Tim en Sabine van PHOOD: ‘Midden in de stad kweken we onze eigen groentes’

Aangeboden door VISA

Eigenaren Sabine en Tim. Foto: indebuurt

Wat begon met een foodtruck op festivals, is onlangs uitgegroeid tot een heus restaurant mét urban farm op het Campinaterrein. We hebben het over het nieuwe PHOOD Kitchen van Tim Elfring (29) en Sabine Feron (30). Midden in de stad wordt op deze plek groentes en kruiden gekweekt, verwerkt tot de gezondste, kleurrijke creaties en geserveerd in een oase van rust. We spraken Tim over hun innovatieve manier van ondernemen: “Wij brengen op een bijzondere wijze natuur en stad bij elkaar.”

Bijzonder is het zeker: een plek van groen, rust en een farm, maar dan op industrieel terrein in hartje Eindhoven. Tim: “Sabine en ik misten heel erg het stukje puur en onbewerkt eten als we naar restaurants gingen. Ik had vroeger veel last van mijn darmen door antibiotica die ik kreeg voor mijn oorontstekingen. Van de medicijnen raakte mijn darmflora in de war. Naarmate ik ouder werd, merkte ik dat mijn lichaam steeds meer ging reageren op bepaalde ingrediënten zoals kant-en-klare sauzen en E-nummers. Ik vond dat ik hier iets mee moest doen.”

Tekst loopt door onder de foto’s

Peace spots

Tegelijkertijd liep Sabine al heel lang met het idee rond van zogenaamde peace spots, een stukje natuur in de stad. Elke keer als ze leegstaande kantoren zag, dacht ze hoe tof het zou zijn om de natuur daar naartoe te halen. Tim: “We dachten, waarom combineren we dat niet? Een plek met gezond eten én natuur, midden in de stad. We kwamen op het idee van een botanische foodtruck.”

Festivals met de foodtruck

Zo gezegd, zo gedaan: in februari 2019 was de foodtruck een feit. Tim: “We reisden daarmee allerlei festivals af. We merkten dat mensen het een hele toffe truck vonden, maar dat het ze eigenlijk niet zoveel uitmaakte wat ze aten. Uiteindelijk stonden ze vaak toch in de rij bij de frietkraam van de buren.” De twee lieten het er niet bij zitten en werden getipt op een locatie op het Campinaterrein. “Hoe gaaf zou het zijn als we daar onze truck in zo’n enorme fabriek naar binnen konden rijden, een urban farm konden opzetten en op die manier een hele experience aan Eindhovenaren konden geven?”

Tekst loopt door onder de foto’s

DDW pop-up restaurant

Tim en Sabine pitchten hun idee en niet veel later kregen ze te horen dat ze hun droom, PHOOD Kitchen, mochten waarmaken. “Het was een hele hectische periode waarbij we op het allerlaatste moment alles moesten regelen zodat we met Dutch Design Week 2019 open konden. En het lukte. Negen dagen lang hebben we met hulp van vrienden en familie een succesvol pop-up restaurant gedraaid. Toen wisten we het zeker: dit heeft Eindhoven nodig.”

Roet in het eten door coronavirus

Nadat alle vergunningen geregeld waren, de menukaart was samengesteld en alles tot in de puntjes verzorgd was, ging PHOOD in februari 2020 open. “We wilden eerst een maand proefdraaien voordat we het van alle daken zouden schreeuwen. Het ging goed en toen we een maand later zover waren, gooide het coronavirus roet in het eten.”

Tekst loopt door onder de foto’s

Farm Box

En weer lieten Sabine en Tim zich niet van de wijs brengen. Hun vastberadenheid sleepte hen er doorheen. “Die bewuste zondag kreeg heel Nederland te horen dat de horeca dicht moest. Die maandag zaten we alweer om de tafel om onze delivery en pick-up service op te zetten. Dat niet alleen: we ontwikkelden ook de Farm Box met boeren uit de regio. Ingrediënten rechtstreeks van de boeren in een box waar mensen zelf mee aan de slag konden met hulp van drie recepten van ons.”

Levenslessen door tai chi

“Klinkt misschien raar, maar zonder tai chi waren we nooit zover gekomen. Ik ben afgestudeerd tai chi leraar (Sabine bijna) en we weten nu hoe we oeroude wetten van de natuur kunnen toepassen in het dagelijkse leven. Als een kei in het water ligt, stroomt het water er gewoon omheen. Als er een obstakel of uitdaging op ons pad komt, flowen we net als die rivier eromheen, zonder dat we ons er tegen verzetten of tegen ingaan. En zo zijn er vele levenslessen die wij daar als ondernemers uitgehaald hebben.”

