Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nieuw in Eindhoven: écht effectieve behandelingen voor depressie, dwangklachten en ADHD

Aangeboden door NeuroCare Group Eindhoven 31 januari 2019

Magnetische pulsjes die een bepaald netwerk in je hersenen beïnvloeden, waardoor je klachten blijvend verdwijnen. Klinkt spannend, maar dat is het niet. Klinisch neuropsycholoog dr. Iris van Oostrom van NeuroCare Eindhoven: “Je voelt wat zachte tikjes, meer niet. Bovendien kunnen we dit op een hele veilige manier toepassen… en het werkt!”

Neuromodulatie (rTMS of neurofeedback) is een effectieve behandelmethode voor mensen die al lang last hebben van depressies, dwangstoornissen, ADHD of slaapstoornissen. Ook als je al langdurig last hebt van je klachten, heb je toch baat bij deze therapie. De therapeuten van NeuroCare werken samen met wetenschappers en doen regelmatig mee aan onderzoeken van universiteiten. Iris: “Het is een mooie nieuwe methode met goede resultaten.”

Klachten worden goed onderzocht

“Eerst doen we uitgebreid onderzoek”, legt Iris uit. “Wat is er precies aan de hand? Na een intakegesprek volgt bijvoorbeeld een slaaponderzoek. Slaapproblemen komen namelijk veel voor bij mensen met bovenstaande klachten. Nee, je hoeft niet híer te komen slapen, maar je krijgt een horloge mee naar huis, dat de activiteit tijdens je slaap registreert. Ook vragen we aan iedereen om een ‘slaapdagboek’ in te vullen.”

Tekst loopt door onder de foto

NeuroCaregroup Eindhoven
Het gesprek Foto: indebuurt

Dan volgt de behandeling. Iris: “Mensen met ADHD raden we meestal Neurofeedback aan: hierbij zit de cliënt ontspannen in een stoel, terwijl wij de hersenactiviteit monitoren, die ook zichtbaar wordt op een scherm. De rTMS behandelmethode (herhaalde magnetische stimulatie) bieden we aan aan mensen met depressies en dwangklachten. Hierbij beïnvloeden we de activiteit van de hersenen, door middel van een spoel die we zo’n twintig minuten tegen het hoofd houden, terwijl men rustig zit. Deze spoel zendt magnetische pulsen uit. Dit voelt aan als kleine tikjes.”

“We doen geen rare dingen met de hersenen maar maken alleen een bepaald gebied wat actiever”

“Zo stimuleren we heel gericht een bepaalde plek in je hersenen waarvan uit onderzoek blijkt, dat de klachten daardoor afnemen”, gaat Iris verder. “We doen geen rare dingen met de hersenen dus, maar maken een bepaald gebied wat actiever. Je kunt prima autorijden en lopen daarna en bent er de hele tijd gewoon bij. Die tikjes tijdens de behandeling, daar wen je aan.” De behandelingen worden aangeboden in combinatie met psychotherapie.

Gericht werken

“Het is veiliger dan antidepressiva”, zegt Iris. ” Het mooie is dat we met deze methode gericht te werk gaan en niet het hele lichaam beïnvloeden zoals medicijnen dat doen. Bij rTMS heb je veel minder bijwerkingen. Je kan een lichte hoofdpijn voelen op plek waar de magneet wordt geplaatst. Na twintig tot dertig rTMS behandelingen laat 66% een duidelijke afname zien van de klachten en is er bij 56% van onze clienten geen sprake meer van een depressie. Deze clienten hadden vaak al meerdere behandelingen geprobeerd en hadden baat bij de combinatie van rTMS met psychotherapie.”

Tekst loopt door onder de foto

NeuroCaregroup Eindhoven
rTMS behandeling Foto: indebuurt

Goede resultaten

Het fijne aan deze behandeling is dat effect ook op de langere termijn behouden blijft”, vertelt Iris. “Na zes maanden was 60% van de cliënten nog steeds klachtenvrij.”

Vergoeding

Neuromodulatie bestaat al langere tijd en er is al veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar de therapievormen. De behandelingen worden deels en soms helemaal vergoed. Dit is afhankelijk van de soort klachten en behandeling.

Open dag

Ben je nieuwsgierig geworden? Kom dan naar de open dag op 6 februari. Je bent van 16.00 tot 20.00 uur van harte welkom op Fazantlaan 27, 5613 CB in Eindhoven. Iris en haar collega’s staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. 

Nog niet uitgelezen over deze behandelmethode? Klik dan hier voor cliëntervaringen.


Meer over NeuroCare Group Eindhoven ontdekken?

NeuroCare Group Eindhoven zorg

Gesloten09:00 - 17:00

Fazantlaan 27, Eindhoven

Bekijk meer:zorg

adv.