Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Sieradenontwerpster Cynthia: ‘Ik maak geen dertien in een dozijn sieraden’

Door Chloë van der Smitte 16 augustus 2019

Het begon allemaal met de smalle polsen van Cynthia Ronde. Ze kon nooit de normale armbandjes dragen die in de winkel lagen. Eén gekke beweging en de sieraden vlogen er zo af. “Ik werd gek van dat gebungel. Ik dacht, dan maak ik het toch gewoon zelf?” 

Cynthia neemt ons mee naar boven in haar studio, waar de magic happens. Sinds twee jaar heeft Cynthia een eigen sieradenlijn, Beadz Jewellery. Iets wat per ongeluk tot stand kwam. “Ik maakte de armbandjes natuurlijk eerst voor mezelf vanwege mijn dunne polsen. Maar toen mijn vriendinnen er lucht van kregen, wilden zij ook. Ze vonden mijn ontwerpen meteen mooi. Ik ging aan de slag, maakte een Instagram-account aan en het balletje ging al snel rollen. Toen ik zelfs winkels aan de lijn kreeg, ben ik toch maar naar de KVK gerend.”

Tekst loopt door onder de foto

Binnenkort in Eindhoven

Inmiddels zijn de sieraden van Beadz Jewellery in verschillende winkels in Nederland en België te verkrijgen. Binnenkort komt daar ook Eindhoven bij. “Vanaf midden september ligt mijn vintage collectie bij Scoopstore. Een winkel die een podium biedt aan kleine labels zoals ik. Ik ben heel benieuwd hoe het daar opgepakt wordt. Ik denk dat Eindhoven wel klaar is voor mijn opvallende creaties.”

Sieraden met betekenis

Alles wat Cynthia maakt, is in beperkte aantallen verkrijgbaar. Zo weet je zeker dat niet iedereen met dezelfde paar oorbellen paradeert. Ook probeert ze voor iedereen een passend steentje te vinden. “Ik ben echt gek op edelstenen, die geven een sieraad meteen betekenis. Zo heb ik laatst een armband voor een zwangere vrouw gemaakt met drie rozenkwarts kraaltjes. Dit symboliseert de liefde. ”

Tekst loopt door onder de foto

View this post on Instagram

[LUCK] Deze mooie set werd laatst als onderdeel van een bestelling aangevraagd. Een custom setje bestaande uit twee kettinkjes die je met elkaar kan combineren én een super lief armbandje met rozenkwarts. Het kettinkje 'luck' is te bestellen via de webshop en is te vinden bij de Serendipity collectie. . . #beingboss #beyourownboss #businessgrowth #businessowner #businesssuccess #dontquityourdaydream #entrepreneurgoals #entrepreneurlife #entrepreneurlifestyle #entrepreneurmindset #entrepreneurmotivation #goaldigger #growthmindset #growyourbusiness #solopreneur #successmindset #bossbabetribe #bosswoman #buildingbossladies #businesschicks #createlounge #creativechics #dreamersandoers #femalebusinessowner #femalepreneur #girlbosses #girlbosslife #girlpreneur #shemeansbusiness #womenwithambition

A post shared by Beadz Jewellery (@beadzjewellery) on

Vintage

Naast haar eigen sieraden, is Cynthia sinds kort ook druk bezig met haar nieuwste project: de Vintage collectie. Ze haalt daarbij oude sieraden uit elkaar, om het vervolgens met andere vintage kettinkjes of armbandjes te combineren. Ze struint daarvoor allerlei kringloopwinkels en marktjes af. “Soms krijg ik ook sieraden van mijn klanten zelf. Zoals een parelketting van oma waar ze niks mee doen, maar waar wel emotionele waarde aan zit. ‘Goh, kun je daar iets leuks van maken’, vragen ze dan. Dat zijn vaak de leukste opdrachten, hier kan ik echt mijn creativiteit in kwijt.”

Tekst loopt door onder de foto’s

"Een van mijn bakken met onderdelen van vintage sieraden." Foto: indebuurt
"Ja, toch?" Foto: indebuurt
"Ook oude Hak-potten kunnen handig zijn, haha." Foto: indebuurt
"En nog meer laatjes en bakjes!" Foto: indebuurt

Georganiseerde chaos

We kijken eens goed rond in de studio van de sieradenontwerpster. Elk steentje, kraal of sluiting heeft een eigen bakje, en Cynthia weet precies waar alles ligt. Overal staan labels op met een handgeschreven omschrijving. “Ik ben heel georganiseerd, maar dat moet ook wel. Anders zou ik alles kwijt zijn en uren moeten zoeken naar het juiste kraaltje.”

YouTube filmpjes en uren priegelen

We beseffen ineens dat het ook wel een flink gehannes moet zijn om met al die kleine onderdelen te werken. “Ja, het is priegelwerk. Maar dat is juist leuk. Ik kan er uren mee doorgaan. In het begin moest ik het echt nog leren. Avonden lang filmpjes kijken op YouTube bijvoorbeeld. Inmiddels heb ik er wel een handigheid in gekregen.”

Tekst loopt door onder de foto’s

Voorzichtig stelt Cynthia de vintage onderdelen samenstellen. Foto: indebuurt
"Mijn gereedschapskistje." Foto: indebuurt
"Kettinkjes van mijn eigen sieradenlijn. Deze collectie is geïnspireerd op de zee, lekker zomers." Foto: indebuurt
"Pas geleden bestond ik twee jaar." Foto: indebuurt

Nog meer vintage

Op de vraag of ze in de toekomst meer vintage collecties wil maken of juist meer met haar eigen sieraden, hoeft Cynthia niet lang te denken. “Ik merk dat ik bij het maken van nieuwe vintage sieraden echt mijn creatieve ei kwijt kan. Het proces is omgedraaid: ik heb eerst mijn materialen, en dan ga ik pas bedenken wat ik ermee ga doen in plaats van andersom. En dat levert leuke items op. Items waar ik zelf niet zo snel op zou komen.”

Druk bezig met vintage items samen te stellen. Foto: indebuurt
"Ik haal inspiratie uit dagelijkse dingen, zoals dit schilderij." Foto: indebuurt
"Alles is netjes gelabeld." Foto: indebuurt
"Mijn whiteboard staat vol met alles wat op de planning staat, handig! Foto: indebuurt
"Ondanks alle laatjes en kastjes, is het toch gezellig ingericht hier." Foto: indebuurt

Lees ook:

ruud processierups

Ruud bedenkt een slimme oplossing tegen de processierups: ‘Pak je huishoudfolie en wrappen maar’

Zit jij ook onder die ellendige rode bultjes en lig je 's nachts wakker van de tergende jeuk? Grote ...
Juultje van den Nieuwenhof

Juultje van den Nieuwenhof schrijft jeugdthrillers: ‘Ineens was ik een auteur, mét een uitgeverij’

Creepy psychopaten, moordlustige tieners en rampzalige social media-situaties: het hoofd van Juultje...
Anna van den Berg

Leuk volgens local Anna: ‘Eindhoven heeft eigenlijk best veel groen’

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont én leeft, kent vaak de allerleukste ...

adv.