Tekst loopt door onder de foto’s

Coronaproof met QR codes

Inmiddels is PHOOD Kitchen alweer bijna twee maanden geopend, geheel coronaproof. “We hebben geluk dat we veel ruimte hebben, we hoefden dus geen schermen te plaatsen. Wel hebben we bij de heropening een QR-code ingevoerd. Hiermee kunnen gasten met hun telefoon de menukaart bekijken en eten en drinken bestellen. We waren even bang dat we hierdoor minder interactief met onze klanten konden zijn, maar het tegendeel is waar. We hebben nu juist de tijd om ze meer van ons verhaal te vertellen en mee te nemen in onze wereld van urban farming.”

Toekomstplannen

Dat vernieuwen hoog in het vaandel staat bij het duo, is wel duidelijk. We zijn dan ook benieuwd naar hun toekomstplannen. “Op het Campinaterrein komen binnenkort hoge woontorens te staan. Er is aan ons gevraagd om een kelder van één hectare groot te vullen met een urban farm. Het idee is dat bewoners dan zelf hun eigen groentes en kruiden kunnen kweken en oogsten. Op die manier kunnen wij straks on demand aan hun vraag voldoen. Beter kunnen we ons niet wensen.”

Stuur jouw vernieuwende idee in!

Ben jij ook ondernemer en heb je je bedrijf – net als Sabine en Tim – ‘opnieuw’ uitgevonden? Dan heb je geluk! Visa is een actie gestart om innovatieve ondernemers te ondersteunen. Je kunt jouw idee insturen via deze website. Uit alle inzendingen selecteert Visa vijftien winnaars. Ieder bedrijf krijgt een advertentiecampagne t.w.v. €2.000,- op Facebook en/of Instagram om hun bedrijf te promoten. De tweede prijs is ook niet mis: vijftien ondernemers krijgen een online workshop van een retailspecialist. Enneh, ben jij geen ondernemer maar ken je wel iemand waarvan je zegt: die moet hier écht aan meedoen? Stuur hem of haar dan dit artikel door!

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Johan nam de bekendste frietzaak van Eindhoven over: ‘De standaard ligt heel hoog’”

Johan nam de bekendste frietzaak van Eindhoven over: ‘De standaard ligt heel hoog’

martin zwerts johan
Ga naar “Yvonne van Koffie Keuten in Stratum: ‘Dit is vijf dagen per week mijn woonkamer’”

Yvonne van Koffie Keuten in Stratum: ‘Dit is vijf dagen per week mijn woonkamer’

koffie keuten yvonne
Ga naar “Gespot! Deze sneakerwinkel zit nu op Strijp-S: ‘Sneakers zijn net als aandelen’”

Gespot! Deze sneakerwinkel zit nu op Strijp-S: ‘Sneakers zijn net als aandelen’

Galaxy Star Sneakers Strijp-S

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99”

JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Dekbedovertrek € 9,99”

Dekbedovertrek € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “JUMBO GOUDSE OF WAPENAER 30+ OF 35+ KAAS 1+1 gratis”

JUMBO GOUDSE OF WAPENAER 30+ OF 35+ KAAS 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Katoenen shopper € 9,99”

Katoenen shopper € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Medewerker bloedafname”

Medewerker bloedafname

 • Diagnostiek voor U
 • Parttime

Topper

Ga naar “horeca toppers – medewerker bediening – evoluon – eindhoven”

horeca toppers – medewerker bediening – evoluon – eindhoven

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Cleanroom employee”

Cleanroom employee

 • Baanbreed
 • Fulltime
Ga naar “Klantenservice medewerker medische hulpmiddelen”

Klantenservice medewerker medische hulpmiddelen

 • Work-On
 • Parttime
Ga naar “Commercieel medewerker binnendienst”

Commercieel medewerker binnendienst

 • Randstad
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Lampegatse Optocht 2023”

Lampegatse Optocht 2023

 • 18 februari 2023
carnaval 2022
Ga naar “Koningsnacht en Koningsdag in Eindhoven”

Koningsnacht en Koningsdag in Eindhoven

 • Van 26 apr t/m 27 apr
Koningsdag 2022Koningsdag 2022
Ga naar “Van Moll Fest 2023”

Van Moll Fest 2023

 • Van 8 jul t/m 9 jul
Bier drinkenBier drinken
Ga naar “Carnaval 2023 in Lampegat”

Carnaval 2023 in Lampegat

 • Van 17 feb t/m 21 feb
carnaval 2022
Ga naar “Elluf Elluf Eindhoven”

Elluf Elluf Eindhoven

 • 11 november 2023
carnaval 2022