foto voor boven dit artikel! We nemen even een kijkje in de wachtmaker en kleine Gizmo is (helaas voor hem) de enige viervoeter aanwezig. Als Stijn in zijn witte doktersjas naar hem toe loopt heeft hij in eerste instantie zoiets van ‘de groeten met jou!’ Maar met geduld, koosnaampjes en zoetgevooisde stem weet Stijn het witte bolletje wol toch over te halen. Je huisdier kan niet in betere handen zijn, dat is zeker!

Dierenziekenhuis Eindhoven dierenartsen

nu gesloten08:30 - 19:30

Marconilaan 26, Eindhoven

Bekijk meer:dierenartsen